miercuri, februarie 5, 2025
AcasăLocalPrimarul Botoșaniului în fața judecătorului. Ce s-a întâmplat la primul termen din...

Primarul Botoșaniului în fața judecătorului. Ce s-a întâmplat la primul termen din proces (VIDEO)

Primul termen în procesul de corupție al primarului municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, care a avut loc joi, a fost marcat de întorsături de situație neașteptate. De la cereri respinse, până la ridicarea controlului judiciar.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție că ar fi transmis subiectele unui concurs pentru a favoriza un candidat, edilul a negat vehement orice intenție de fraudă, invocând o serie de circumstanțe care, spune el, explică acțiunile sale.

Cerere de judecată „la secret”, respinsă categoric

O primă mișcare surprinzătoare a fost solicitarea edilului ca procesul să se desfășoare cu ușile închise, invocând prejudicii aduse imaginii sale prin mediatizarea excesivă a cazului. Cererea a fost însă respinsă de președintele completului de judecată, care a argumentat că principiul publicității proceselor este fundamental în justiție.

„Procesul are nu doar o funcție punitivă, ci și una educativă, jucând rolul de exemplu, iar declararea ședinței ca fiind secretă ar submina acest rol”, a explicat judecătorul.

Acuzațiile DNA respinse de edil

Potrivit procurorilor, în vara anului 2021, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei ar fi oferit subiectele unui concurs de angajare organizat de Direcția de Impozite și Taxe unei persoane apropiate, pentru a facilita câștigarea acestuia.

La intrarea în sala de judecată, edilul a refuzat să facă declarații presei, dar în fața instanței a respins vehement acuzațiile: „Nu am solicitat niciodată întrebări și răspunsuri”, a susținut Cosmin Andrei.

Declarații surpriză

De altfel, surprizele s-au ținut lanț pentru că primarul a întors-o „ca la Ploiești”. În primul rând, el a refuzat să accepte judecarea în formulă simplificată, chiar dacă procedura îi garanta o reducere cu o treime a unei eventuale pedepse sau reducerea cu 1/4 a unei eventuale amenzi.

Decizia l-a surprins oarecum pe președintele completului de judecată în condițiile în care în luna aprilie a.c. primarul a încercat să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, acord care a fost respins. Încercând să explice situația, Cosmin Andrei a dat vina mai întâi pe contextul socio-politic din acea perioadă, întrucât ancheta survenise chiar în perioada în care abia fusese desemnat candidat din partea PSD. Prin urmare, atunci când anchetatorii i-ar fi propus să recunoască faptele, el a dat curs propunerii întrucât un astfel de acord se putea solda și cu amânarea aplicării pedepsei, ceea ce i-ar fi permis să-și continue activitatea politică.

Totodată, a susținut primarul, la momentul respectiv el ar fi fost de acord cu încadrarea juridică, însă nu și cu aspectele menționate în rechizitoriu care, în opinia lui, nu mai reflectă realitatea. Prin urmare, atunci când a fost întrebat dacă recunoaște faptele, primarul a răspuns că „Nu”.

Atitudinea schimbătoare a primarului îi surprinde pe procurori

În schimb, Cosmin Andrei a recunoscut că a luat legătura cu un membru al comisiei de organizare a concursului pentru a solicita o bibliografie „redusă”. Asta deși bibliografia de concurs fusese anunțată prin intermediul anunțului prin care funcția vacantă a fost scoasă la concurs.

Cosmin Andrei primarul„În anul 2021, cu ocazia acestui concurs, am solicitat unui membru al comisiei un extras din bibliografie pe care l-am transmis acestei candidate, pe două foi A4, fără să acord o atenție deosebită celor două foi și nu am văzut că acestea aveau și variante de întrebări și răspunsuri”, a susținut primarul Cosmin Andrei, care a adăugat că nu a avut niciodată intenția de a frauda concursul, nu a mai luat legătura cu alți membri ai comisiei și nici nu a intervenit în cea de a doua etapă a concursului, respectiv cea a interviului, pentru a favoriza un candidat. Altfel spus, el a pasat responsabilitatea pe cel care i-a furnizat cele două coli A4.

