marți, ianuarie 7, 2025
AcasăNaționalRomânii au început anul cu o minivacanță. Ce zile libere legale vor...

Românii au început anul cu o minivacanță. Ce zile libere legale vor mai fi în 2025

Românii au și în acest an de zile libere acordate, prin lege, de către angajator, datorită sărbătorilor religioase și evenimentelor istorice de la noi din țară. În 2025 sunt 17 zile libere oferite de stat, dintre care 13 pică în timpul săptămânii și doar patru în weekend.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Angajații din România se află deja în prima minivacanță a anului nou, după au finalizat 2024 cu alte libere, fiindcă au, în luna ianuarie 2025, alte două libere legale, față de ceilalți ani.

6 și 7 ianuarie, zile libere legale pentru prima dată anul acesta

Zilele de 6 ianuarie, când se sărbătorește Boboteaza, și 7 ianuarie, când se celebrează praznicul Sfântului Ioan Botezătorul, sunt libere legal pentru angajații din România, prevăzute de Codul Muncii. Așadar, cum și astăzi, vineri, 3 ianuarie, este zi liberă pentru anumiți angajați, făcându-se punte între zilele de 1 și 2 ianuarie și cele de 4 și 5 ianuarie, care sunt zile de weekend, atunci prima zi de muncă va fi miercuri, 8 ianuarie.
Vacanța de iarnă a elevilor se termină tot pe 7 ianuarie.

24 ianuarie este zi liberă legal pentru angajații din România

Vineri, 24 ianuarie, când se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române, angajații de la noi au o altă zi liberă oferită de stat. Împreună cu weekendul care îi urmează, această zi liberă se poate transforma și ea într-o minivacanță, numai bună pentru o escapadă pe pârtie.

Minivacanța de Paște 2025, la fel pentru catolici și ortodocși

A doua minivacanță a anului pentru angajați poate fi în perioada Paștelui. În 2025, Paștele Ortodox și cel Catolic se sărbătoresc în aceeași zi, pe 20 aprilie. Minivacanța de Paște cuprinde perioada dintre Vinerea Mare, pe 18 aprilie, zi liberă legal, și 21 aprilie 2025, a doua zi de Paște.

Luni, 9 iunie 2025, a doua zi de Rusalii, alt liber legal

În luna iunie, două dintre zilele libere legal datorită sărbătorilor religioase vor fi în weekend, respectiv Ziua Copilului (1 iunie, duminică) și prima zi de Rusalii (8 iunie, duminică).
Astfel, în luna iunie 2025 poate fi Minivacanță de Rusalii, deoarece ziua de luni (9 iunie) poate fi legată cu o zi de concediu pentru ziua de vineri (6 iunie) și zilele de weekend.

Ziua liberă de 15 August va pica tot în timpul săptămânii, vineri, înainte de weekend, iar angajații își mai pot adăuga zile suplimentare de concediu pentru a beneficia de minivacanță prelungită.
Anul 2025 se încheie cu alte zile libere pentru angajații din România, datorită sărbătorilor de iarnă. Vor fi zile libere pentru Crăciun, joi, 25 decembrie și vineri, 26 decembrie, iar minivacanța poate fi prelungită cu ziua de vineri, 27 decembrie, dar și alte zile suplimentare de concediu, pentru a face punte între Crăciun și Revelion.
Aceasta este și ultima minivacanță a anului 2025.

Ce zile libere legale se mai acordă în anul 2025

  • 1 iunie – Ziua Copilului (duminică);
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică);
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României (luni);

Zile libere legale suplimentare în învățământ pentru 2025

Cadrele didactice beneficiază de alte trei zile libere legal, pe lângă celelalte stabilite prin lege, conform Contractului Colectiv de Muncă. Acestea sunt:

  • A treia zi de Paște (22 aprilie 2025);
  • 5 iunie – Ziua Învățătorului;
  • 5 octombrie -Ziua Mondială a Educației.

Zile libere legale suplimentare pentru evenimente speciale

Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național, salariații din România pot beneficia și de alte zile libere plătite pentru evenimente speciale în familie ori situații întâmpinate precum:

  • Căsătoria salariatului – 5 zile libere;
  • Căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;
  • Nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile pentru tată dacă a urmat un curs de puericultură;
  • Decesul soției/soțului, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
  • Decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
  • Donatori de sânge – 1 zi;
  • Schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;
  • 30 de zile concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior. Acesta se acordă o singură dată.

Toate aceste zile libere sunt plătite și reglementate prin contractul colectiv de muncă aplicabil. Nu afectează drepturile salariale și nici nu suspendă contractul individual de muncă. Potrivit legii, angajatorul trebuie să acorde zilele libere legal salariaților. Excepție fac persoanele care lucrează în domenii ce nu-și pot întrerupe activitatea, precum unitățile sanitare sau alimentația publică. Pentru acestea, se pot stabili, prin regulamentul intern, alte zile libere.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
8.8 ° C
8.8 °
8.6 °
74 %
2.2kmh
100 %
mar
13 °
mie
14 °
joi
13 °
vin
12 °
sâm
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă există hârtie și bandă adezivă, afișajul electronic se repară imediat.

EDITORIAL

Suntem într-o încurcătură aparent greu de depășit pe mai toate planurile, politic, economic și social. În care ne-am băgat singuri. Nu eram obligați să...

EPIGRAMA ZILEI

Veni-va ziua când vom fi Mai buni, mai veseli și mai tineri Și acea zi se va numi Cu siguranță … vineri!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...