Miracol de Crăciun pentru o botoşăneancă în stare gravă. Aceasta a primit o nouă șansă la viață după ce i-a fost donat un ficat. Totul după o prelevare de organe de la pacient aflat în moare cerebrală.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Decesul unui bărbat în vârstă de 38 de ani a însemnat o şansă la viaţă pentru mai multe persoane care așteptau de foarte mult timp o intervenție de transplant. Printre norocoşi se numără şi o botoşăneancă, de vârstă apropiată cu a donatorului.
Botoşăneanca, în vârstă de 36 ani era diagnosticată cu ciroză hepatică C+D, de mai mulți ani. Potrivit medicilor ieşeni, aceasta era pe lista de transplant de mai bine de un an jumătate. Ficatul a fost transplantat în Centrul de Transplant de la Spitalul Sfântul Spiridon. Potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare, starea ei după transplant este bună.
Mamă a doi copii, femeia a fost pentru a doua oară chemată pentru un transplant. Asta după ce în urmă cu câteva luni a fost chemată prima dată, dar s-a stabilit că nu ar fi fost complet compatibilă cu organul donat.
La Spitalul Sf. Spiridon lasi, echipa a fost condusă de prof. dr. Cristian Lupașcu și dr. Mihaela Blaj de la ATI. Acesta este cel de-al 10 lea transplant hepatic la lasi din acest an.
Cordul si plamanii au plecat in Elveția și Grecia, iar rinichii au fost transplantați la doua femei care făceau de ani de zile dializă. Chiar dacă anul acesta au fost mai putine interventii de transplant, medicii privesc cu optimism către anul 2025.
Orice interventie de prelevare a organelor de la un pacient aflat in moarte cerebrala implica o lupta contra cronometru pentru echipele medicale.
Miracol de Crăciun cu subfinanțare
Saptamana trecuta au fost prelevate organele unei persoane aflate in moarte cerebrala la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi. “Anul acesta am efectuat doar 10, iar anul trecut 11. Ne-am confruntat cu o rată mare de refuzuri din partea familiilor. Asta înseamnă că ar trebui să mai lucrăm pe acest subiect în ceea ce privește promovarea transplantului în România. A fost un donator de 38 de ani de la care s-au prelevat ficat, rinichi, plamani si cord. Cordul si plamanii au fost oferite la Eurotransplant si au fost preluate de catre o echipa din Elvetia cordul, Grecia – plamanii. Este pentru a doua oara cand grecii vin pentru plaman si sper ca pe viitor sa reusim sa facem transplantul de cord la noi in Iasi. In acest moment nu am putut pentru ca nu suntem finantati”, a declarat Raluca Neagu, Coordonator Centrul Regional de Transplant Iaşi.