Încă un angajat al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” a fost condamnat în dosarul angajărilor prin aranjamente.
Este vorba de electricianul Claudiu A., care a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii. Ancheta a scos la iveală detalii șocante despre modul în care se desfășurau concursurile pentru ocuparea posturilor, punând în lumină o rețea de favoritisme și influențe.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Dosarul care a scos la iveală corupția
Conform declarațiilor unui martor audiat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Suceava, fost candidat la postul de electrician în cadrul spitalului, procesul de angajare a fost manipulat de persoane din interiorul instituției. Acesta a mărturisit că, din cauza unor probleme de sănătate și a efortului navetei zilnice, a decis să-și schimbe locul de muncă. După ce a aflat despre concursul organizat în martie 2022 pentru un post de electrician, și-a depus dosarul, deși nu îndeplinea toate condițiile cerute, precum experiența minimă de șase luni în domeniu. Aici a intervenit Claudiu A., electrician în spital, care i-a oferit sprijin pentru completarea dosarului, inclusiv ajutor pentru obținerea unor documente justificative și subiectele pentru proba scrisă.
„Nu învăța nimic, te ajut eu!”
În seara de dinaintea concursului, Claudiu A. i-a furnizat martorului variantele de subiecte, asigurându-l că îi va șopti răspunsurile corecte în timpul examenului. Declarațiile arată că, în ziua concursului, acesta l-a sprijinit activ în sala de examen, furnizându-i răspunsuri la întrebări, fără ca ceilalți membri ai comisiei să intervină. Proba practică a fost, de asemenea, o formalitate. Martorul a fost întrebat câteva întrebări simple, fără ca evaluarea să fie riguroasă.
O rețea bine pusă la punct
Din declarații și probe reiese că implicarea lui Claudiu A. nu a fost singulară. Acesta ar fi avut sprijin și din partea altor membri ai comisiei de concurs, care, deși prezenți, au închis ochii la aceste nereguli. În plus, Claudiu A. a facilitat vizarea carnetului de electrician al candidatului, care era expirat, în schimbul sumei de 200 de lei. Martorul a recunoscut că fusese avertizat să fie discret și să nu dea de înțeles că îl cunoaște, temându-se ca aranjamentele să nu fie descoperite. Procurorii au intrat însă pe fir, au realizat și o serie de interceptări, iar probele au fost zdrobitoare.
Consecințe și condamnări
În urma anchetei, Claudiu A. a fost acuzat de trucarea concursului (n.r. – acuzația oficială a fost folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, infracțiune pentru care a fost trimis în judecată și primarul municipiului Cosmin Andrei).
Doar că, în momentul în care a văzut care sunt probele, angajatul spitalului a decis să semneze un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, acord care a fost validat astăzi și de Tribunalul Botoșani. Astfel, Claudiu A. s-a ales cu o pedeapsă de un an și trei luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de doi ani și a fost obligat să presteze muncă în folosul comunității timp de 60 de zile. Este al patrulea acord de recunoaștere încheiat în dosarul concursurilor fraudate la Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani.
Descinderi și percheziții
Scandalul angajărilor pe șpăgi a izbucnit pe 13 decembrie 2023, când procurorii DNA au efectuat 92 de percheziții în județele Botoșani și Iași, inclusiv la Spitalul Județean, Consiliul Județean și la sediul PSD Botoșani. Potrivit DNA, infracțiunile de corupție s-au desfășurat în perioada 2018-2023, implicând funcționari publici din spital. Procurorii susțin că această caracatiță a angajărilor pe pile și cu șpagă funcționa în spital încă din anul 2018.
În referatul prin care s-a cerut arestarea preventivă a primilor inculpați, procurorii DNA au arătat că fenomenul fraudării concursurilor a pus în pericol siguranța actului medical și, implicit, sănătatea și viața pacienților.
Șpagă „actualizată” în funcție de inflație
Sumele pretinse pentru câștigarea posturilor erau actualizate de la an la an, în funcție de inflație. De pildă, șpaga pentru un post de asistent ajunsese în 2023 la 15.000 de euro. Ancheta a dezvăluit că, deși era criză de personal, concursurile de angajare se organizau doar când existau persoane dispuse să plătească pentru posturi.
Corupția din Spitalul Județean ar fi fost descoperită datorită unui ofițer sub acoperire infiltrat de DNA. Aceasta a arătat că sistemul de fraudare a concursurilor era bine organizat și funcționa în detrimentul pacienților și al personalului medical cinstit. În acest context, procurorii au mai notat că în spital au ajuns să lucreze oameni nemotivați, indolenți, care urmăreau, în principal, să-și recupereze, pe parcursul carierei, sumele de bani pe care le-au plătit ca preț al postului obținut”.
Cei care au oferit mită recunosc faptele în fața procurorilor
Anchetatorii susțin că, în perioada 2018 – 2023, inculpații ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical bunuri și sume de bani, bijuterii din aur, ceasuri de lux. Acestea ar fi fost primite pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi. Până în prezent, sumele de bani identificate, care ar fi fost primite cu titlu de mită, se ridică la cuantumul total de aproximativ 65.000 de euro.
În dosar au fost cercetate aproape 30 de persoane. Ancheta continuă, iar procurorii se așteaptă ca și alți inculpați să solicite acorduri de recunoaștere a vinovăției.