Reabilitarea de un deceniu a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, clădire-simbol a orașului, dezvăluie noi probleme cu doar câteva zile înainte de inaugurarea oficială. Echipa tehnică a teatrului a constatat că vizibilitatea scenei este parțial obstrucționată din anumite loje și din balcon. Cu alte cuvinte, o parte dintre spectatorii din aceste zone nu pot vedea întreaga scenă.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Această deficiență a fost descoperită abia când angajații teatrului s-au întors în clădire pentru a pregăti spectacolele dedicate inaugurării, programată să aibă loc la sfârșitul săptămânii viitoare. Testând unghiurile de vizionare în timpul repetițiilor, aceștia au realizat că problemele structurale afectează experiența publicului. Problema este cu atât mai mare cu cât instituția a înmânat deja o serie de invitații pentru spectacolele de săptămâna viitoare, oferind locuri inclusiv în loje și la balcon, iar acum trebuie să găsească o variantă de reparare a deficiențelor.
Soluții de avarie, într-un timp limitat
Într-o cursă contracronometru, autoritățile locale, constructorul și conducerea teatrului caută soluții rapide pentru a remedia situația. Printre variantele luate în calcul se numără ridicarea scaunelor pe rampe sau repoziționarea acestora.
„Având în vedere amploarea proiectului, sunt inevitabile unele ajustări pe parcurs. Vă asigur că atât noi, cât și autoritatea locală, și constructorul, depunem toate eforturile pentru ca, până la data inaugurării, fiecare spectator să se bucure pe deplin de edificiu și de actul artistic”, a declarat pentru „Monitorul de Botoșani” Alexandru Vasilachi, managerul Teatrului „Mihai Eminescu”.
Istorie zbuciumată, reabilitare cu poticneli
Teatrul „Mihai Eminescu” este mai mult decât o clădire culturală – este un simbol al istoriei și identității botoșănene. Ridicat în 1914, în stilul eclectismului francez, teatrul a fost o adevărată bijuterie arhitecturală, finanțată din fonduri locale și construirea cu meșteri străini. După ce a fost grav avariată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, clădirea a fost reconstruită în 1958, dar cu modificări care au alterat proiectul original.
În 2013, Primăria Botoșani a obținut o finanțare europeană de 5 milioane de euro pentru a restaura teatrul la forma sa inițială din 1912. Lucrările, însă, au fost marcate de întârzieri, scandaluri și pierderea finanțării inițiale.
Valoarea lucrărilor s-a triplat
Reluarea proiectului a triplat costurile, acestea ajungând la 15 milioane de euro. În 2021, consilierii municipali au actualizat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea teatrului. Astfel, valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, a ajuns la 72.446.415,94 de lei (aici intră şi valoarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistenţă, lucrări care au fost executate – n.r.), respectiv 14.644.515,04 de euro. În ultimii ani, au mai fost votate proiecte de hotărâre vizând aprobarea indicatorilor tehnico economici, respectiv pe 9 iulie 2018, 31 august 2018, 28 ianuarie 2019, 22 decembrie 2020, 11 martie 2021 şi 14 aprilie 2021. La ultima modificare a indicatorilor tehnico-economici din 14 aprilie 2021, valoarea totală a investiţiei era de 59.511.897,43 de lei, respectiv 12.209.071,36 de euro.
În condiţiile în care în anul 2014, municipalitatea a demarat reabilitarea teatrului bazându-se pe suma de cinci milioane de euro, s-a ajuns aproape la o valoare triplă. Prima finanţare a fost pierdută Aceasta este a doua finanţare europeană, de 5 milioane de euro, atrasă de municipalitate pentru acelaşi obiectiv. Prima finanţare de cinci milioane de euro a fost atrasă în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Teatrul „Mihai Eminescu” a intrat în şantier în august 2014. Lucrările au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei. La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.
Încă 44 de milioane de lei pentru finalizarea teatrului
În cadrul şedinţei ordinare de Consiliu Local pentru luna noiembrie a anului 2023, la propunerea lui Cosmin Andrei, aleşii locali au votat pentru alocarea din bugetul local a sumei de 44 de milioane de lei pentru finalizarea acestei lucrări. Noul termen prevăzut pentru finalizarea lucrărilor a fost decembrie 2024.
Teatru construit în doi ani şi reabilitat în zece
Teatrul „Mihai Eminescu” a fost construit la începutul secolului XX, atunci când a devenit necesar un teatru pe măsura oraşului, care era al patrulea ca număr al locuitorilor, după Bucureşti, Iaşi şi Galaţi. Sătui să aştepte bani de la centru, 75 de acţionari având un capital de 400.000 de lei, adunat prin donaţii, înfiinţează în ianuarie 1912 „Societatea de acţiuni- Teatrul Eminescu”. La 23 septembrie a aceluiaşi an, s-a pus prima piatră a construcţiei acestui „templu al artei”, care a şi fost terminat doi ani mai târziu. Clădirea a fost inaugurată în seara zilei de 21 decembrie 1914.
După un deceniu de lucrări, teatrul se prezintă acum ca un spațiu de spectacole ultramodern, dar cu păstrarea detaliilor de epocă – loje elegante, candelabre handmade și marmură decorativă. Totuși, noile descoperiri din loje și balcon pătează reușita finală. Mai ales că de la preluarea lucrărilor de către actualul constructor au fost nenumărate vizite în șantier, autoritățile urmărind evoluția lucrărilor. Cu toate acestea, nimeni nu a sesizat deficiențele. În schimb, specialiștii din teatru le-au descoperit imediat.
Emoții pentru actori, presiune pentru organizatori
Reîntoarcerea actorilor în clădire, după o absență de 10 ani, a avut loc miercuri și a fost încărcată de emoție. „Suntem copleșiți de emoție, tot colectivul teatrului. Este un moment istoric”, a punctat atunci Alexandru Vasiliachi, care activează de două decenii ca regizor la această instituție.
În ciuda atmosferei festive și a sălilor luxoase, problema vizibilității din loje și balcon riscă să umbrească debutul noii etape a teatrului. Spectacolele inaugurale sunt programate pentru 20, 21 și 22 decembrie, când se va împlini un secol de la prima piesă de teatru pusă în scenă la Botoșani.