miercuri, decembrie 18, 2024
AcasăLocalPericolul nevăzut. De ce trebuie să țină cont botoșănenii care taie porcul...

Pericolul nevăzut. De ce trebuie să țină cont botoșănenii care taie porcul în gospodărie (video)

Cu două zile înainte de Ignat, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (DSVSA) Botoșani avertizează populația asupra măsurilor necesare pentru sacrificarea porcilor în gospodării, mai ales în contextul confirmării a două focare de pestă porcină africană în județ.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Consumul de carne de porc crește semnificativ în perioada sărbătorilor de iarnă, iar autoritățile subliniază importanța respectării normelor sanitare pentru a evita riscurile pentru sănătate.

„Înainte de sacrificarea unui porc, botoșănenii trebuie să vorbească cu medicul veterinar care poate stabili dacă este clinic sănătos și nu există riscul unor boli care se transmit foarte ușor la porc, în special pestă porcină africană”, a declarat medicul veterinar Teodor Harabagiu, directorul executiv al DSVSA Botoşani.

Pomana porcului, făcută abia după analize

Crescătorii pot pregăti tradiționala pomană a porcului doar după ce analizele de laborator confirmă că animalul este sănătos. În caz contrar, dacă examenul de trichină este pozitiv, carnea trebuie incinerată în centre specializate. În astfel de situații, crescătorul poate beneficia de despăgubiri doar dacă a respectat toate condițiile legale înainte de sacrificare.

„După sacrificare se recoltează acele probe de mușchi care se duc pentru examenul de trichină, astfel încât să nu fie niciun risc, iar botoșănenii să se poată bucur liniștiți de sărbătorile de iarnă. Dacă discutăm de porc, crescătorii ar trebui să fie foarte atenți la comportamentul normal al porcului, dacă mănâncă, dacă nu apar alte modificări, este retras. În cazul în care observă că ceva este în neregulă trebuie să comunice cu medicul veterinar, pentru a putea lua o decizie”, a precizat Harabagiu.

Carnea infestată cu trichină nu prezintă semne vizibile, iar analiza de laborator este singura metodă sigură pentru a preveni riscurile de transmitere către om.

„În prezent, analizele se pot face în fiecare comună, la medicul veterinar, dar și în cele cinci circumscripții zonale din județ, respectiv Botoșani, Dorohoi, Darabani și Săveni. Suplimentar, se poate face și la Direcția Sanitar Veterinară. Pe carnea infestată cu trichină nu se observă nimic, iar transmiterea către om este destul de rapidă”, explică Teodor Harabagiu.

Ce este trichineloza

Trichineloza este o infecție parazitară cu nematode (un tip de viermi) din genul Trichinella. Acești paraziți infestează numeroase animale, cum ar fi ursii, caii, vulpile, mistreții si porcii. Aceasta este transmisă la om prin consumul de carne infestata în stare crudă sau insuficient preparată termic. Uneori, infecția la om se asociază cu diferite complicații severe, în lipsa tratamentului.

În prima săptămână de la infestare pot apărea greața, crampele abdominale şi diareea. La 1-2 săptămâni după infecție apar semnele si simptomele sistemice: edemul facial sau periorbital, mialgia, febra persistenta, cefaleea, hemoragiile si petesiile subconjuctivale. Durerea oculară și fotofobia preced adesea mialgia.

Simptomele invaziei musculare pot mima polimiozita. Mușchii respiratori, masticatori și ai deglutiției pot fi dureroși. Dispneea severa poate surveni in infestăriile severe. Febra este, în general, remitentă, până la 39 grade C sau mai mult, rămânând ridicată timp de mai multe zile, apoi scăzând gradat. Eozinofilia începe, de obicei, atunci când larvele noi invadează țesuturile, atinge maximul la 2-4 săptămâni de la infecție si scade gradat, pe măsură ce larvele se închistează.

În infestațiile severe, inflamația poate determina complicații cardiace (miocardita, insuficienta cardiaca, aritmii), neurologice (encefalita, meningita, tulburări vizuale sau auditive, convulsii) sau pulmonare (pneumonita, pleurezie). Decesul poate surveni din cauza miocarditei sau encefalitei.

Semnele şi simptomele se intensifica gradat, iar majoritatea dispar prin a 3-a luna, când larvele au devenit închistate în celulele musculare şi au fost eliminate de alte organe şi țesuturi. Durerile musculare vagi şi oboseala pot persista luni. Infestațiile recurente cu T. nativa pot provoca diaree cronică.

Sacrificiul porcului și semnificațiile sale

Pe 20 decembrie, românii sărbătoresc Ignatul porcului, o tradiție veche, transmisă din generație în generație, alături de celebrarea Sfântului Mucenic Ignatie Teoforul, în calendarul creștin-ortodox.

În credințele dacice, sacrificiul porcului era asociat cu divinitatea întunericului, fiind considerat un gest menit să ajute Soarele în cea mai scurtă zi a anului, solstițiul de iarnă. Se credea că, în noaptea de Ignat, porcii visează despre soarta lor, o credință care încă mai circulă în unele regiuni. În alte zone ale țării, sacrificiul porcului are loc chiar în ajunul Crăciunului.

În această zi, nu se spăla, coase sau mătură, iar văzul sângelui se consideră un semn de protecție împotriva bolilor.

Un moment al familiei

Tăierea porcului este o ocazie de reuniune familială, încărcată de simboluri și obiceiuri tradiționale. În seara de dinainte, gospodarii pregătesc cu grijă toate cele necesare, ascut cuțitele, adună paiele pentru pârlit și pregătesc vasele mari pentru carnea de porc.

Conform tradiției, doar bărbații sunt implicați în sacrificarea porcului. Se spune că persoana care taie porcul trebuie să fie curată din punct de vedere spiritual și, înainte de acest act, să meargă la biserică pentru spovedanie, pentru a primi iertarea păcatului.

Femeile preiau apoi ștafeta, ocupându-se de procesarea cărnii și de pregătirea cârnaților, caltaboșilor și a pomenii porcului, un moment festiv care marchează finalul procesului și bucuria apropierii sărbătorilor.

Cum se pregătește pomana porcului

Carne grasă de porc tăiată în cuburi mari, cârnați, untură, vin roșu, sare, piper și boia dulce se prepară într-o oală pe foc mic. După ce carnea este rumenită, se adaugă cârnații și vinul, iar la final se adaugă boia dulce. Pomana se servește alături de mămăligă și murături, în curte, într-o atmosferă de sărbătoare.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
3.9 ° C
5.6 °
3.9 °
89 %
1.6kmh
60 %
mie
5 °
joi
10 °
vin
8 °
sâm
4 °
Dum
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Din când în când viața te obligă să-ți aduci aminte ce frumos era când eram suverani și aveam de toate.

EDITORIAL

Asistăm în aceste zile la niște fenomene sociale, politice și administrative de-a dreptul ciudate și inexplicabile. Toată lumea este racordată la sistemul național, nimeni,...

EPIGRAMA ZILEI

Am atins cerul cu mâna Inima-mi bate nebuna Repede și permanent... Cred că-mi trebuie un stent!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...