În contextul sărbătorilor de iarnă ce debutează cu Moş Nicolae, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) le recomandă părinților să achiziţioneze jucării potrivite pentru vârsta copilului şi numai din magazine specializate. Acolo vi se eliberează documente de cumpărare, pentru a putea proba tranzacţia în cazul unor reclamaţii legate de calitatea sau siguranţa unui produs.
Nici să faci cadouri pentru cei mici de Moş Nicolae sau de Crăciun nu mai este ceva simplu, părinţii, bunicii sau oricine cumpără surprize pentru cei mici trebuind să fie atenţi la unele detalii, avertizează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.
„Dacă doreşti să dăruieşti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ţii cont de următoarele sfaturi: să achiziţionezi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), pentru a putea proba tranzacţia, în cazul în care, în mod justificat, doreşti să reclami calitatea/siguranţa unui produs; să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei; trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească„, se arată într-un mesaj al ANPC.
Verifică dacă jucăriile sunt sigure
Jucăriile trebuie să fie marcate pe corpul lor, „într-un mod vizibil, lizibil şi durabil”, coordonatele producătorului şi/sau importatorului; numărul unic de identificare a jucăriei; marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.
De asemenea, trebuie verificată existenţa instrucţiunilor de utilizare în limba română şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării.
ANPC mai recomandă părinţilor să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub trei ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi se pot îneca cu părţile mici.
Nu cumpăra dulciuri de pe marginea străzii
Nici dulciurile nu trebuie cumpărate chiar de oriunde şi mai ales nu din locuri improvizate la marginea străzii. ANPC recomandă achiziţionarea dulciurilor numai din locuri autorizate.
„Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător„, precizează reprezentanții ANPC.
De asemenea, etichetele trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare.
Pentru ciocolată şi produse din ciocolată trebuie menţionat în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente, iar în cazul ciocolatei umplute se menţionează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantităţii nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. De asemenea, trebuie menţionat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeşte 1 la sută din masa produsului.