sâmbătă, ianuarie 4, 2025
AcasăNaționalSusținătorii lui Călin Georgescu, protest la Curtea de Apel în dosarul anulării...

Susținătorii lui Călin Georgescu, protest la Curtea de Apel în dosarul anulării alegerilor

Peste o mie de persoane au protestat luni în fața Curții de Apel București (CAB), în sprijinul lui Călin Georgescu, în timp ce instanța judecă contestația acestuia privind anularea alegerilor prezidențiale.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Termenul a fost devansat cu două săptămâni față de data inițială, stabilită pentru 13 ianuarie 2025. Poliția a deschis dosar penal după ce un susținător de-ai lui Georgescu a amenințat-o pe judecătoarea dosarului.

O parte din susţinători au intrat şi în sediul instanţei, cu vuvuzele, în timp ce oamenii scandează lozinci împotriva actualei puteri şi intonează cântece patriotice.

Avocaţii lui Georgescu au cerut excluderea judecătoarei

Momentan, procesul este suspendat, după ce avocaţii lui Călin Georgescu au cerut excluderea judecătoarei care se ocupă de acest caz, Cristina Ardeleanu, pe motiv că ea nu ar fi imparţială, deoarece este soţia unui procuror care lucrează la DNA.

Poliţia Capitalei a deschis dosar de cercetare penală pentru „ultraj judiciar”, după ce un bărbat a postat pe Facebook ameninţări la adresa judecătorului de Curtea de Apel Bucureşti care judecă dosarul lui Călin Georgescu.

„Gata cu trădările și trădătorii poporului român! Atenție, judecător Cristina Ardeleanu!”, este mesajul postat de Cătălin Berenghi pe Facebook. Postarea a strâns zeci de comentarii, prin care este susţinut Călin Georgescu şi acuzate autorităţile statului român, dar şi judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, care nu ar fi distribuit aleatoriu dosarul.

„Sistemul echidistanţei NU există dacă faci totul subteran!”, este unul dintre comentarii.

Poliţiştii anunţă că au deschis dosar penal. „Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti s-au sesizat din oficiu, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj judiciar. Faţă de persoana în cauză urmează a fi dispuse măsurile legale ce se impun”, a transmis Poliţia Capitalei.

Instigări la revoltă

Călin Georgescu a instigat pe rețelele sociale la revoltă în rândul susținătorilor săi, cu scopul de a pune presiune pe Justiție și cere anularea hotărârii Biroului Electoral Central din 6 decembrie, care a invalidat procesul electoral și a cerut reluarea alegerilor prezidențiale de la zero, în baza unei decizii a Curții Constituționale. 

Decizia a fost luată în baza documentelor serviciilor secrete care sugerează că Georgescu ar fi încălcat legislația electorală privind finanțarea campaniei sale. Deși a raportat cheltuieli zero la Autoritatea Electorală Permanentă, SRI și MAI au indicat că finanțarea campaniei sale pe TikTok a fost realizată de Bogdan Peșchir cu un milion de euro. De asemenea, documentele desecretizate de CSAT arată că au avut loc atacuri cibernetice asupra infrastructurii IT&C folosite pentru procesul electoral, iar România este o țintă a acțiunilor hibride agresive din partea Rusiei.

Procese deschise de Georgescu

Câștigătorul primului tur şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central şi mai multe instituţii: Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvern, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, Serviciul Român de Informaţii, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis şi Elena Lasconi. Curtea de Apel București a transmis, luni, că speța va fi soluționată de aceeași judecătoare căreia cauza i-a fost repartizată inițial, Cristina Ardeleanu, dezmințind astfel zvonurile conform cărora dosarul ar fi fost mutat la alt complet de judecată.

În paralel, Serviciul de Informații Externe (SIE) avertizează că România „a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale Rusiei, existând un interes în creştere la Kremlin pentru a influenţa (cel puţin) mood-ul şi agenda în societatea românească în context electoral”. Aceste acţiuni se manifestă prin propagandă şi dezinformare, sprijinirea unor candidaţi eurosceptici şi alimentarea unor mişcări antisistem, inclusiv prin „implicarea acestora în proteste care să modeleze agenda publică”, încurajarea nemulţumirilor/ provocarea de reacţii emoţionale la nivelul populaţiei, astfel încât să pună presiune pe autorităţi să reducă/ stopeze sprijinul pentru Ucraina. Din punct de vedere legal, nicio instanță nu poate anula o hotărâre a Curții Constituționale.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0.6 ° C
-0.4 °
-0.6 °
57 %
1.2kmh
85 %
sâm
-1 °
Dum
2 °
lun
9 °
mar
10 °
mie
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când l-au prins în flagrant, acolo a rămas.

EDITORIAL

Nu știu cine anume se ocupă de promovarea imaginii premierului Marcel Ciolacu, dar mă îngrijorează direcția spre care tinde această promovare și modul în...

EPIGRAMA ZILEI

Veni-va ziua când vom fi Mai buni, mai veseli și mai tineri Și acea zi se va numi Cu siguranță … vineri!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...