O nouă alertă a fost emisă în judeţul Botoşani după ce autorităţile au depistat două noi focare de pestă porcină.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Acestea au fost descoperite vineri, în comuna Lunca, după ce patru porci au murit.
„Ultimele două cazuri de pestă porcină africană au fost identificate la Lunca vinerea trecută și confirmarea ne-a venit luni, s-a luat măsurile. Porcii din cele două exploatații au murit. S-au făcut primele două dezinfecții, urmează să continuăm cu toate măsurile pentru a preveni difuzarea bolii prin alte materiale care au fost în exploatațiile respective. Despăgubirile se dau doar pentru porcii vii care sunt uciși la decizia medicului veterinar zonal, în urma anchetei”, a declarat medicul veterinar Teodor Harabagiu, directorul executiv al DSVSA Botoşani.
Restricții impuse în privința sacrificării
După confirmare, au fost constituite 10 echipe care au fost trimise în teren pentru a verifica o rază de 10 kilometri în jurul focarelor. În paralel, locuitorii din apropiere au fost informați cu privire la restricțiile de circulație ale porcului și măsurile de precauție necesare. Conform normelor în vigoare, pentru vânzarea porcului de Crăciun este obligatorie anunțarea medicului veterinar care are în grijă exploatația sau care are activitate pe raza localității.
Medicul veterinar trebuie notificat cu 24 de ore înainte ca un producător să vândă animalul, iar documentele de mișcare sunt obligatorii. În plus, cumpărătorul porcului, cel care vrea să sacrifice porcul în localitatea sa, trebuie de asemenea să anunțe veterinarul local, care vine la fața locului pentru probele de trichineloză și examinează clinic carcasa, astfel încât să nu existe nicio suspiciune de existență a Pestei Porcine Africane (PPA).
Botoșănenii care sacrifică un porc sunt sfătuiți să îl consume exclusiv în gospodăria proprie, fără a-l distribui în altă parte. În acest caz, se anunță medicul veterinar care vine și face examenul anatomo-patologic, după care se permite sacrificarea.
„Recomandăm tot timpul ca botoșănenii să nu cumpere carne de la „colțul blocului”
Totodată, Harabagiu trage un semnal de alarmă, îndemnând botoșănenii să fie atenți la sursa de achiziție a cărnii
„Recomandăm tot timpul ca botoșănenii să nu cumpere carne de la „colțul blocului” sau din altă parte. Să cumpere numai din unitățile autorizate. (…) Într-o evoluție a pestei porcine africane, carnea prezintă modificări, inclusiv hemoragii, care se observă pe mușchi pe rinichi și alte organe ale corpului”, a explicat Teodor Harabagiu.
În prezent se așteaptă rezultatele analizelor şi pentru o altă gospodărie.
Alte două focare confirmate
În acest an au mai fost confirmate alte două focare de pestă porcină. Primul focar a apărut în comuna Bălușeni, la jumătatea lunii august, iar autorităţile sanitar-veterinare au dispus uciderea a 121 de porci din exploataţie. Ulterior, la începutul lunii octombrie, a apărut un alt focar de infecție. De această dată, pesta porcină a fost confirmată în două exploatații din comuna Corni, opt animale fiind ucise pentru a opri răspândirea bolii. Cu toate acestea, ambele focare au fost închise.
La nivelul județului Botoșani, în 2021 au existat 11 focare de ale bolii, în 2022 şapte, iar în 2023 au fost 12 focare de pestă porcină.
Mortalitate de aproape 100%
Virusul care provoacă pesta porcină africană este foarte rezistent, iar mortalitatea se apropie de 100%. Nu există vaccin, iar singura metodă de a eradica boala este sacrificarea întregului efectiv de animale, distrugerea furajelor și a așternutului, dezinfecția utilajelor, a materialelor, a adăposturilor. Din acest motiv, pesta porcină africană reprezintă un adevărat coșmar atât pentru crescătorii particulari, cât și pentru cei care fac afaceri în acest domeniu, întrucât confirmarea bolii în exploatație echivalează cu sacrificarea tuturor exemplarelor.
Deși virusul nu afectează omul, acesta poate rezista inclusiv în carnea congelată timp de aproape doi ani. În prezent, vectorul principal pare să fie reprezentat de porcii mistreți, virusul fiind adus în gospodăriile populației de cei care muncesc sau se deplasează în zonele frecventate de mistreții bolnavi. De aceea, crescătorii de animale sunt sfătuiți să nu mai intre în exploatații cu hainele sau cu încălțămintea cu care au muncit în pădure sau la câmp. Totodată, cei care dețin animale nu ar trebui să permită accesul persoanelor străine în exploatații. În plus, cei care doresc să achiziționeze porci trebuie să o facă numai din punctele autorizate, exemplarele să fie crotaliate, iar tranzacțiile să se facă numai sub supravegherea și cu avizul medicului veterinar, pe baza documentelor.
Focare în toată Europa
În Europa, pesta porcină africană evoluează din 1957, atunci când pe o linie aeriană, odată cu resturile alimentare ale călătorilor administrate în hrana porcilor, s-a transferat și boala de pe continentul african pe cel european.
Primul focar a fost depistat în Lisabona, Portugalia. De atunci virusul PPA s-a întins pe tot continentul european. În România, primul focar confirmat de PPA a fost înregistrat în 2018, la Satu Mare, boala fiind adusă cel mai probabil prin intermediul unor produse din carne de porc și subproduse aduse dintr-o sursă neautorizată, din Ungaria, unde evolua PPA. Apoi boala a evoluat și a făcut ravagii în exploatații.