Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, rămâne sub control judiciar în dosarul de corupție în care este implicat, după ce Curtea de Apel Suceava a decis să mențină măsura preventivă. Decizia este definitivă.
AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!
„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au contestat hotărârea Tribunalului Botoșani de a revoca controlul judiciar impus edilului, iar instanța superioară le-a dat câștig de cauză. În consecință, măsura a fost prelungită și obligațiile impuse primarului rămân în vigoare.
Conform deciziei instanței, Cosmin Andrei nu poate părăsi teritoriul țării fără aprobarea prealabilă a instanței de judecată și îi este interzis să comunice, direct sau indirect, cu persoanele implicate în dosar.
Acuzat de fapte de corupție
Primarul Cosmin Andrei a fost trimis în judecată pe 8 mai 2024 de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Suceava, fiind acuzat că a folosit informații confidențiale în mod nelegal. Ancheta a scos la iveală că edilul ar fi furnizat date unei candidate la un concurs organizat pentru ocuparea unui post în administrația publică locală. Potrivit procurorilor, acest gest i-ar fi adus candidatei un avantaj injust, facilitându-i promovarea concursului și ocuparea funcției.
Faptele atribuite primarului sunt încadrate în categoria infracțiunilor de corupție, conform Legii nr. 78/2000, iar anchetatorii susțin că acestea au compromis procesul de recrutare și au cauzat prejudicii instituției publice.
Decizie definitivă, proces în desfășurare
În urma deciziei Curții de Apel Suceava, instanța a subliniat legalitatea și temeinicia controlului judiciar, respingând solicitarea edilului de a anula măsura preventivă. Astfel, Cosmin Andrei va trebui să respecte în continuare restricțiile impuse pentru o perioadă de 60 de zile. Este pentru a doua oară când Tribunalul decide astfel. Prima dată a fost în primăvara acestui an, după ce dosarul a fost înaintat de DNA către instanța de judecată. Atunci, măsura controlului judiciar a fost prelungită tot după ce Curtea de Apel Suceava a admis contestația formulată de procurori și a desființat hotărârea magistraților botoșăneni.
Dosarul se află în prezent pe rolul Tribunalului Botoșani, iar primarul beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei sentințe definitive.
Acest caz rămâne unul de interes pentru opinia publică, având în vedere acuzațiile și impactul asupra administrației locale.