O fetiţă din judeţ a fost salvată în ultima clipă de un medic de la Secţia de Pediatrie, după ce s-a înecat cu o monedă.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Incidentul a avut loc la începutul acestui weekend, în casa unei familii din familii din judeţ. Fetiţa, în vârstă de patru ani, se juca cu o monedă de 10 bani, iar la un moment dat a băgat-o în gură, fără ca părinţii să bage de seamă. Fără să vrea, micuţa a înghiţit moneda, însă bucata rotunda de metal i s-a blocat în gât. Copila a început să tuşească şi să aibă senzaţia de sufocare, ceea ce i-a alertat pe părinţi. Realizând pericolul, aceştia au urcat imediat fetiţa în maşină şi au mers initial la medicul de familie din zonă. Acesta a apelat serviciul 112 şi a cerut ajutorul.
O ambulanţă a venit în întâmpinarea părinţilor, plecaţi cu maşina spre Botoşani, şi micuţa a fost adusă la secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean, unde medicul Codrin Grozavu a recurs la o metodă de endoscopie pentru a ajunge la monedă.
Acesta a reuşit, astfel, să o stabilizeze imediat pe micuţă. “A fost vorba despre o monedă blocată în esofag. S-a intervenit printr-o procedură care se numeste esofagoscopie cu tub rigid. A fost sub anestezie generală și totul a decurs foarte bine”, a precizat medicul primar Codrin Grozavu, coordinator al Compartimentului ORL a Secție Pediatrie a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani.
Monedă extrasă printr-o tehnică specială de endoscopie
Medicii pediatri trag un semnal de alarmă după ce, în ultima perioadă, tot mai mulţi copii ajung la spital cu corpuri străine în nas sau în urechi. Printre obiectele “preferate” ale micuţilor se numără monedele, bateriile şi boabele de porumb sau mingiuţele.
Medicul primar Codrin Grozavu, de la Compartimentul ORL a Secție Pediatrie a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani, a declarat că prin această endoscopie rigidă se poate scoate orice monedă, dar şi alte obiecte dificile. “Sunt cazuri grave, reușim să le scoatem. Se folosește o tehnică care se cheamă endoscopie cu tub rigid, unde avem un esofagoscop, un tub metalic cu care intrăm în stomac și cu o pensă specială scoatem moneda. Nu cred că există corp străin, formă sau orice, dacă are dimensiunea corectă și poate fi introdus undeva, să nu-l fi găsit, că vorbim de nas, urechi, gât. Am avut de la acea spiră metalică de la cârligul de rufe până la piese de lego. Orice este mic și poate fi introdus în gură, copilul și-l introduce”, a declarat medicul primar Codrin Grozavu.
Avertisment din partea medicului Codrin Grozavu
Medicii pediatri pun aceste evenimente pe lipsa de supraveghere a copiilor de către parinti. ”Recomandăm părinților să-i supravegheze. Copilul nu are nicio vină. Din punctul meu de vedere, copiii nu au ce căuta lângă seminte de floarea soarelui, fasole. Fasolea este cea mai periculoasă, este aspirată în plămân, se oprește în trahee și se umflă”, a adăugat medicul Grozavu.
Din nefericire, de-a lungul timpului au fost și cazuri pentru care medicii nu au mai putut face nimic. ”ORL-ul este specialitatea în care se moare cel mai repede. Nu există specialitate în care să se moară mai repede decât la ORL. Am avut cazuri care au ajuns decedate la spital. Copii mari, cu bile blocate prin trahee. Au fost cazuri”, a mai spus Codrin Grozavu.