marți, ianuarie 7, 2025
AcasăLocalRETROSPECTIVA 2024: Vară agitată în judeţ - de la recorduri de temperatură...

RETROSPECTIVA 2024: Vară agitată în judeţ – de la recorduri de temperatură la medalii olimpice

La fiecare început de an trecem în revistă evenimentele importante care au marcat județul Botoșani în anul precedent. Ieri am discutat despre lunile mai şi iunie, iar astăzi ne concentrăm asupra lunilor iulie şi august. 


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Ultimele luni de vară au adus județului Botoșani o serie de evenimente marcante, de la criza fără precedent provocată de caniculă și problemele grave din sistemul sanitar, până la succese notabile pe plan sportiv, precum medaliile olimpice câștigate de Simona Radiș. Pe de altă parte, scandalurile legate de administrația locală și accidentele tragice au evidențiat provocările cu care se confruntă comunitatea. Aceste luni au fost un amestec de performanțe remarcabile și dificultăți serioase pentru județ.

IULIE

1 iulie

-Economistul Corneliu Mihai, adus să scoată la liman Spitalul Judeţean după scandalul angajărilor măsluite şi erorile din cazul Alexandra, a demisionat deoarece nu vedea vreo soluţie. Acesta acuza şi rezistenţa cadrelor medicale în a salva unitatea.

3 iulie

Doar 65,3% dintre elevii botoşăneni participanţi la Evaluarea Naţională au promovat examenul. În regiune stătea mai prost doar Vasluiul, iar pentru prima dată în ultimii ani, în judeţ nu era vreo medie de 10.

4 iulie

-Expertul botoşănean de artă Costinel Munteanu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, după ce a recunoscut că a falsificat mai multe tablouri celebre. Anchetatorii vorbeau de peste 200 de păgubiţi şi un prejudiciu de sute de mii de lei.

5 iulie

primari primarul Cosmin Andrei primarulJudecătorii i-au respins lui Cosmin Andrei cererea de a putea călători în afara ţării şi i-au menţinut controlul judiciar pentru alte 60 de zile.

Restricţiile erau luate în dosarul în care primarul era acuzat că ar fi măsluit un concurs de angajare.

7 iulie

Vasile Sasu, primarul votat a cincea oară la Durneşti, era chemat la judecată imediat după ce a fost reales. Acesta trebuia să răspundă după ce ANI a descoperit că şi-a angajat nora în aparatul de specialitate al primarului, dar în acelaşi timp era judecat şi într-o fraudă cu subvenţii europene de 500.000 de lei.

8 iulie

iulia cantolariuIulia Cantolariu, o tânără de 21 de ani, rănită grav la Agafton chiar de ziua ei, când ATV-ul condus de iubitul ei a venit peste ea, avea nevoie de sânge după ce a rămas fără un rinichi, splină şi o parte din ficat.

Fata a fost transferată cu elicopterul la Iaşi, unde a fost operată din nou.

9 iulie

Mircia Acatrinei, primarul PSD al comunei Coșula, s-a stins din viață la vârsta de 67 de ani, la nici o lună după ce fusese ales pentru un al şaselea mandat. Acesta conducea comuna încă de la înfiinţarea ei.

10 iulie

Juristul Corneliu Prepeliță, adus de la Institutul Socola, devenea noul manager al Spitalului Judeţean.

Noul nume, propus după ce managerul Corneliu Mihai a demisionat şi alţii au fost săltaţi de DNA, fusese implicat şi el în mai multe scandaluri, de ordinul milioanelor de euro.

11 iulie

La Botoşani se anunţau 2 zile cu temperaturi peste 40 de grade Celsius, motiv pentru care a fost instituit cod roşu de caniculă, după ce o săptămână au fost coduri galbene şi unul portocaliu. Situaţia era fără precedent, mai ales că sezonul cald era oarecum la început. În aceste condiţii, 14 localităţi din judeţ aveau apă cu porţia.

