Dosarul deschis de procurorii anticorupție în urma scandalului angajărilor controversate din cadrul „Apele Române”, un caz care a fost adus la lumină la începutul anului 2021, a ajuns la o concluzie surprinzătoare.
AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!
„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.
După o procedură care s-a întins pe aproape patru ani și jumătate, Tribunalul Iași a dispus achitarea tuturor inculpaților, motivând că faptele imputate nu se încadrează în prevederile legale penale. Printre cei achitați în primă instanță se numără și Stelian Mețler, fostul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, acuzat de complicitate la abuz în serviciu.
„Achită pe inculpații Virgil Saghin, Gabriel Niga, Ana Boca, Petru Avram, Simona-Elena Burlacu (fostă Iancu) și Stelian Mețler pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală”, se arată în decizia de astăzi a tribunalului Iași în care se subliniază faptul că acțiunile celor trimiși în judecată nu au constituit infracțiuni conform legii penale în vigoare.
Dosar deschis în 2020
Acest dosar a fost deschis după ce s-a descoperit că, în anul 2020, mai multe persoane fără pregătirea necesară au fost angajate la „Apele Române”, printr-un proces dubios de detașare. Printre persoanele implicate se numără Stelian Mețler și Simona-Elena Burlacu, care au ajuns să lucreze la această instituție de stat după ce au fost angajați inițial la Primăria comunei Vatra Moldoviței (Suceava), iar de aici au fost detașați la scurt timp la „Apele Române”. Deși nu aveau studiile necesare, cei doi au fost angajați în funcții de ingineri, cu acordul directorului Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, Petru Avram.
În urma anchetei, procurorii DNA au concluzionat că aceștia au obținut foloase necuvenite, în sumă totală de 53.385 lei, prin salariile plătite pentru posturi pe care nu le îndeplineau legal. Stelian Mețler a primit 46.968 lei, iar Simona-Elena Burlacu 6.417 lei. Acuzațiile au vizat, de asemenea, implicarea unor autorități locale din Vatra Moldoviței, inclusiv primarul, viceprimarul și secretarul comunei, care ar fi angajat formal persoanele respective doar pentru a le facilita detașarea la „Apele Române”.
Un alt aspect care a stârnit atenția în acest caz este legătura lui Stelian Mețler cu cei din conducerea „Apelor Române”. Fiul său, Constantin Mețler, ocupa funcția de director general adjunct al companiei, însă procurorii DNA nu au identificat nicio implicare a acestuia în angajările ilegale.
În ceea ce privește latura civilă a procesului, Tribunalul Iași a respins acțiunea civilă formulată de Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad și a dispus ridicarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor inculpaților, stabilind că aceștia nu au obținut foloase necuvenite prin modalități legale.
Sentința poate fi atacată în apel, iar în absența unei decizii definitive, inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție.