Pe vremea când Ecaterina Andronescu tăia și spânzura prin învățământul românesc, era greu de imaginat că e loc de mai rău. Din păcate, până și cele mai pesimiste așteptări au fost depășite; toți cei care i-au urmat la cârma Educației au ținut morțiș să-și treacă în portofoliul personal lopata Androneascăi. Au avut pretenția să-și lege numele de o săpătură, să înalțe movila mormântului la nivelul piramidelor egiptene… Anisie, Cîmpeanu și Deca – să-i pomenesc doar pe ultimii trei – au reușit să demonstreze că e loc și de mai rău și mă cam strânge în spate când mă gândesc că nu mai durează cine știe ce și vom avea alt ministru la Educație.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Dar, pentru moment, să ne concentrăm asupra ororilor momentului. Pentru că, din păcate, avem ce analiza. Săptămâna aceasta elevii de clasa a XII-a s-au înscris la Bacalaureat. Mda, chiar așa… Mai nou, elevii se înscriu la Bacalaureat și abia apoi promovează clasa. O chestie ciudată, dar pentru care ministerul a venit cu justificări. Cică e de la schimbările climatice; în vară, când se dă de regulă Bacul, sunt niște călduri insuportabile și deoarece nu se pot asigura săli de examen dotate cu aer condiționat, s-au mutat niște probe în ianuarie, când temperaturile sunt mai potrivite. Genul de manevră care ridică niscaiva întrebări. E chiar așa de greu ca ministerul să aloce fonduri pentru a dota câteva săli de clasă cu aer condiționat? Asta dacă ne gândim doar la Bacalaureat, deoarece există destule zile în care elevii – nu doar cei care sunt gata să dea examenul maturității – suferă din cauza disconfortului termic; nu ar fi mai normal ca infrastructura școlară să se adapteze la provocările momentului? Așa, ca chestie… Ministerul are grijă ca elevii să nu sufere de căldură când dau examene, în rest n-au decât să înghețe sau să se sufoce, după cum e sezonul; că nu mai e mult și ne iarna pe nepregătite.
În realitate e vorba despre o nouă manevră de cosmetizare a dezastrului numit România Educată. În România cel mai important indicator al performanței sistemului de educație e reprezentat de promovabilitate. Cu cât procentul de promovați e mai mare, cu atât e România mai educată, nu-i așa? Din cauza asta se pune atâta presiune pe promovarea cu orice chip. Românașul verde e mai deranjat de faptul că odrasla rămâne repetentă decât că termină douăsprezece clase fără să știe să știe tabla înmulțirii ori nici măcar să citească.
Una dintre metodele prin care promovabilitatea la Bac crește artificial e reprezentată de selectarea candidaților. Se mai practică; am mai pomenit de „fenomenul Brăila”, deși nu doar pe acolo se întâmplă. Prin unele licee se mai cade la pace cu elevii. Nu te înscrii la Bac și eviți olimpiada de toamnă, aia rezervată corigenților… Doar că nu toți absolvenții sunt „de înțeles”; unii jură că nu-i interesează Bacul, dar cum se văd promovați, cum se răzgândesc și strică statisticile. Care statistici, naiba să le ia, se raportează cel mai adesea la numărul de înscriși la examen, nu la cel al elevilor de clasa a XII-a.
Ei bine, înscrierea la examenul de maturitate încă din decembrie o să facă „ordine”. E clar că ajustarea de sistem nu mai poate fi evitată; cine nesocotește „sfaturile părintești” o să vadă cum e cu olimpiada de toamnă. E drept că în acest an vorbim de o înscriere parțială la Bac, doar la probele orale, care vor fi susținute în ianuarie – oare cum o să scoată cămașa cei de la minister dacă atunci vom fi sub cod de viscol? -, dar se știe că cele mai bune manevre se impun treptat. La anul e posibil ca scenariul anticipat mai sus să-și intre pe deplin în pâine. Vrei să promovezi „garantat”, vrei să ai o toamnă liniștită? Se rezolvă, dar nu te înscrii la examen pentru că nu ești capabil să-l promovezi. Te înscrii? Vezi că ne mai întâlnim și în modulele următoare și ghici cine-ți calculează media? Și, uite-așa, promovabilitatea la hectar și cea generală vor crește din pix, printr-o manevră oneroasă, dar atât de specifică românilor. Educația presupune implicare și investiții, dar tocmai așa ceva nu vor guvernanții să livreze, așa că apelează la șmecherii de toată jena.