12 iulie

-Un tânăr de 36 de ani, dispărut în apele Prutului după ce venise cu prietenii la un grătar, a fost găsit după o zi de către scafandri, fără suflare.

13 iulie

-Judeţul Botoşani şi întreaga ţară înfruntau cel mai intens şi lung val de caniculă din istoria recentă. S-au anunţat patru zile de cod roşu, situaţie fără precedent, în timp ce în ţară şi pe continent se băteau sute de recorduri de temperatură. La Botoşani, chiar şi spre seară se resimţeau 42 de grade, iar noaptea temperaturile nu scădeau sub 22 de grade.

16 iulie

-Canicula făcea şi victime. Un bărbat de 46 de ani a fost găsit fără suflare pe o bancă pe strada Primăverii, cu o temperatură a corpului de 43 de grade Celsius. La Vorona oamenii depindeau de apa adusă cu pompierii, iar centrele de ajutor anunţate de autorităţi funcţionau doar pe hârtie.

17 iulie

-Bilanţul tragic al caniculei creştea. Patru bărbaţi au murit după ce au stat prea mult în soare pe caniculă.

Toţi erau în puterea vârstei, 45-55 de ani. Episodul de caniculă era primul din judeţ cu patru zile consecutive cu avertizare cod roşu.

18 iulie

La Botoşani au dispărut aparatele de aer condiţionat din comerţ. Cei care reuşiseră să facă rost de unul trebuiau să aştepte şi o lună pentru montaj, chiar dacă preţurile se dublaseră.

20 iulie

Judeţul Botoşani era la un pas de declararea stării de alertă din cauza crizei de apă. Zeci de comune aveau apă cu porţia sau nu aveau deloc, iar prefectul spunea că, din cauza lipsei de reacţie a Nova Apaserv, doar cu stare de alertă se puteau face investiţii rapide.

21 iulie

Patru femei şi o fată care se întorceau de la o nuntă au fost victimele unui grav accident rutier la Baisa. Maşina în care se aflau a plonjat de pe şosea după ce şoferiţa ar fi aţipit la volan. Toţi cei din interior au fost răniţi, iar mama şoferiţei nu a mai putut fi salvată.

22 iulie

Jocurile Olimpice

11 dintre cei 107 sportivi români participanţi la Olimpiada de la Paris erau din Botoşani.

Judeţul avea speranţe la medalii olimpice, iar împreună cu Suceava asigura o treime din participarea românească în Franţa.

23 iulie

Trei polițiști din cadrul Serviciului Poliției Rutiere din Botoșani au fost condamnați pentru că au luat mită de la şoferi.

Ciprian Rusu, Dorel Gherasim și Mihai Romanescu au primit pedepse cu suspendare, dar nu mai aveau dreptul să lucreze în poliţie.

24 iulie

străzi BotoşaniProgramul „La periferie ca-n centru” al primarului reales Cosmin Andrei eşua lamentabil.

Strada Grăniceri, asfaltată înainte de alegeri pe repede-înainte, s-a surpat toată la prima ploaie, iar strada Pacea, reabilitată în timp record pe o porţiune înainte de alegeri, stătea încremenită pe restul de două luni. Oamenii trimiteau reclamaţii şi de pe străzile periferice Bucium, Grigore Antipa sau Bucovina.

25 iulie

Cosmin Andrei a fost trimis oficial în judecată, după ce DNA a refuzat acordul de recunoaştere a vinovăţiei avansat de apărătorii primarului.

26 iulie

Un bărbat de 30 de ani din Blândeşti, tată a patru copii, a murit în circumstanţe dramatice, căzând cu capul în jos într-o fântână adâncă de peste 20 de metri, pe care trebuia să o cureţe.

