Cel mai mare furnizor de gaze din România va fi cumpărat de o companie controlată direct de premierul maghiar.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Compania ungară MVM, cu capital majoritar de stat, a anunțat că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România, după cum a transmis Economedia. Romgaz și OMV Petrom au fost și ele interesate de cumpărarea diviziei de furnizare E.ON.
Conform acordului, MVM Group va achiziționa participația de 68% a E.ON în E.ON Energie România, precum și participația de 98% în E.ON Asist Complet.
Părțile au convenit să nu dezvăluie valoarea tranzacției, dar aceasta se ridică la circa 205-210 milioane de euro, conform informațiilor Economedia.
Tranzacția este preconizată să se încheie în prima jumătate a anului 2025.
E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, cu un portofoliu de circa 3,4 milioane clienți. E.ON Asist Complet este o companie regională de servicii care furnizează servicii precum instalarea și întreținerea hardware.
Tranzacția nu se referă la Delgaz
Tranzacția nu se referă la Delgaz, parte a Grupului E.ON, operator de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale din România, deservind 3,6 milioane de clienți.
Tranzacția dintre MVM și E.ON trebuie avizată și de Consiliul Concurenței, dar și de Comisia pentru examinarea investiților străine directe.
„Ziua de astăzi marchează o etapă importantă pentru expansiunea regională a MVM. Cu această achiziție, MVM își va consolida în continuare poziția în Europa Centrală și de Est, asigurând o bază solidă și continuitate pentru clienții săi din România, care pot conta în continuare pe servicii de cel mai înalt standard. Împreună cu conducerea viitoarei noastre companii, ne propunem să explorăm și să valorificăm noi sinergii care vor conduce la dezvoltarea pieței românești și vor spori rolul din ce în ce mai important al MVM în regiune”, a declarat Károly Mátrai, CEO al Grupului MVM.
Economedia a scris în luna martie că E.ON analizează vânzarea afacerii de furnizare de gaze și energie electrică din România. Compania germană declara în martie că face o „revizuire strategică a afacerii”. În septembrie, Economedia scria că cele două companii au ajuns la un acord pentru tranzacție. Sursele G4Media spuneau atunci că tranzacția ar urma să fie anunțată oficial după alegerile prezidențiale și parlamentare, pentru a nu crea tensiuni politice legate de legăturile dintre Ungaria și Rusia.
Ultimii ani au adus câteva exit-uri majore din piața de furnizare de energie din România: italienii de la Enel au vândut toate afacerile din România către grecii de la PPC, iar cehii de la CEZ au vândut furnizarea din România către fondul australian Macquarie, iar ulterior compania a fost achiziționată de Premier Energy.
Cine e MVM, compania ungară de stat
Compania MVM este deținută de statul ungar. MVM este brațul energetic al guvernului Viktor Orban și are o colaborare puternică cu companii de stat din Rusia, în ciuda izolării crescânde a Rusiei de către comunitatea internațională ca răspuns la invazia în Ucraina.
Guvernul Ungariei este singurul acționar al MVM, potrivit agenției independente de rating Fitch. O investigație a publicației Balkan Insider din 2023 a arătat că MVM este compania prin care guvernul Viktor Orban încearcă să își extindă influența economică în regiunea Europei Centrale și de Est.
În Ungaria, MVM controlează aproape toată piața de furnizare și distribuției a gazelor naturale și energiei electrice, fiind o companie strategică. MVM a cumpărat în ultimul deceniu mai multe afaceri în domeniu, inclusiv operațiunile companiei germane E.ON din Ungaria.
Şi Romgaz, companie controlată de guvernul român, a fost interesată de achiziția E.ON Furnizare, dar afacerea nu s-a perfectat.
România a stopat în trecut achiziții dorite de companii ungare în România. E cazul OTP Bank, care a vrut să cumpere Banca Românească de la un grup din Grecia, dar BNR a blocat tranzacția. BNR a avut atunci semne de întrebare legate de proveniența banilor cu care OTP voia să facă achiziția, existând indicii că e vorba despre capital rusesc.
Recent, și guvernul din Spania a respins o achiziție dorită de Ungaria din cauza legăturilor Budapestei cu Rusia. Guvernul spaniol a blocat în luna august o ofertă publică de preluare lansată de consorţiul ungar Ganz Mavag Europe pentru constructorul feroviar spaniol Talgo, apreciind că această tranzacţie ar „antrena riscuri pentru securitatea naţională şi ordinea publică”.