Schimbarea conducerii Consiliului Județean (CJ) Botoșani după alegerile locale din vară a adus nu doar fețe noi la masa decizională, ci și o schimbare de direcție. În centrul dezbaterii recente s-a aflat un proiect privind reorganizarea serviciilor de evidență a persoanelor din județ.
Subiectul a generat controverse din cauza problemelor administrative și legale care planează asupra unor servicii deja existente.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Contextul problemei
CJ Botoșani trebuia să aprobe modificarea arondării unor localități la serviciile comunitare de evidență a persoanelor din județ, în special cele de la Vârfu Câmpului și Bucecea. Aceste structuri au ajuns în atenția publică după ce s-au descoperit falsuri în eliberarea actelor pentru cetățeni ucraineni și moldoveni stabiliți fictiv în cele două comune. În fapt, biroul de la Vârfu Câmpului a fost creat la anul trecut, când Doina Federovici era la conducerea CJ. Totul s-a derulat fără opreliști, mai ales că primarul din localitate, Maria Huțu, era colegă de partid cu Federovici. Acum, însă, în noul mandat, când la conducerea CJ a ajuns omul de afaceri Valeriu Iftime, se pune problema dacă aceste servicii sunt cu adevărat necesare.
Eficiență și justificare bugetară
Valeriu Iftime a adoptat o poziție fermă, afirmând că orice structură administrativă trebuie să fie justificată atât social, cât și financiar. „Nu inventăm posturi doar de dragul de a le crea. Dacă e nevoie de ele, sunt de acord, dar să fie în interesul oamenilor, nu pentru momente trecătoare. Știm cu toții că la Vârfu Câmpului s-au făcut multe acte pentru cetățeni străini. Nu putem ascunde adevărul – sunt mii de oameni într-o casă fictivă. Aceasta este o problemă gravă, la limita legii”, a declarat acesta.
Puncte de vedere divergente
Consilierul județean Iulian-Boby Buciuleac (AUR) a subliniat că serviciul de la Vârfu Câmpului a fost înființat înainte de actualul mandat, iar relocarea cetățenilor către această unitate ar reduce distanțele pentru locuitorii din comunele arondate. „E mai bine ca oamenii să meargă acolo decât la Bucecea, dar sunt de acord că legea actuală are scăpări și că situația poate fi îmbunătățită”, a spus Buciuleac.
În schimb, vicepreședintele CJ, Dorin Birta (PSD), a evidențiat alt aspect. „Problema nu este reprezentată doar de buletinele pentru alegeri, este vorba de rangul localității și banii care vin pentru această localitate. Mai mult s-a optat pentru această variantă, probabil, mă gândesc, și mai puțin în scop electoral. Deci nu văd o chestiune musai electorală acolo, s-a văzut și la alegerile care tocmai au trecut, au votat 1%, 2% din secțiile de votare reprezentate de aceste persoane. Deci, cu cât numărul cetățenilor dintr-o comună este mai mare, cu atât rangul localității crește și sumele alocate de la Guvern acestei localități cresc. Acesta este secretul și nu este doar Vârfu Câmpului în această situație, mai sunt și alte localități de pe raza județului Botoșani, din zona de frontieră și nu numai”, a invocat Dorin Birta.
O problemă de legalitate și sustenabilitate
Ady Petrușcă, șeful Serviciului Județean pentru Evidența Persoanelor, a confirmat că activitatea serviciilor de la Bucecea și Vârfu Câmpului este suspendată, iar responsabilitatea a fost preluată temporar de municipiile Botoșani și Dorohoi. „Decizia de înființare a acestor servicii revine autorităților locale, însă trebuie să ne gândim serios la sustenabilitatea lor. Unele comune nu își pot susține nici măcar salariile proprii. Nu putem continua să inventăm posturi pe baza unor populații fictive”, a avertizat Valeriu Iftime.
Concluzia ședinței
După dezbateri aprinse, punctul referitor la reorganizare a fost amânat pentru o ședință viitoare, cu unanimitate de voturi. Această situație evidențiază o dilemă comună în administrația publică – cum pot fi echilibrate nevoile cetățenilor cu limitările financiare și respectarea legalității. Rămâne de văzut ce soluții va găsi Consiliul Județean pentru a răspunde acestor provocări.