În cursul alegerilor prezidențiale, Călin Georgescu nu a însemnat doar omul – altfel un șarlatan cu o capacitate cameleonică ieșită din comun – ci a întruchipat personificarea unui val popular de saturație până la refuz față de ipocrizia guvernamentală, locală și europeană. Un sondaj inițiat de ziarul nostru arată că alegătorii știu foarte bine ce au făcut pe 1 Decembrie. Nici vorbă să fie proști, cum s-a grăbit media mainstream să-i catalogheze: mai mult de jumătate au bifat drept răspuns la întrebarea referitoare la motivarea opțiunii de vot „dorința de a pedepsi actuala clasă politică”. Ei nu au votat pentru ieșirea din UE și NATO, ci pentru reformarea din interior a acestor organisme, ceea ce este cu totul altceva.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
O analiză scrisă de colegul nostru, publicistul Sorin Cucerai, arată că odată cu creșterea generală a veniturilor s-a schimbat profund și structura socială a țării. Clasa așa zis mijlocie, extinsă la toți cei cu sau fără școală, dar cu venituri medii sau puțin peste, s-a mărit considerabil și cere același drept la respect de care se bucură cei din „elita educată”. Foști în clasa pauperă, reprezentați până nu demult de PRM, PPDD și, parțial, de PSD, sunt acum mult mai mulți și vor o reprezentare proporțională. Că vor altceva decât vrea elita nu este vina lor, dar ăsta este un cu totul alt subiect.
La firul ierbii, în curtea gospodarului obișnuit, neoliberalismul european se traduce prin diminuarea proprietății și a unor drepturi, 18 grade în casă, apă mai puțină, trecerea la surse de hrană neconvențională și dictatura minorităților. Toate aceastea sunt inacceptabile pentru o mare masă de oameni care abia a apucat în ultimii ani să pună șuncă în fasole, să-și instaleze centrale proprii, să-și țină copiii în școli și să parcheze o mașină în fața casei. Cum și occidentalii au dat de greu, urmare a unei suite de decizii proaste privind politicile economice și cele de imigrație, curentul iliberal – suveranist, pro-religie, pro-familie și anti-imigraționist – a luat avânt și în Vest. Preluînd tendințele din țările gazdă, și românii din diaspora au votat între aceleași coordonate.
Publicistul Dorin Tudoran, unul dintre cei mai importanți poeți contemporani, apreciază că în principiu: „cauza au constituit-o factori ca hăul moral al vieții politice, propășirea miciurinismului ideologic; respingerea compromisurilor acceptabile; corupția; proliferarea lumpen-elitelor; lașitățile; contraperformanțele economice; nemulțumirea oamenilor, ajunsă foarte aproape de pragul revoltei; nivelul foarte scăzut al încrederii în instituțiile statului etc. Un cadou minunat pentru structuri externe, interne și «martiri carismatici» gata să dea o lovitură”. Așadar, Călin Georgescu nu a fost cauza, ci efectul celor de mai sus. Care cauză trebuie căutată și în contraselecția îndrăcită, din toate instituțiile statului, inclusiv din servicii și instituțiile de forță.
Ce răspuns dau liderii partidelor, instituțiilor și ai serviciilor după acest șoc încheiat cu anularea alegerilor? După o primă sperietură, s-au repliat rapid în… trecut. Fac tot ceea ce știu mai bine: negociază – aceiași oameni pe care societatea i-a repudiat – același algoritm, aceleași funcții și aceleași avantaje ca în trecutul apropiat.
Drept urmare, sunt șanse foarte mari ca la reluarea alegerilor rezultatul să se repete, chiar dacă vor fi alți actori, respectiv o respingere în masă a actualului establishment. Șansa țării ar fi ca liderii actualului sistem să găsească rapid oameni energici, neșantajabili și capabili de dialog cu șefii UE și NATO în limitele tratatelor la care suntem co-semnatari. Și care să fie acceptați și de protestatarii anti-sistem. PSD și PNL, dar și societatea civilă (academii, think-tank-uri, universități) au asemenea oameni. Va avea cineva curajul să-i promoveze? Rămâne de văzut.