„Eu nu am solicitat niciodată subiecte și răspunsuri”, a fost replica primarului. Aceasta schimbare de optică a fost taxată imediat și de procurorul de ședință, care a făcut trimitere la o declarație a primarului din aprilie, dată la urmărirea penală, când acesta a recunoscut că a vrut ca acea candidată să aibă „modele de răspunsuri”.

Impactul asupra martorilor și procesului

Refuzul procedurii simplificate înseamnă că toți martorii vor fi audiați în instanță. Dacă aceștia își schimbă declarațiile date în faza de urmărire penală, ar putea risca acuzații de mărturie mincinoasă.

În plus, strategia primarului pare să vizeze întinderea procesului, o eventuală tergiversare putând duce la prescrierea răspunderii penale.

Ridicarea controlului judiciar, o decizie controversată

În cadrul aceluiași termen, instanța a ridicat măsura controlului judiciar, în ciuda opoziției procurorilor. Tribunalul a considerat că nu mai există motive suficiente pentru menținerea măsurii preventive. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava.

Este pentru a doua oară când Tribunalul decide astfel. Prima dată a fost în primăvara acestui an, după ce dosarul a fost înaintat de DNA către instanța de judecată. Atunci, măsura controlului judiciar a fost prelungită într-un final după ce Curtea de Apel Suceava a admis contestația formulată de procurori.

Legături surprinzătoare între judecător și primar

Un detaliu care a atras atenția este faptul că dosarul a fost repartizat judecătorului Adrian Murariu, același magistrat care i-a înmânat lui Cosmin Andrei certificatul de primar pentru cel de-al doilea mandat, în calitate de președinte al Biroului Electoral la alegerile locale din vară. Deși transferul lui Murariu de la Judecătoria Botoșani la Tribunalul Botoșani a avut loc ulterior, coincidența este considerată cel puțin interesantă.

Asta cu atât mai mult cu cât învestirea oficială în funcție în noul mandat al lui Cosmin Andrei a avut loc tocmai într-o sală de judecată de la Judecătoria Botoșani, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria administrației locale.

Procesul continuă

Următorul termen de judecată este stabilit pentru 30 ianuarie, când vor fi audiați primii martori propuși de DNA. Apărarea a solicitat, la rândul său, audierea altor trei martori, care vor fi audiați la final. Această poveste încărcată de controverse și răsturnări de situație ar putea suscita interes și prin implicațiile sale politice. Asta pentru că, o eventuală condamnare penală, ar putea atrage încetarea mandatului pentru primar.

De la ce a început totul

Primarul a fost trimis în judecată pe 8 mai de către DNA Suceava, fiind acuzat de utilizarea ilegală a informațiilor și de facilitarea accesului unor persoane neautorizate la date confidențiale. Potrivit procurorilor anticorupție, în vara lui 2021, adică la scurt timp după ce a ajuns în fotoliul de primar, Cosmin Andrei ar fi folosit informații confidențiale pentru a influența un concurs pentru un post în administrația locală, oferind un avantaj necuvenit unei candidate.

În fapt, acesta i-ar fi oferit subiectele care urmau să fie date la proba scrisă, dar și rezolvările. În acest fel, persoana în cauză a ajuns să fie angajată în cadrul Direcției de Impozite și Taxe. Faptele au ieșit la iveală în februarie a.c., când procurorii DNA au organizat mai multe percheziții. Până la o sentință definitivă, Cosmin Andrei beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ninsoare ușoară
-0 ° C
0.6 °
-0 °
82 %
5.3kmh
100 %
mie
2 °
joi
2 °
vin
2 °
sâm
2 °
Dum
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Trebuie că vine o iarnă grea, dacă e să ne luăm după pregătirile localnicilor.

EDITORIAL

O bulibășeală guvernamentală a făcut ca opinia publică din România să sară de fund în sus atunci când a constatat că în codul CAEN...

EPIGRAMA ZILEI

Are, fir-ar ea să fie, Materie cenușie : Căpușoru-i de păpușă Pare-a fi plin cu ... cenușă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...