La Sala Polivalentă din municipiul Botoșani, posesorii de vehicule electrice beneficiază de încărcare gratuită la o stație mixtă alimentată parțial din energie solară. Totuși, cineva trebuie să suporte factura de electricitate, iar aceasta rămâne în sarcina municipalității, fiind acoperită din bugetul local – adică din banii botoșănenilor, ai tuturor.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Stația a fost realizată în cadrul proiectului „RO-UA Partnership for Climate Change Mitigation”, finanțat prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020. Valoarea totală a investiției este de 209.440 lei cu TVA, din care doar 20.944 lei au fost acoperiți din bugetul local, restul fiind asistență financiară nerambursabilă.
Deși investiția reprezintă un pas important pentru protecția mediului, costurile lunare de întreținere și energie electrică sunt semnificative. În medie, factura pentru energia consumată din rețea ajunge la 5.100 lei pe lună, o sumă care variază în funcție de condițiile meteo, reducându-se în zilele însorite datorită contribuției panourilor fotovoltaice. Totuși, sistemul solar acoperă doar 16,2% din necesarul de energie. Astfel, pe un an, costurile pentru energia consumată din rețea ajung la 61.200 lei, presupunând că media lunară de 5.100 lei rămâne constantă.
Încărcare gratuită pentru șoferii de mașini electrice, taxe și impozite pentru toți
Accesul la stație este în prezent gratuit, conform obligațiilor contractuale de a nu genera profit în perioada de durabilitate a proiectului. În viitor, municipalitatea ar putea introduce o taxă de utilizare, dar până atunci, cei care își permit mașini electrice beneficiază de încărcare fără costuri, în timp ce restul botoșănenilor, fără autoturisme sau proprietari de maşini convenționale, suportă indirect costurile prin taxele și impozitele pe care le plătesc.
„Potrivit prevederilor contractului de asistență financiară nerambursabilă și legislației europene incidente, beneficiarul sprijinului financiar nerambursabil are obligația să asigure accesul populației la obiectivul de investiții nou înființat și să nu realizeze profit de pe urma acestuia. La acest moment, accesul este gratuit, urmând ca odată cu ieșirea proiectului din perioada de durabilitate să fie stabilite
taxe pentru utilizarea obiectivului de investiții”, au transmis reprezentanții primăriei.
Utilizare limitată
Stația este folosită intens, înregistrând în medie 10 cicluri de încărcare pe zi. Totuși, capacitatea de încărcare este limitată la două vehicule simultan, iar puterea maximă de 22 kW – AC este modestă față de standardele moderne. Pentru a gestiona eventualele cereri excedentare, municipalitatea explorează soluții, inclusiv o aplicație de programări.
„Stația de încărcare solară este dotată cu două prize de încărcare, permițând alimentarea a două vehicule concomitent, având o putere de 22 kW – AC. Obiectivul de investiții reprezintă o investiție pilot, proiectul prin intermediul căruia a fost realizat fiind finanțat în cadrul Priorității 1.2. a Programului
Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, referitoare la promovarea și sprijinirea cercetării și a inovării. Pentru gestionarea cererilor excedentare, sunt explorate diferite posibilități, una din acestea putând fi crearea unei aplicații în vederea efectuării programărilor”, spun reprezentanții primăriei.
Planuri mărețe, costuri pe măsură
Municipalitatea intenționează să instaleze încă 15 stații de încărcare, fiecare cu o putere de până la 75 kW, dintre care unele vor permite încărcare rapidă în curent continuu. Ceea ce înseamnă că vor pune presiune suplimentară pe bugetul local.
„La acest moment, UAT Municipiul Botoșani implementează proiectul „Stații de reîncărcare a vehiculelor electrice în Municipiul Botoșani”, finanțat prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic și derulat de către Administrația Fondului pentru Mediu. Prin intermediul acestui proiect urmează a fi amplasate în Municipiul Botoșani un număr de 15 stații de reîncărcare, fiecare dintre acestea având o putere instalată de 75 de kW (un port de încărcare de 50 kW și unul de 22 kW)”, spun reprezentanții instituției.