duminică, ianuarie 5, 2025
AcasăCaleidoscopÎndoctrinați, loiali și bine antrenați: Nu subestimați soldații nord-coreeni din Rusia, spun...

Îndoctrinați, loiali și bine antrenați: Nu subestimați soldații nord-coreeni din Rusia, spun unii experți

Jurnaliștii de la CNN scriu despre coreenii din Ucraina și cum au fost antrenați. Departe de casele lor, într-unul dintre cele mai izolate și secrete state din lume, aproximativ 11.000 de soldați nord-coreeni se află acum în centrul celui mai mare conflict din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Puține lucruri se cunosc despre trupele nord-coreene desfășurate pentru a sprijini Rusia în războiul său devastator din Ucraina – sau despre ce anume li se va ordona să facă – iar prezența lor nu a fost recunoscută oficial nici de Moscova, nici de Phenian.

Serviciile de informații din SUA, Ucraina și Coreea de Sud susțin că nord-coreenii au participat deja la operațiuni de luptă, alăturându-se unei forțe rusești de zeci de mii de soldați pentru a ataca pozițiile ucrainene din regiunea Kursk, în vestul Rusiei. Speculațiile despre cum se vor descurca aceste trupe sunt în plină desfășurare.

Coreea de Nord a suferit „câteva sute” de pierderi – atât morți, cât și răniți – în regiunea Kursk de când a trimis mii de soldați în Rusia, în luna octombrie, a declarat marți un oficial american de rang înalt.

Potrivit Ucrainei, cel puțin 30 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți în lupte doar în weekendul trecut, în apropierea unor sate din Kursk, aproape de granița ucraineană. O unitate ucraineană a raportat că nord-coreenii – purtând uniforme diferite de cele ale rușilor – au lansat atacuri de infanterie folosind „aceleași tactici ca acum 70 de ani”, o referire aparentă la Războiul Coreean, unde au fost utilizate valuri de infanterie.

Joi, un parlamentar sud-coreean a declarat că aproximativ 100 de soldați nord-coreeni sunt considerați uciși și aproape 1.000 răniți de la desfășurarea lor în Kursk, conform agenției de informații a țării.

Lee Seong-kwon, care a fost informat de Serviciul Național de Informații, a spus că agenția a observat semne că printre victime se numără și „ofițeri de rang înalt”.

Soldații nord-coreeni nu au experiență de luptă în condiții reale și vor întâmpina un teren necunoscut într-un teatru de război modern și brutal – unul care a adus haos și groază pentru ambele părți, pe măsură ce numărul morților crește de-a lungul liniilor de front.

„Dacă ar fi să descriu capacitățile lor în termeni generali, fără să mă gândesc la echipamentul pe care îl au, v-aș spune că aceștia nu sunt soldați experimentați, nu au fost implicați anterior în lupte,” a spus oficialul american, adăugând că evaluările indică pierderi „la toate nivelurile”, inclusiv lideri aflați în noduri de comandă și control.

Dar unii analiști avertizează să nu fie subestimați nord-coreenii

Liderul nord-coreean Kim Jong Un va trimite „cei mai buni” soldați dintr-o forță de elită de soldați extrem de bine antrenați și „îndoctrinați”, cunoscută sub numele de Corpul Furtunii, potrivit locotenentului-general Chun In-bum, un veteran al armatei sud-coreene.

Unii sunt forțe speciale, similare cu US Navy Seals sau Rangers, sau SAS-ul britanic. Alții sunt infanterie ușoară și lunetiști, a spus el.

Corpul Furtunii – Corpul 11 al Armatei nord-coreene – este format din soldați „mai bine antrenați, cu o constituție mai bună și mai motivați decât soldatul nord-coreean obișnuit,” a explicat Chun.

