miercuri, decembrie 25, 2024
AcasăLocalCum îți poți crește pensia și scăpa de impozit în același timp

Cum îți poți crește pensia și scăpa de impozit în același timp

După o viață de muncă, mulți români ajung să primească pensii prea mici pentru un trai decent. Din acest motiv, unii caută din timp soluții ca să-și asigure o bătrânețe mai liniștită, iar Pilonul III se pare că este o alternativă care oferă posibilitatea de a economisi pentru o pensie ceva mai bună.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Radu Crăciun, directorul BCR Pensii și președintele Asociației Pensiilor Administrate Privat (APAPR), a explicat pentru „Ziarul de Business”, publicat săptămânal de „Ziarul de Iași”, cum funcționează Pilonul III de pensii, cine poate contribui și ce beneficii fiscale aduce acest sistem. Datele recente arată o creștere semnificativă a numărului de participanți și a activelor acumulate, ceea ce indică faptul că Pilonul III devine tot mai atractiv pentru români.

Diferența între cele trei forme de sistem de pensii

Pentru a înțelege mai bine diferențele, Pilonul I reprezintă sistemul public de pensii, iar persoanele care au contribuit la acest sistem pe parcursul unei perioade stabilite beneficiază de o pensie din partea statului. Pilonul II este un sistem de pensii obligatoriu administrat privat, care completează pensia de stat, prin redirecționarea unei părți din contribuția la asigurările sociale către un fond privat de pensii. În schimb, Pilonul III reprezintă un sistem facultativ de pensii private, la care angajații pot contribui opțional, alegând să economisească suplimentar pentru pensia lor.

Radu Crăciun ne-a explicat cum poate ajuta acest sistem facultativ românii să economisească pentru o pensie mai bună. Printre avantajele principale, el menționează beneficiile fiscale și flexibilitatea contribuțiilor. Potrivit președintelui APAPR, oricine este salariat sau înregistrează venituri de natură salarială poate adera la Pilonul III. De asemenea, Radu Crăciun vorbește și despre suma minimă necesară pentru a contribui lunar la Pilonul III și cum poate fi stabilită valoarea unei contribuții regulate. „Contribuția la Pilonul III poate varia între o sumă minimă stabilită de către fiecare fond de pensii facultative în parte și până la 15% din veniturile salariale lunare brute ori asimilate acestora”, a precizat Crăciun.

Beneficii fiscale pentru cei care contribuie la Pilonul III

Cum spuneam anterior, există și beneficii fiscale pentru cei care contribuie la Pilonul III. „Sumele aferente contribuțiilor la pensia facultativă sunt scutite de la plata impozitului pe venitul din salarii de 10%, în limita a 400 de euro pe an (circa 162 lei / lună). Pentru a se asigura că beneficiază de aceste avantaje fiscale, participantul este încurajat să facă plata contribuției prin intermediul angajatorului său, care oricum calculează și reține toate taxele aferente salariilor. Astfel, conform Codului Fiscal în vigoare, participantului la Pilonul III îi va fi mai simplu să economisească niște bani pe care altfel i-ar fi plătit ca impozit”, ne-a explicat Crăciun.

Un ghid publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) detaliază condițiile legale pentru a beneficia de pensia facultativă: participantul trebuie să aibă o vârstă de cel puțin 60 de ani, să fi efectuat cel puțin 90 de contribuții lunare (nu neapărat consecutive) la fond și să dețină o sumă minimă acumulată în contul individual la fondul de pensii facultative Pilon III. Dacă nu se acumulează 90 de contribuții sau suma din cont nu este suficientă pentru o pensie minimă, participantului i se acordă o plată unică.

Sistemul pensiilor facultative, în creștere accelerată: activele au depășit 5,3 mld. lei la jumătatea anului 2024

La finalul lunii iunie 2024, sistemul pensiilor facultative din România a înregistrat creșteri semnificative, potrivit datelor ASF din „Raportul privind evoluția sistemului de pensii private în primele șase luni ale anului 2024”.

Valoarea totală a activelor celor 10 fonduri de pensii facultative administrate de 8 societăți a ajuns la 5,33 mld. lei, marcând o creștere de 30% față de aceeași perioadă a anului trecut și de 12% comparativ cu finalul lui 2023.

Numărul participanților la Pilonul III a crescut, de asemenea, la 761.955 persoane, cu 14% mai mult decât în iunie 2023. Contribuția medie a fiecărui participant a fost de 160 lei în iunie 2024, în creștere ușoară (+1,4%), iar valoarea medie a unui cont individual a ajuns la 6.982 lei, cu 13,4% mai mare față de anul precedent.

În primele șase luni ale anului, contribuțiile virate în fondurile de pensii facultative au totalizat 346 mil. lei, înregistrând un avans de 21% comparativ cu perioada similară din 2023, potrivit datelor din raportul consultat de „Ziarul de Iași”.

Strategii de investiții și randamente

Fondurile de pensii facultative și-au menținut investițiile majore în titluri de stat (64,8% din active) și acțiuni (26,9%). În topul companiilor în care s-au realizat plasamente se regăsesc OMV Petrom, Banca Transilvania, Hidroelectrica, Romgaz și BRD Groupe Société Générale. Alte investiții au vizat obligațiuni corporative (3,5%), fonduri de investiții (2,1%) și depozite bancare (2,0%).

Randamentele fondurilor continuă să fie atractive: cele cu grad de risc ridicat au înregistrat o rentabilitate medie ponderată de 7,2%, iar cele cu grad de risc mediu au avut o rentabilitate de 5,78%.

În perioada ianuarie – iunie 2024, fondurile au efectuat plăți în valoare de 76 mil. lei către 5.934 participanți și beneficiari.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
0.6 °
0.5 °
80 %
5.8kmh
100 %
mie
4 °
joi
3 °
vin
1 °
sâm
2 °
Dum
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Unii locatari s-au pregătit mai frumos ca alții.

EDITORIAL

Modul în care autoritățile vor să dreagă busuiocul în cazul controversat al anulării alegerilor prezidențiale mi se pare a se situa în zona unui...

EPIGRAMA ZILEI

La-nceput a fost cuvântul Apoi strângerea de mână Dar le înghiți pământul Și-apăru ... țeapa română...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...