joi, aprilie 10, 2025
AcasăSărbătoarea ZileiSfinții 10 mucenici din Creta

Sfinții 10 mucenici din Creta

Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide, Evarest și Pompie au pătimit, în jurul anului 250, în insula Creta, din porunca împăratului Deciu. Pentru că au refuzat să se închine idolilor și au mărturisit că sunt creștini, li s-a tăiat capul. Înainte de a trece la cele veșnice, au rostit cu toții această rugăciune: „Iartă, Doamne, pe robii Tăi și primește vărsarea sângelui nostru pentru noi, pentru rudeniile noastre și prieteni și pentru toată patria, ca să scape din întunericul necunoștinței și cu ochi curați să vadă bună credință, să Te cunoască pe Tine, Lumina cea adevărată, O! Împărate veșnic”.

Sfântul Naum de Ohrida

A fost unul din ucenicii Sfinților Chiril și Metodie. A trăit între anii 830 – 910. În anul 867 este hirotonit preot în Roma.
Este unul dintre întemeietorii Şcolii de Literatura din Pliska, unde a și lucrat între anii 886-893. După ce Sfântul Clement a fost hirotonit episcop în Drembica – Velika în anul 893, Sfântul Naum a continuat lucrarea lui Clement în Școala Literară din Ohrida. În anul 905, Sfântul Naum a întemeiat Mănăstirea de lângă Lacul Ohrida, în care, mai târziu, va fi îngropat. S-a ostenit mai ales cu tălmăcirea Sfintei Scripturi și a celorlalte cărţi bisericești din limba greacă în cea slavona. Sfântul a adormit în întâia jumătate a secolului al X-lea.

Despre colinde

Colindul românesc, prin forma sa simplă și prin mesajul pe care-l exprimă, este glasul sfânt al Sfintei Evanghelii și al Bisericii extins sau transmis în sufletele și-n casele creștinilor. Colindul reprezintă ecoul popular și artistic al cântărilor bisericești liturgice.
Acest obicei este însă și o reînnoire a chemării fiecărui creștin de a fi apostol al lui Hristos în lume, de a-L primi, dar și de a-L vesti celorlalți oameni pe Mântuitorul. Colindătorii străbat și un itinerariu spiritual, la care este chemat și sufletul fiecărui creștin, acela de a călători permanent spre Dumnezeu și, mai ales, de a împlini călătoria vieții pământești purtându-L pe Domnul în suflet cu căldura cu care Maica Domnului L-a purtat pe Pruncul nou născut.
Colindul de fapt istorisește sau reia evenimentele esențiale din istoria mântuirii! Istorisirea vieții Fiului lui Dumnezeu, de la Naștere la Răstignire. În ele se răsfrânge învățătura creștină despre păcatul strămoșesc, Întruparea și Nașterea Mântuitorului, răscumpărarea oamenilor prin moartea şi Învierea Sa, supra cinstirea Maicii Domnului, cinstirea Sfinților, Sfintele Taine, învățătura despre rai și iad și judecata viitoare.
Majoritatea colindelor au în centrul lor persoana Mântuitorului nostru Iisus Hristos, descriind mai ales Întruparea și Nașterea Lui cea mai presus de minte, pe care o exprimă în mod simplu, fără speculații teologice subtile, ci cu sentimentul trăirii unui mare adevăr de credință. Fiul lui Dumnezeu S-a născut din Fecioara Maria.
Colindele românești sunt unice atât ca profunzime cât și ca valoare a adevărului prezentat, (”Astăzi s-a născut/ Cel făr de-început/” ).
Colindul este trăirea centrală a Crăciunului, dar mai ales mersul cu colindul – nu există remediu mai eficient pentru suflet ca mersul dar și primirea colindătorilor.

Preot Olivian SANDU

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
3.3 ° C
3.8 °
3.3 °
91 %
8.5kmh
100 %
J
3 °
vin
5 °
S
8 °
D
15 °
lun
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

În sfârșit, poezia e protejată la Botoșani.

EDITORIAL

Chiar dacă România este republică semi-prezidențială – cu șef de stat și de guvern – președintele are importanța lui, mai ales la capitolul imagine...

EPIGRAMA ZILEI

Berbecuț Bârsan, ce ești năzdrăvan, Doar tu ne-ai băgat, adânc în rahat Deși ai primit, lucrări, înmiit De la noi, șira de paie și oloiul din tigaie... -...

HAPPY CINEMA

Primăvara vine cu o veste extraordinară pentru iubitorii de film! Între 22 aprilie și 31 mai, Happy Cinema îți oferă ocazia de a viziona...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...