Materialele de propagandă nord-coreeană publicate anul acesta de mass-media de stat îl arată pe Kim supraveghind antrenamente de operațiuni speciale marcate de demonstrații extreme de forță, inclusiv spargerea de blocuri de ciment peste torsurile dezgolite ale soldaților.

Michael Madden, cercetător în programul 38 North de la Stimson Center din Washington, a declarat că aceasta este cea mai mare desfășurare de soldați nord-coreeni de la Războiul din Vietnam, iar aceștia sunt dotați cu „anumite trucuri psihologice” pentru a persevera.

„Acești oameni sunt programați. Acești oameni sunt îndoctrinați,” a spus el. „Dar întrebarea este, cât de bine sunt îndoctrinați? Cât de bine sunt programați? Probabil sunt mai bine pregătiți decât alți membri ai armatei, sau ai altor armate care intră într-un conflict străin, în ceea ce privește pregătirea mentală.”

„Joc cinstit”

Forța mentală, totuși, s-ar putea să nu fie suficientă pentru a depăși cele mai dificile provocări pe care soldații nord-coreeni le-ar putea întâmpina.

Războiul cu drone a transformat câmpul de luptă din Ucraina, aducând noi niveluri de supraveghere și distrugere, atât asupra țintelor militare, cât și asupra civililor și infrastructurii civice.

Tacticile de „mașină de tocat carne” ale Rusiei, în special în luptele din estul Ucrainei, au oferit recruți ruși, practic, ca sacrificiu.

Există, de asemenea, posibilitatea foarte reală ca armele fabricate în SUA să ucidă nord-coreeni. Casa Albă a declarat că trupele sunt „ținte legitime” și „ținte corecte.”

Parlamentarii sud-coreeni spun că Rusia îi învață pe soldați aproximativ 100 de termeni militari de bază, cum ar fi „foc” și „în poziție,” pe măsură ce apar rapoarte despre probleme de comandă și comunicare.

În Rusia, pregătirea lor a inclus artilerie, operarea vehiculelor aeriene fără pilot și operațiuni de infanterie de bază, inclusiv curățarea tranșeelor – „care sunt abilități esențiale pentru operațiuni de pe linia frontului,” potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Și evaluările serviciilor de informații sugerează că nord-coreenii sunt integrați în armata rusă.

Succesul Moscovei în utilizarea trupelor „va depinde în mare parte de cât de bine pot rușii să le integreze în armata lor,” a declarat Departamentul de Stat.

Că vor săpa tranșee, vor păzi posturi sau vor lupta efectiv pe linia frontului rămâne neclar.

„Când îi vom prinde sau vom vedea un cadavru, atunci voi ști sigur că sunt aici,” a spus Oleksandr, un comandant de unitate din batalionul de asalt 225 al Ucrainei, pentru CNN la începutul lunii decembrie.

Malnutriție și paraziți

Coreea de Nord este una dintre cele mai militarizate națiuni din lume, cu aproximativ 1,2 milioane de membri activi în forțele armate, potrivit CIA World Factbook, iar toți cetățenii trebuie să finalizeze serviciul militar obligatoriu de la vârsta de 17 ani.

Această perioadă durează, de obicei, 10 ani pentru bărbați, deși evaluările recente sugerează că Coreea de Nord a redus timpul la jumătate.

Deși forțele speciale nord-coreene ar avea, probabil, prioritate la hrană și îmbrăcăminte mai bună, potrivit lui Chun, recruții obișnuiți au avut dificultăți în trecut.

Kim Seong-han, un dezertor care trăiește în Sud, își amintește cei 12 ani petrecuți în armata nord-coreeană ca o perioadă cu puțină hrană, tratament slab și marșuri de iarnă extenuante, fără somn.

În 1989, s-a alăturat armatei ca soldat în Kaesong, un oraș de lângă granița cu Coreea de Sud, și a servit în timpul foametei catastrofale din anii 1990, care a ucis până la un milion de oameni.

