Cu două zile înainte de Ignat, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (DSVSA) Botoșani avertizează populația asupra măsurilor necesare pentru sacrificarea porcilor în gospodării, mai ales în contextul confirmării a două focare de pestă porcină africană în județ.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Consumul de carne de porc crește semnificativ în perioada sărbătorilor de iarnă, iar autoritățile subliniază importanța respectării normelor sanitare pentru a evita riscurile pentru sănătate.
„Înainte de sacrificarea unui porc, botoșănenii trebuie să vorbească cu medicul veterinar care poate stabili dacă este clinic sănătos și nu există riscul unor boli care se transmit foarte ușor la porc, în special pestă porcină africană”, a declarat medicul veterinar Teodor Harabagiu, directorul executiv al DSVSA Botoşani.
Pomana porcului, făcută abia după analize
Crescătorii pot pregăti tradiționala pomană a porcului doar după ce analizele de laborator confirmă că animalul este sănătos. În caz contrar, dacă examenul de trichină este pozitiv, carnea trebuie incinerată în centre specializate. În astfel de situații, crescătorul poate beneficia de despăgubiri doar dacă a respectat toate condițiile legale înainte de sacrificare.
„După sacrificare se recoltează acele probe de mușchi care se duc pentru examenul de trichină, astfel încât să nu fie niciun risc, iar botoșănenii să se poată bucur liniștiți de sărbătorile de iarnă. Dacă discutăm de porc, crescătorii ar trebui să fie foarte atenți la comportamentul normal al porcului, dacă mănâncă, dacă nu apar alte modificări, este retras. În cazul în care observă că ceva este în neregulă trebuie să comunice cu medicul veterinar, pentru a putea lua o decizie”, a precizat Harabagiu.
Carnea infestată cu trichină nu prezintă semne vizibile, iar analiza de laborator este singura metodă sigură pentru a preveni riscurile de transmitere către om.
„În prezent, analizele se pot face în fiecare comună, la medicul veterinar, dar și în cele cinci circumscripții zonale din județ, respectiv Botoșani, Dorohoi, Darabani și Săveni. Suplimentar, se poate face și la Direcția Sanitar Veterinară. Pe carnea infestată cu trichină nu se observă nimic, iar transmiterea către om este destul de rapidă”, explică Teodor Harabagiu.
Ce este trichineloza
Trichineloza este o infecție parazitară cu nematode (un tip de viermi) din genul Trichinella. Acești paraziți infestează numeroase animale, cum ar fi ursii, caii, vulpile, mistreții si porcii. Aceasta este transmisă la om prin consumul de carne infestata în stare crudă sau insuficient preparată termic. Uneori, infecția la om se asociază cu diferite complicații severe, în lipsa tratamentului.
În prima săptămână de la infestare pot apărea greața, crampele abdominale şi diareea. La 1-2 săptămâni după infecție apar semnele si simptomele sistemice: edemul facial sau periorbital, mialgia, febra persistenta, cefaleea, hemoragiile si petesiile subconjuctivale. Durerea oculară și fotofobia preced adesea mialgia.
Simptomele invaziei musculare pot mima polimiozita. Mușchii respiratori, masticatori și ai deglutiției pot fi dureroși. Dispneea severa poate surveni in infestăriile severe. Febra este, în general, remitentă, până la 39 grade C sau mai mult, rămânând ridicată timp de mai multe zile, apoi scăzând gradat. Eozinofilia începe, de obicei, atunci când larvele noi invadează țesuturile, atinge maximul la 2-4 săptămâni de la infecție si scade gradat, pe măsură ce larvele se închistează.
În infestațiile severe, inflamația poate determina complicații cardiace (miocardita, insuficienta cardiaca, aritmii), neurologice (encefalita, meningita, tulburări vizuale sau auditive, convulsii) sau pulmonare (pneumonita, pleurezie). Decesul poate surveni din cauza miocarditei sau encefalitei.
Semnele şi simptomele se intensifica gradat, iar majoritatea dispar prin a 3-a luna, când larvele au devenit închistate în celulele musculare şi au fost eliminate de alte organe şi țesuturi. Durerile musculare vagi şi oboseala pot persista luni. Infestațiile recurente cu T. nativa pot provoca diaree cronică.