miercuri, decembrie 25, 2024
AcasăLocalCorupție la frontieră. Zeci de inculpați trimiși în judecată de DNA pentru...

Corupție la frontieră. Zeci de inculpați trimiși în judecată de DNA pentru mită și abuz în serviciu

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au trimis în judecată mai mulți angajați publici și transportatori implicați într-un amplu caz de corupție desfășurat la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Sculeni. Acuzațiile vizează fapte de luare și dare de mită, abuz în serviciu și favorizarea trecerii ilegale a unor transporturi de produse accizabile.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Detalii anchetei

Potrivit DNA, în perioada iulie-noiembrie 2023, mai mulți inspectori vamali și agenți de poliție de frontieră au facilitat trecerea frauduloasă a coletelor care conțineau alcool, țigări și alte produse alimentare. În schimb, aceștia ar fi primit sume cuprinse între 70 și 700 de euro.

Printre inculpați se numără:

  • Mancaș Cristian, fost șef al PTF Sculeni, botoșănean de origine, acuzat de luare de mită în nouă cazuri;
  • Baciu Iulian-Teofil, agent de poliție, acuzat de luare și dare de mită;
  • Ghițu Stelian și Zaharia Alexandru, inspectori vamali, acuzați de abuz în serviciu;
  • Ciobanu Ovidiu-Dragoș și Pleșca Adrian-Stelian, agenți de poliție, acuzați de abuz în serviciu;
  • Alexa Constantin-Cristian, agent de poliție, acuzat de luare de mită;
  • 11 transportatori, acuzați de dare de mită pentru facilitarea transporturilor ilegale.

Modul de operare

În cadrul controalelor de frontieră, inculpații ar fi permis trecerea ilegală a transporturilor fără aplicarea sancțiunilor legale, favorizând astfel transportatorii în schimbul unor sume de bani. În unele cazuri, banii ar fi fost redistribuiți între cei implicați.

Ancheta arată că, la 4 august 2023, Iulian-Teofil Baciu a primit 200 de euro pentru a permite trecerea unui autocar cu produse accizabile. O parte din sumă a ajuns la Cristian Mancaș, șeful punctului de frontieră. La 16 august 2023, un alt agent, Constantin-Cristian Alexa, a primit 200 de euro prin intermediul unui coleg, suma provenind dintr-o altă tranzacție similară.

Interceptările telefonice au arătat că, uneori, cei implicați în faptele de corupție se plângeau că la PTF Sculeni “tarifele” erau mai mici față de alte puncte de frontieră. „La Stânca (n.r. – în județul Botoșani), se fac cam 1.500 de euro pe zi”, se arăta într-o discuție interceptată de anchetatori.

Condamnări definitive

Cristian Mancaș și Gabriel-Alexandru Bertea, alți doi agenți implicați, și-au recunoscut faptele și au acceptat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Ambii au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare și interdicția de a ocupa funcții publice timp de un an.

Procurorii au instituit măsuri asigurătorii pentru recuperarea prejudiciilor cauzate bugetului de stat. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Iași, iar toți inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o decizie definitivă a instanței.

Acest caz de corupție A SCOS la lumină o rețea bine organizată, care a funcționat nestingherită timp de câteva luni la granița României cu Republica Moldova. Ancheta continuă pentru stabilirea întregului prejudiciu și a altor eventuali suspecți.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
0.6 °
0.5 °
92 %
5.3kmh
100 %
mie
4 °
joi
3 °
vin
1 °
sâm
2 °
Dum
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Unii locatari s-au pregătit mai frumos ca alții.

EDITORIAL

Modul în care autoritățile vor să dreagă busuiocul în cazul controversat al anulării alegerilor prezidențiale mi se pare a se situa în zona unui...

EPIGRAMA ZILEI

La-nceput a fost cuvântul Apoi strângerea de mână Dar le înghiți pământul Și-apăru ... țeapa română...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...