„Înainte de 1991, încă puteam mânca carne, dar din acel an, carnea a început să dispară,” a spus Kim, care a cerut să folosească un pseudonim din motive de securitate. „Rația de orez, care era de 800 de grame pe masă, a fost redusă la 800 de grame pe zi, și, în cele din urmă, ni se oferea doar făină de porumb, fără orez.”

Malnutriția era frecventă printre camarazii săi, a adăugat.

În timpul antrenamentelor, Kim Seong-han a spus că au fost accidente regulate „cum ar fi focuri accidentale, soldați care detonau din greșeală grenade și alte incidente cu arme.”

„Un exemplu de antrenament ar fi un marș de iarnă – 150 de kilometri parcurși în trei zile, fără somn,” a spus el.

Un aspect pozitiv era încălzirea decentă și electricitatea disponibilă 24 de ore din 24 la cazarmă, spre deosebire de locuințele multor nord-coreeni, a adăugat el.

Kim Seong-han a fugit în Coreea de Sud în 2017. Deși experiența sa militară nord-coreeană s-a încheiat cu peste două decenii în urmă, ea oferă o perspectivă asupra unei lumi rar înțelese de străini.

Relatări mai recente despre viața soldaților nord-coreeni descriu, de asemenea, o imagine sumbră.

Un soldat care a fost împușcat de mai multe ori în timp ce a dezertat în Sud, traversând zona demilitarizată fortificată, în 2017, a fost găsit cu paraziți și o infecție hepatică cronică.

Unii paraziți eliminați aveau lungimi de peste 27 de centimetri, potrivit medicilor sud-coreeni care l-au tratat. Un tip de vierme descoperit era, de obicei, întâlnit la câini.

„Toată lumea era flămândă, chiar și soldații,” a spus un alt dezertor nord-coreean și fost ofițer militar, Kang Ri Hyuk, la acea vreme. „Mulți soldați mor și de boli, pentru că nu primesc tratament medical.”

Au existat, de asemenea, rapoarte despre soldați nord-coreeni care furau hrană din sate și ferme rurale.

Coreea de Nord are o lungă istorie de lipsuri alimentare grave și foamete. Programul Alimentar Mondial al ONU afirmă că mai mult de 40% din populație este subnutrită.

Dar unele unități militare nord-coreene sunt bine aprovizionate și „au o aprovizionare regulată cu hrană și materiale logistice,” a spus Madden de la 38 North.

„Au suficient de mâncare. Sau mai mult de mâncare decât cetățeanul nord-coreean obișnuit,” a spus el.

„Sunt bine echipați în ceea ce privește îmbrăcămintea. Există încălzire în cazărmi. Există timp liber sau activități recreative, iar unitatea militară în sine este bine aprovizionată cu materiale de construcție și materiale agricole.”

Loialitatea deasupra tuturor

În societatea nord-coreeană, un membru al Corpului 11 al Armatei ar deține, probabil, o poziție relativ privilegiată.

Divizia este extrem de respectată, clasându-se nu cu mult sub unitățile care asigură escorta apropiată a liderului nord-coreean Kim Jong Un – iar loialitatea față de regim este cheia pentru a fi acceptat.

„Se investighează antecedentele familiei tale până la al doilea grad, adică verișorii de gradul doi. Știu cine sunt părinții tăi, știu unde locuiești,” a spus Madden.

„Dacă te descurci bine într-un antrenament specific sau într-un exercițiu, ai putea fi recrutat sau transferat în Corpul 11 al Armatei, dar acesta este format în principal din soldați cu abilități fizice remarcabile și cu un anumit statut de origine.”

Forțele speciale sunt antrenate să desfășoare misiuni în profunzime pe teritoriul inamic, să colecteze informații și să lanseze atacuri directe.

„Aceste unități nord-coreene, misiunea lor principală este să perturbe,” a spus Chun, fostul ofițer al armatei sud-coreene.

