Parchetul General a anunțat joi că s-a autosesizat în legătură cu finanțarea campaniei lui Călin Georgescu după desecretizarea documentelor din CSAT și cercetează coruperea alegătorilor și fapte de spălare de bani.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Totodată, Parchetul General solicită DIICOT să efectueze o analiză proprie a informațiilor existente din perspectiva sesizării din oficiu.
“În urma desecretizării și analizării documentelor care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfășurarea procesului electoral pentru funcția de Președinte al României, astăzi, 5 decembrie 2024, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislației electorale și săvârșirea altor infracțiuni conexe.
Cercetările vizează indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni electorale care ar fi influențat procesul de vot, prin metode precum coruperea alegătorilor, inclusiv în mediul online, cu scopul de a-i determina să voteze un anumit candidat”, a transmis Parchetul printr-un comunicat de presă.
Sesizarea vizează, totodată, și infracțiuni de spălare a banilor în legătură cu posibile nelegalități legate de proveniența și utilizarea sumelor de bani folosite pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale a unui candidat de către susținătorii săi.
“De asemenea, sesizarea are ca obiect și comiterea unor infracțiuni informatice de competența parchetelor regulare, ca urmare a identificării unor activități în mediul online care au implicat crearea și utilizarea unor conturi false, menite să influențeze opțiunile alegătorilor, acțiuni care au avut potențialul de a afecta exprimarea corectă a voturilor în cadrul procesului electoral.
În cadrul aceluiași demers, s-a solicitat procurorului-șef al DIICOT să efectueze o analiză proprie a informațiilor existente din perspectiva sesizării din oficiu, în raport de indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni aflate în competența structurii specializate de parchet, conform art.11 din OUG nr.78/2016″, se mai arată în comunicat.
Documente declasificate
Miercuri președintele Iohannis a fost de acord cu solicitarea de a desecretiza documentele prezentate în ședința CSAT de pe 28 noiembrie având ca subiect primul tur al alegerilor prezidențiale, au apărut și documentele prezentate la ședință.
După consultarea documentelor se pot constatata cantitatea foarte mică de date concrete făcute publice, plus inabilitatea sau incapacitatea instituțiilor responsabile ale statului român de a reacționa la crize de acest tip. Documentele prezentate provin de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Serviciul Român de Informații Externe (SIE), Serviciul Român de Informații (SRI) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
Subiectul este tratat pe larg aici:
Războiul hibrid din România, între indolența autorităților și nemulțumirea oamenilor