Vestea că de anul viitor intrăm și noi în sfârșit în Schengen a stârnit ceva bucurie, dar nu așa cum era de așteptat. S-or bucura mulți români de asta, dar cei care nu se bucură sunt mai vocali, așa că în ultima vreme a explodat propaganda antieuropeană. De așteptat, având în vedere anularea alegerilor, dar partea cea mai proastă e numărul celor care pun botul la dezinformare. Pentru că majoritatea celor care comentează favorabil și distribuie sunt români, nu doar conturi false, parte a sistemului de manipulare. S-a reactivat „Eram săraci dar sănătoși. Sunt sigur că o să râdeți de mine. Oare câți distribuie”, poza cu plita strămoșească sufocată de bucate neaoșe, nu friptură de copan de greier și „Părinților noștri, le-a fost mai ușor să ne facă fericiți de Anul Nou, era destul o pungă de bomboane și mandarine”, însoțită de imagini de prin Germania anilor ‘70 – doar nu crede careva că în România lui Ceaușescu aveau prea mulți oameni ai muncii televizoare color. Eram săraci, dar aveam bun simț, era respect.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Lipsa de educație și memoria scurtă sunt terenuri numai bune pentru cultivarea unor astfel de aberații. Și nu, nu e acceptabil ca unii dintre românașii trecuți de o anumită vârstă să trăiască în Matrixul lor, ancorați într-un trecut idealizat și care nu a existat niciodată. Pentru că tocmai cei care au trăit acele timpuri ar trebuie să reprezinte cel mai eficient antidot împotriva propagandei. Părinților noștri le-a fost mai ușor să ne facă fericiți de Anul Nou?! Doar o pungă de mandarine și bomboane?! „Doar!?” Cei care ați fost părinți în acele vremuri, chiar ați uitat ce efort presupunea „doar o pungă de mandarine și bomboane?” Câți dintre voi ați dus la copii o pungă de portocale sau mandarine? Nu prea mulți, evident, iar ăia care au dus, s-avem iertare, dar nu făceau parte din poporul de rând.
Ați uitat că pentru copiii voștri portocalele se coceau doar de Crăciun și se dădeau doar câte una de persoană, să ajungă la toată lumea? Ați uitat cum dădeați șpagă la vânzătoare să vă dea și vouă din ceea ce avea dosit sub tejghea, să aveți ce pune pe masă în zilele de Crăciun – acel Crăciun care oficial nu exista? Chiar vă e dor de vremurile în care, dacă vă certați cu vânzătoarea de la magazinul alimentar, riscați să muriți de foame? Copiii Epocii de Aur, chiar în așa hal v-a lăsat memoria încât ați uitat orele petrecute în frig la coadă pentru o portocală? Ați uitat cum erați călcați în picioare de adulții care behăie azi după respectul din acele vremuri care „au fost și nu o să se mai întoarcă?”
Ce vremuri frumoase erau acelea când bucuria copiilor avea miros de impostură? Să faci rost de ceva în plus pentru copilul tău însemna să iei, la modul cel mai propriu, de la gura altui copil. Portocala în plus negociată cu vânzătorul presupunea că o familie nu va avea ce să împartă, dar astea sunt amănunte, nu-i așa? Era mai bine pe atunci, lumea nu se invidia… Ba se invidia, și încă cum… Doar că pe atunci exista o instituție care îți făcea dreptate. Dacă aveai ciudă pe cineva nu-ți consumai energia dușmănindu-l, era de ajuns să-l torni la Securitate și se găsea cine să-i poarte grija. Oamenii se ajutau, nu se dușmăneau? Care era prețul ajutorului? Nu cumva șpaga pe care o detestați în ziua de azi? Da, suntem o societate coruptă, e drept, dar incomparabil mai „cinstită”, dacă se poate spune așa, decât cea zidită în Epoca de Aur, când dădeai șpagă pentru o bucată de carne sau de brânză, pentru câteva măsline. Până și punga aia de bomboane presupunea cheltuieli extra, doar nu vă imaginați că puteai cumpăra fără atenția cuvenită decât creveți vietnamezi și marmeladă cu aspect de vaselină. Apropo de marmelada aia pe care azi propaganda o tot ridică în slăvi, mai țineți minte promoțiile ceaușiste? Alea promoții, nu acum. Când părinții mei și-au construit casa, la fiecare cinci kilograme de cuie au cumpărat unul de marmeladă comunistă. Așa era de bună că nu se vindea decât la pachet cu produse de care oamenii chiar aveau nevoie.
Vă e dor de acele vremuri?! Puteți să le retrăiți fără probleme; Coreea de Nord vă așteaptă. Gândiți-vă că pe vremea lui Ceaușescu nu puteați călători nici măcar acolo; profitați de nenorocirea adusă pe capul nostru de Europa și valea în Coreea. Acolo vă puteți face fericiți copiii cu o pungă de mandarine sau bomboane. Cam greu de găsit, dar fericirea vine din lucruri mărunte.