duminică, ianuarie 5, 2025
AcasăNaționalDoliu în lumea teatrului. A murit actorul Mircea Diaconu 

Doliu în lumea teatrului. A murit actorul Mircea Diaconu 

Teatrul Nottara a anunțat că actorul Mircea Diaconu a murit. Actorul ar fi împlinit 75 de ani pe 24 de decembrie, în ajunul Crăciunului.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


„Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați luni, 16 decembrie, între orele 11:00-16:00, la Teatrul Nottara, unde va fi depus. Mircea Diaconu a fost unul dintre cei mai importanți actori ai scenei și ecranului românesc, cu o carieră remarcabilă în teatru și film. Între anii 2001-2011, a fost directorul Teatrului Nottara. Transmitem condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au îndrăgit. Odihnească-se în pace!”, a transmis Teatrul Nottara.

În ultima perioadă el s-a luptat cu o boală grea – cancerul de colon, potrivit Observator News. Înmormântarea va avea loc marţi, la cimitirul din Săftica, într-un cadru restrâns.

Mircea Diaconu ar fi împlinit 75 de ani în ajunul Crăciunului

Actorul Mircea Diaconu s-a născut la 24 decembrie 1949 în comuna Vlădeşti, judeţul Argeş. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti în anul 1971, notează Agerpres.

În 1972, a fost angajat la Teatrul Bulandra, de Liviu Ciulei, unde a rămas până în 1982, după care a fost angajat la Teatrul Nottara. S-a implicat şi în activitatea didactică: în perioada 1977 – 1978, a fost asistent la Actorie, IATC Bucureşti (clasa Olga Tudorache), iar între 1991-1998 a predat cursuri de actorie de film, la Academia de Teatru şi Film Bucureşti, în sistem atelier. În 1995, a devenit profesor la UNATC.

A debutat pe scena Teatrului Bulandra, în 1970, cu piesa ”Harfa de iarbă” după Truman Capote. Pe scena acestui teatru a mai jucat în ”Revizorul” de Gogol (r. Lucian Pintilie, 1972), ”A 12-a noapte” de Shakespeare (r. Liviu Ciulei, 1973), ”Răceala” de Marin Sorescu (r. Dan Micu, 1977), ”Furtuna” de Shakespeare (r. Liviu Ciulei, 1978) ş.a. La Teatrul Nottara şi-a reconfirmat calităţile de actor complex, atât în comedie, cât şi în dramă: ”Cum vă place” de Shakespeare (r. Lucian Pintilie, 1982), ”Pădurea” de Ostrovski (r. Constantin Marinescu, 1983), ”Ultimul bal” după Liviu Rebreanu (r. Dan Micu, 1984), ”Burghezul gentilom” după Moliere (r. Dan Micu, 1988) ş.a. A colaborat şi cu alte teatre: Theatrum Mundi (”Teatrul descompus” de Matei Vişniec), Teatrul Naţional Bucureşti (”Ghetou” de Joshua Sobol, regia Victor Ioan Frunză) etc.

A fost primul actor din România care şi-a dat demisia, devenind liber profesionist, în anul 1990.

Ca actor de film se impune, ca şi în teatru, atât în registrul dramatic, cât şi în cel comic.

A desfăşurat şi o intensă activitate publicistică şi jurnalistică. În 1977, a debutat în literatură, cu volumul ”Şugubina” (premiat de Uniunea Scriitorilor), urmat de ”La noi când vine iarna” (1980) şi ”Scaunul de pânză al actorului” (eseu,1985). A avut o rubrică în revista Cinema.

Mircea Diaconu a primit, la 15 aprilie 2013, Premiul de excelenţă, la gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, desfăşurat între 15 şi 21 aprilie, la Cinema Studio.

Membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului între anii 1998 şi 2002. Până la 6 decembrie 2011, a fost directorul Teatrului Nottara din Bucureşti.

Cariera de politician a lui Mircea Diaconu

A devenit senator PNL, în colegiul 1 din Argeş, în urma redistribuirii, în legislatura 2008-2012. La lansarea candidaturii, Mircea Diaconu a precizat că PNL este primul partid în care se înscrie, după experienţa ”politică” de dinainte de 1989. În calitate de senator, a făcut parte din Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă, Comisia pentru egalitatea de şanse, fiind şi membru al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

La 7 mai 2012, a fost învestit ministru al Culturii în Cabinetul Ponta, funcţie deţinută până la 25 iunie 2012.

La 19 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că Mircea Diaconu, ministru al Culturii, este incompatibil, deoarece a deţinut simultan funcţiile de senator şi director al Teatrului Nottara.

La 5 decembrie 2012, senatorul liberal Mircea Diaconu şi-a dat demisia din Parlament.

La 19 martie 2014 a demisionat din partid, pentru a candida ca independent la alegerile pentru Parlamentul European. La 2 aprilie 2014, BEC a respins candidatura sa, dar la 9 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv că Mircea Diaconu poate candida la alegerile pentru Parlamentul European.

A fost ales europarlamentar la 25 mai 2014, pentru legislatura 2014-2019.

El a candidat la președinție în 2019, obținând în 7,9% dintre voturi în primul tur al scrutinului.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
-2.6 ° C
0.6 °
-2.8 °
71 %
2.2kmh
100 %
Dum
-1 °
lun
11 °
mar
10 °
mie
13 °
joi
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când l-au prins în flagrant, acolo a rămas.

EDITORIAL

Nu știu cine anume se ocupă de promovarea imaginii premierului Marcel Ciolacu, dar mă îngrijorează direcția spre care tinde această promovare și modul în...

EPIGRAMA ZILEI

Veni-va ziua când vom fi Mai buni, mai veseli și mai tineri Și acea zi se va numi Cu siguranță … vineri!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...