Pe măsură ce sărbătorile de iarnă se apropie, gospodarii din județ își pregătesc bunătățile tradiționale din carne, iar afumarea preparatelor devine o activitate centrală în această perioadă. Totuși, această practică tradițională poate fi periculoasă, dacă nu se respectă câteva reguli esențiale.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani atrage atenția asupra riscurilor de incendiu asociate afumătorilor improvizate. Pentru a evita tragediile, pompierii recomandă botoșănenilor să fie atenți la amplasarea și construcția acestor instalații.
Reguli de siguranță pentru afumători:
- Afumătorile trebuie să fie amplasate departe de clădiri, depozite de furaje, magazii sau alte materiale combustibile.
- Construcția acestora ar trebui realizată din cărămidă sau alte materiale incombustibile, eliminând riscul de propagare a focului.
- Este strict interzisă improvizarea afumătorilor în podurile caselor, prin modificarea coșurilor de fum (cum ar fi scoaterea unor cărămizi) sau folosirea coșurilor care nu depășesc acoperișul.
- Curățarea afumătorilor este obligatorie! Grăsimea scursă de pe carne poate lua foc în contact cu zonele fierbinți sau sistemele de generare a fumului.
Apel la responsabilitate
Afumătorile improvizate sau neglijarea regulilor de siguranță pot duce la incendii devastatoare, care pun în pericol vieți și bunuri. Reprezentanții ISU Botoșani subliniază că respectarea acestor măsuri nu doar că protejează gospodăriile, ci și păstrează tradițiile de sărbători într-un cadru sigur.
“Este important ca cetățenii să conștientizeze pericolele și să se asigure că preparatele pentru masa de Crăciun sunt obținute fără riscuri pentru siguranța lor și a celor dragi”, transmit oficialii ISU. Potrivit acestora, cu puțină atenție și responsabilitate, afumarea cărnii poate rămâne o tradiție îndrăgită, fără incidente neplăcute.