Caz incredibil, pe final de an, în sistemul sanitar românesc, unde o bătrână cu arsuri nu poate fi transferată. O femeie are nevoie de îngrijiri de specialitate din cauza unor arsuri grave. Cu toate acestea, nu le poate primi din motive inexplicabile.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
În vârstă de 76 de ani, din Dămideni, femeia a ajuns la Urgenţe pe 23 decembrie, împreună cu soţul ei. Ambii au suferit arsuri după un incendiu devastator care le-a mistuit parțial locuința. În vârstă de 80, respectiv 76 de ani, soţii au ajuns la spital cu arsuri și intoxicație cu fum. Totul după ce unul dintre ei ar fi încercat să aprindă focul în sobă folosind benzină.
Din păcate, în cursul dimineţii de 24 decembrie, bătrânul a murit. Soţia a fost internată la terapie intensivă, în stare critică. Femeii i-au fost afectate și căile aeriene, spun medicii. Aceasta a fost supusă la două intervenţii chirurgicale de urgenţă, dar progosticul este extrem de rezervat. Medicii botoşăneni au obţinut, vineri, avizul pentru ca femeia să fie transferată la Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni” din Bucureşti.
Doar că acolo s-au blocat toate lucrurile. Şi asta pentru că, desi s-a solicitat transferul pe calea aerului, fie cu un elicopter SMURD de pe heliportul din Botoşani, fie cu avionul SMURD, de la Suceava, acest lucru nu a fost acceptat de reprezentanţii Deparamentului pentru Situaţii de Urgenţă de la Bucureşti. Aceştia au transmis medicilor de la Botoşani ca transferul să fie făcut terestru, cu o ambulanţă, până la Bucureşti. În condiţiile în care familia a refuzat acest lucru, din cauza stării grave în care este bătrâna, şi a drumului lung, pacienta a rămas internată la Botoşani.
Acest caz dramatic scoate, din nou, în evidență vulnerabilitățile din sistemul sanitar românesc, unde birocrația și lipsa de coordonare între instituții pot face diferența între viață și moarte pentru o bătrână cu arsuri. În fața unei situații critice, pacienții devin victime ale unui sistem care, în loc să le ofere sprijin prompt și adecvat, adâncește suferința prin decizii greu de justificat.