28 iulie

-PNL Botoşani era în fierbere, după ce Cătălin Flutur a acuzat că PNL şi noul lider ar fi făcut un pact cu PSD, potrivit căruia social democraţii au solicitat şefia CJ Timiş, la schimb cu CJ Botoşani, acesta fiind motivul pentru care Doina Federovici nu ar fi candidat la CJ Botoşani şi PSD nu ar fi contestat rezultatul din judeţ.

În realitate, PSD a contestat rezultatul, iar Iftime spunea că toate sunt nişte invenţii SF pe care nu avea rost să le comenteze.

29 iulie

-David Popovici a înregistrat cea mai bună performanţă din istoria înotului olimpic românesc, adjudecându-şi medalia de aur la 200 m liber, după o cursă câştigată la o lungime de unghie. Acesta era singurul titlu care îi lipsea înotătorului român.

30 iulie

-Singura profesoară cu nota 10 la titularizare în Botoşani, la biologie, nu a prins catedră. Tot mai multe cadre didactice susţineau că România încă avea un sistem comunist la selectarea profesorilor.

AUGUST

1 august

Simona RadișCanotoarea botoşăneană Simona Radiş a câştigat alături de Ancuţa Bodnar medalia de argint la dublu vâsle feminin la Paris.

Radiş, deţinătoarea aurului olimpic, spunea că „este un argint mai preţios decât aurul”, deoarece era foarte muncit.

 

3 august

Un bărbat de 57 de ani a murit în circumstanţe tragice la serviciu, după ce a căzut de pe o schelă la Ştefăneşti, unde lucra la faţada unui bloc.

4 august

Botoşăneanca Simona Radiş urma să revină acasă cu încă o medalie olimpică, de aur, câştigată în proba regină a canotajului, 8+1. Canotoarea noastră era una dintre performerele delegaţiei României, fiind dublu medaliată la Paris.

6 august

Un infirmier botoşănean era trimis în judecată fiind acuzat de patru abuzuri contra vârstnicilor de la azilul unde lucra. Ororile s-au înregistrat la Adăşeni, unde în alte situaţii s-a ajuns şi la agresiuni sexuale care au fost reclamate.

7 august

-O botoşăneancă supărată pe magazinul de unde îşi făcea cumpărăturile a recurs la un gest de neînţeles, oferindu-i casieriţei un plic cu 1.000 de euro şi un bilet prin care îşi cerea scuze. Poliţia o căuta să-i restituie banii.

9 august

Valeriu Iftime manager Spitalul Judeţean– Valeriu Iftime, preşedintele ales al CJ, critica dur decizia preşedintei în funcţie Doina Federovici de a face rapid concurs pentru a-şi pune manager la Spitalul Judeţean.

Unitatea fusese bântuită de scandaluri tot mandatul Doinei Federovici, iar într-un an schimbase patru directori.

14 august

Canotoarea botoşăneană Simona Radiş a primit două maşini de lux Hyundai (un Ioniq 5 full electric şi o Kona) de la Ion Ţiriac, care răsplătise cu o maşină fiecare medalie a României la Olimpiada de la Paris.

17 august

firma Sorin CornilăFirmele înfiinţate de prefectul Sorin Cornilă aveau tot mai multe contrate cu statul.

Powerline trecuse de cifra de afaceri de un milion de lei când PNL intrase la guvernare, şi de un milion de euro după ce Cornilă devenise prefect.

Acesta spunea că nu era vreo legătură, dar noua conducere a PNL considera că e afectată imaginea partidului.

 

19 august

O femeie de 45 de ani din Botoşani şi un bărbat de aceeaşi vârstă din Vorniceni şi-au curmat viaţa în acelaşi mod, în ştreang, la câteva minute distanţă. Ambulanţa chemată aproape simultan la tragedii nu a mai putut face nimic.

20 august

Un cetăţean italian a fost reţinut după ce a făcut scandal, a înjunghiat mai multe persoane şi a făcut şi accident. Poliţiştii care l-au băgat după gratii au constatat că acesta era băut şi drogat. Incidentul s-a produs la Brăeşti.

