O mare bancă din România i-a închis conturile lui Horațiu Potra de acum două luni, pentru că îl suspecta de „riscuri de fraudă, de spălare a banilor, de finanțare a terorismului”, potrivit hotnews.ro. Poliția l-a oprit în trafic și reținut abia duminică.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
CEC Bank a decis încă de acum două luni închiderea a 15 conturi bancare deschise pe numele lui Horațiu Potra și a patru dintre societățile acestuia, unitatea bancară invocând „riscuri de fraudă, de spălare a banilor, de finanțare a terorismului sau alte riscuri legale, reputaționale ori operaționale”.
Banii puteau fi transferați la o altă bancă
În 4 octombrie, CEC Bank l-a înștiințat pe Horațiu Potra și pe cele patru firme administrate de el – GPH Legion Africa Role SRL, Ralflore SRL, AO Futuro SRL și PFA Horațiu Potra – că toate cele 15 conturi curente deschise pe aceste nume la CEC Bank vor fi închise în termen de 60 de zile de la primirea notificării. Reprezentanții băncii i-au solicitat lui Potra să le comunice în ce conturi deschise la alte bănci îi pot transfera sumele deținute la CEC Bank.
„Măsura închiderii conturilor a fost luată în conformitate cu „Condițiile Generale de Afaceri” care guvernează relația cu clienții: banca poate bloca toate conturile clientului și poate restricționa accesul clientului la servicii, inclusiv servicii online, în cazul în care nu mai sunt îndeplinite cerințele de cunoaștere a clientelei sau ca măsuri adoptate pentru prevenirea/ combaterea/ înlăturarea oricăror riscuri la care banca ar putea fi expusă ca urmare a desfășurării relației de afaceri cu clientul, precum riscuri legale, de fraudă, de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului, operaționale, de conformitate, reputaționale sau de încălcarea a regimurilor sancționatorii naționale sau impuse de Uniunea Europeana, Organizația Natiunilor Unite, SUA sau Marea Britanie”, au explicat reprezentanții CEC Bank.
Afaceristul Horațiu Potra a dat banca în judecată
Potra a dat în judecată CEC Bank și a cerut redeschiderea conturilor. Cererea i-a fost respinsă de instanță, însă decizia nu este definitivă. HotNews a întrebat CEC Bank dacă a sesizat Poliția, însă instituția nu a oferit un răspuns în acest sens.
„Atât inițierea, cât și încetarea relațiilor de afaceri cu clientii Băncii se realizează conform prevederilor legale” au transmis, la solicitarea HotNews.ro, reprezentanții CEC Bank, fără alte detalii. HotNews.ro a întrebat banca și dacă a sesizat organele judiciare, dar nu a primit un răspuns. În instanță, în dosarul deschis de Horațiu Potra, reprezentanții CEC Bank au declarat că „banca poate închide conturile fără notificare prealabilă, cu înștiințare ulterioară şi, de asemenea, poate refuza continuarea relațiilor de afaceri „dacă se constată că profilul de risc al clientului nu mai este acceptabil pentru bancă”.