miercuri, decembrie 18, 2024
AcasăLocalUn monument istoric va fi readus la viață. Casa Isăcescu ar putea...

Un monument istoric va fi readus la viață. Casa Isăcescu ar putea fi transformată în muzeu de artă

Unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice ale Botoșaniului, Casa Isăcescu, situată pe Pietonalul Unirii, urmează să fie readus la viață. Autoritățile iau în calcul transformarea acesteia într-un muzeu de artă, un proiect ce ar putea revitaliza zona centrală și ar oferi un nou spațiu de expunere pentru piesele valoroase ale patrimoniului local.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Casa Isăcescu a fost construită între 1905 și 1910, pe locul unei vechi reședințe a colonelului Nicolae Pisoschi, aghiotant al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Aceasta a fost achiziționată ulterior de Vasile Isăcescu, un important proprietar funciar, primar al Botoșaniului în 1905 și prefect al județului în 1912.

Clădirea este un exemplu arhitectural cu influențe franceze, menționat și de marele istoric Nicolae Iorga în lucrarea sa „O viață de om”. Iorga descrie casa drept o vilă elegantă, care îmbina armonios stilul și rafinamentul epocii.

De-a lungul anilor, clădirea a avut diverse destinații, fiind folosită de Ministerul Administrației și Internelor pentru găzduirea unor instituții precum Asociația Națională a Veteranilor de Război sau Serviciul de Evidență a Persoanelor.

Din ruine, un viitor muzeu

În prezent, Casa Isăcescu se află într-o stare avansată de degradare, dar autoritățile județene au inițiat demersuri pentru preluarea clădirii și includerea acesteia într-un proiect de restaurare.

„Astăzi am făcut cererea, am vorbit cu domnul președinte al Consiliului Județean, i-am expus problema, el a spus că va face tot ce se poate. Nu știm nimic în privința finanțării, durează, deocamdată vrem să facem transferul, iar ulterior vom căuta surse de finanțare. Noi avem foarte multe piese de patrimoniu pe care nu avem unde să le expunem și este o cerință pe care o avem de ani de zile. Am ales această casă pentru că, prin poziționarea ei chiar în fața Muzeului de Istorie, este foarte utilă. Am și dus o parte din mobilier acolo pentru că nu aveam unde să le depozităm. Acolo are și Consiliul două camere, restul sunt ale Inspectoratului de Poliție”, a declarat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean Botoșani.

O legătură cu istoria României

Casa Isăcescu păstrează o strânsă legătură cu istoria României moderne, fiind ridicată pe locul reședinței colonelului Nicolae Pisoschi, unul dintre susținătorii Unirii Principatelor. Pisoschi, aghiotant al lui Alexandru Ioan Cuza, a jucat un rol esențial în desemnarea acestuia drept candidat al Partidei Naționale la tronul Moldovei în 1859. După retragerea din viața publică, Pisoschi s-a stabilit la Botoșani, unde casa sa a devenit un reper arhitectural și cultural.

„Casa pe locul căreia a fost construită Casa Isăcescu aparţinuse colonelului Nicolae Pisoschi, aghiotantul lui Al. I. Cuza, rămas în istorie prin rolul determinant pe care l-a avut în desemnarea colonelului Cuza drept candidat al Partidei Unioniste la alegerile pentru domnia Moldovei din ianuarie 1859”, spunea muzeograful Gheorghe Median.

Cine a fost Nicolae Pisoschi

Nicolae Pisoschi ( 1812 – 1888), una dintre personalităţile de marcă ale Botoşanilor secolului al XIX-lea, s-a numărat printre cei mai activi participanți la revoluția de la 1848 din Moldova, iar în perioada care a urmat acesteia, ai mișcării unioniste. El este cel care, în memorabila şedinţă a Partidei Naţionale din 3 ianuarie 1859, din Sala „Elefant”, a Muzeului de Științe Naturale din Iaşi, l-a propus pe Alexandru Ioan Cuza, candidat al acesteia la tronul Moldovei pentru alegerile din 5 ianuarie același an, iar după alegerea acestuia ca Domn al Principatelor Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti, la 24 ianuarie 1859 şi până la încetarea din viaţă, i-a fost continu aproape, în calitate de colonel adjutant.

Colonelul Nicolae Pisoschi, retras la Botoşani, după decesul lui Alexandru Ioan Cuza, este evocat de Nicolae Iorga în cunoscuta sa lucrare autobiografică „O viaţă de om aşa cum a fost”, marele istoric amintindu-şi de faptul că în copilărie, nu odată, a trecut pe lângă „casa cochetă a colonelului Pisoschi, fostul adjutant al lui Vodă Cuza”, care putea fi văzut „răsărind arare cu maestosul lui barbişon alb pe terasă”.

În condiții care nu pot fi cunoscute, casa colonelului Nicolae Pisoschi şi terenul din jurul acesteia, au intrat în posesia lui Vasile Isăcescu (1863 – 1942), mare proprietar funciar şi fruntaş al organizaţiei judeţene a Partidului Conservator.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
11.6 ° C
11.6 °
11.1 °
53 %
4.5kmh
72 %
mie
12 °
joi
10 °
vin
8 °
sâm
4 °
Dum
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Din când în când viața te obligă să-ți aduci aminte ce frumos era când eram suverani și aveam de toate.

EDITORIAL

Asistăm în aceste zile la niște fenomene sociale, politice și administrative de-a dreptul ciudate și inexplicabile. Toată lumea este racordată la sistemul național, nimeni,...

EPIGRAMA ZILEI

Am atins cerul cu mâna Inima-mi bate nebuna Repede și permanent... Cred că-mi trebuie un stent!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...