21 august

Relu Burlacu, fostul primar de Stăuceni, urma să fie încarcerat după ce a fost condamnat definitiv la închisoare, în urma unui conflict cu cumnatul, căruia i-a lovit maşina cu camionul, iar anterior fusese condamnat şi pentru afaceri cu ţigări. Fostul edil a fost condamnat definitiv pentru că s-a ambiţionat să nu plătească despăgubirile de aproape 40.000 de lei.

22 august

-Prefectul Sorin Cornilă nu era în graţiile noii conduceri a PNL, iar acesta nu se regăsea pe listele liberalilor pentru Parlament, de unde lipseau şi Costel Şoptică sau Cristi Achiţei. Cornilă îi ameninţa cu procese pe jurnaliştii care scriseseră despre afacerile firmelor sale cu statul.

23 august

Un bărbat de 37 de ani a fost trimis cu elicopterul la Iaşi, după ce o explozie de anvelopă de camion la vulcanizarea unde lucra aproape i-a secerat picioarele. Tragedia venea după un şir cumplit de accidente de muncă, cel de la Dedeman şi de la fabrica de la Ibăneşti.

24 august

Cristi Constantin Baciu, de 48 de ani, un fost angajat al Penitenciarului Botoşani, bătut cu bestialitate în faţa blocului, a pierdut lupta pentru viaţă la opt zile după ce a fost lovit fără milă în zona capului. Atacatorul său era arestat pentru tentativă de omor.

26 august

Consilierii locali au respins inexplicabil scoaterea totală a şinelor de tramvai de pe Calea Naţională, deşi se renunţase la ideea tramvaielor noi şi se scosese şi jumătate din infrastructură, pe strada Primăverii. Împotrivă au votat Eugen Țurcanu (PNL), de dragul „ideilor în care a crezut”, și Marian Murariu (PSD, trecut la AUR), care spunea că nu mai era obligat să voteze cum îi dicta partidul.

28 august

-Recalcularea pensiilor îi speria pe seniorii botoşăneni. Peste o mie de vârstnici au cerut explicaţii la CJP, iar 160 au depus şi petiţii, după ce veniturile pe hârtie au scăzut. Declaraţiile oficialilor că pensiile în plată nu scădeau efectiv nu aveau vreun efect.

29 august

Un bărbat de 64 de ani din Cordăreni, venit la pescuit la Prut lângă Mitoc, a murit înecat după ce a căzut accidental în apă. Trupul a fost recuperat după două zile de căutări cu scafandri din Iaşi şi Neamţ.

30 august

Iulia Cantolariu, tânăra de 21 de ani care fusese rănită într-un cumplit accident de ATV în Pădurea Agafton chiar de ziua ei, a fost condusă pe ultimul drum în rochie de mireasă, după ce în încercarea de a fi salvată a fost transferată în Turcia, unde a decedat.

Retrospectiva pentru lunile ianuarie şi februarie o puteţi citi AICI. 

Retrospectiva pentru lunile martie şi aprilie o puteţi citi AICI.

Retrospectiva pentru lunile mai şi iunie o puteţi citi AICI.

Retrospectiva pentru lunile iulie şi agust o puteţi citi AICI.

Retrospectiva pentru lunile septembrie şi octombrie o puteţi citi AICI.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
9.4 °
65 %
1.9kmh
93 %
mar
10 °
mie
14 °
joi
14 °
vin
12 °
sâm
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Preocupați fiind cu deschiderea teatrului, doza de cultura a rămas aia de anul trecut.

EDITORIAL

Paradoxul românesc… Am scris de atâtea ori despre eternul paradox românesc încât mi s-a cam făcut lehamite, însă nu trece o zi să nu...

EPIGRAMA ZILEI

Veni-va ziua când vom fi Mai buni, mai veseli și mai tineri Și acea zi se va numi Cu siguranță … vineri!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...