Două locuințe din Albești și Dumbrăvița au fost la un pas de dezastru, seara trecută, după ce funinginea acumulată în coșurile de fum a luat foc. Intervențiile rapide ale pompierilor de la Garda Trușești și Detașamentul Dorohoi au făcut diferența, flăcările fiind stinse înainte de a se extinde la acoperișuri.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Cauza – coșuri de fum necurățate
Specialiștii au stabilit că focul a pornit din cauza unor coșuri de fum care nu fuseseră curățate. Situații similare sunt frecvente pe timpul iernii, când multe incendii sunt provocate de coșuri defecte, necurățate sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura clădirilor.
Recomandări pentru evitarea tragediilor
Pompierii atrag atenția asupra unor măsuri simple, dar esențiale, pentru a preveni astfel de incidente:
- Curățați periodic coșurile de fum: Depunerile de funingine se pot aprinde și pot bloca canalele de evacuare.
- Verificați coșurile de evacuare: Asigurați-vă că nu prezintă fisuri care pot permite scânteilor să aprindă materiale combustibile, cum ar fi grinzile sau astereala acoperișului.
- Consolidați zona din pod: Tencuiți și văruiți partea coșului de fum din pod pentru a depista imediat eventualele fisuri.
- Respectați distanțele de siguranță: Îngroșați zidăria coșului la trecerea prin planșee și păstrați un spațiu adecvat între coșuri și elementele combustibile ale acoperișului.
Instalați detectoare de incendiu
Pentru a preveni intoxicațiile cu fum, pompierii recomandă montarea detectoarelor de fum în locuințe. Acestea pot avertiza din timp asupra acumulărilor periculoase de gaze sau fum.