O parte a Corpului 11 al Armatei este o divizie de comando de 10.000 de soldați, antrenată să se parașuteze sau să pătrundă pe teritoriul inamic și să efectueze asasinate, distrugeri de infrastructură și acte de sabotaj, potrivit lui Madden.

Unele unități de comando sunt chiar antrenate să își ia viața mai degrabă decât să fie capturate, a adăugat el.

Chun a spus că majoritatea soldaților nord-coreeni pe care i-a întâlnit în timpul serviciului său ar face această alegere fatală.

„Aceasta deoarece, dacă te sinucizi, familia ta este protejată în Coreea de Nord,” a spus el. „Ai fi considerat un erou pentru tot restul eternității.”

În ultimii ani, Kim a încercat să facă armata masivă a Coreei de Nord mai eficientă.

„Își alege personal soldații, îi rotește prin instruirea pe armament specific… Încearcă să mențină o competență cât mai ridicată posibil,” a spus Chun.

„Nu poate avea un tip de armată care să funcționeze la 100%, dar are o armată dedicată și, chiar cu 200.000 de oameni, este un număr considerabil, mai mare decât cel al majorității țărilor europene.”

Nu este clar dacă soldații nord-coreeni trimiși în Rusia au avut de ales în privința desfășurării lor sau dacă ei sau familiile lor au primit stimulente. Dar perspectiva unor bani și șansa de a merge în străinătate ar putea fi atractivă pentru mulți.

Rusia „probabil plătește toate costurile de desfășurare asociate cu nord-coreenii, precum și o alocație pentru trupele propriu-zise,” conform Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Informațiile sud-coreene sugerează că soldații nord-coreeni din Rusia ar putea primi salarii de 2.000 de dolari pe lună. „Soldatul nord-coreean mediu primește 1 dolar pe lună,” a spus Chun. „Nu va primi toți acești bani. Kim Jong Un va lua cel puțin 90%, dar soldatul va primi totuși 300 de dolari. Este o sumă considerabilă pentru un nord-coreean.”

În octombrie, proiectul ucrainean „Vreau să trăiesc,” care urmărește să motiveze și să ajute soldații ruși să dezerteze, a postat un videoclip în limba coreeană, promițând „trei mese calde pe zi,” asistență medicală și tratament bun pentru forțele nord-coreene care se predau.

Dar analiștii au spus că dezertările în masă sunt puțin probabile.

„Un lucru de știut despre nord-coreenii aflați în țări străine este că sunt întotdeauna în perechi. Ca și cum copiii de școală ar avea un sistem de parteneriat… Deci, un soldat nord-coreean care încearcă să dezerteze în Ucraina va fi împușcat în cap de camaradul său și invers,” a spus Madden.

Chun a avertizat că „niciodată nu poți ști cum vor reacționa soldații sub foc.” Iar performanța lor va avea repercusiuni mult dincolo de războiul Rusiei. „Dacă nord-coreenii eșuează în misiunile lor, dacă sunt o mulțime de soldați neexperimentați, aceasta are implicații mult mai mari asupra securității Peninsulei Coreene,” a spus el. „Dar dacă sunt buni, dacă învață, și vor învăța chiar și din eșec, tot va fi o veste proastă pentru noi pe Peninsula Coreeană și chiar pentru întreaga lume.”

Articolul original poatet fi citit AICI.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
câțiva nori
-2.3 ° C
-2.3 °
-3.4 °
56 %
3.9kmh
12 %
Dum
2 °
lun
11 °
mar
10 °
mie
9 °
joi
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când l-au prins în flagrant, acolo a rămas.

EDITORIAL

Nu știu cine anume se ocupă de promovarea imaginii premierului Marcel Ciolacu, dar mă îngrijorează direcția spre care tinde această promovare și modul în...

EPIGRAMA ZILEI

Veni-va ziua când vom fi Mai buni, mai veseli și mai tineri Și acea zi se va numi Cu siguranță … vineri!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...