Alexandru Amititeloaie este prima propunere a partidului Dianei Șoșoacă pentru un post de senator în județul Botoșani. Se prezintă a fi conferențiar universitar doctor, dar este antisemit, antieuropean, adept al teoriilor conspirației și a fost securist înainte de 1989.
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a făcut anunţul joi, 28 noiembrie, susținând că a primit de la Birourile Electorale Judeţe datele celor 8.288 de candidați. Dintre aceștia, un număr de 5.242 de persoane nu fac obiectul verificărilor, fiind născute după data de 22 decembrie 1973.
Fostul securist vrea un loc în Parlament
În urma analizei, CNSAS a confirmat că Alexandru Amititeloaie, cel care care deschide lista SOS Botoșani pentru Senat, a fost colaborator al Securității, desfășurând activități care au îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului
În 2008 a participat la alegeri din partea PRM și a fost verificat de CNSAS. Astfel, potrivit documentelor, „pârâtul a avut gradul de căpitan şi funcţia de şef Birou Contrainformații la UM 02910 – Rădăuți din cadrul Direcţiei a IV-a (1986, 1987), iar în această calitate a aprobat deschiderea urmăririi informative a unui ofițer semnalat că „sora sa a rămas ilegal în străinătate”. În acest sens, Amititeloaie a aprobat următoarele măsuri informativ-operative:
- „Încadrarea informativă” a suspectului și a soției acestuia prin rețea de colaboratori.
- Interceptarea corespondenței și a convorbirilor telefonice.
- Supravegherea interacțiunilor cu persoane din mediul familial și social.
Carieră controversată și pensie specială
Alexandru Amititeloaie este conferențiar universitar la Universitatea „George Bacovia” din Bacău și beneficiază de o pensie specială de la Ministerul Afacerilor Interne, în valoare de 72.400 de lei anual, conform declarației de avere. În CV-ul său, Amititeloaie menționează că a fost ofițer la trupele de grăniceri (Poliția de Frontieră) între 1976 și 2000, dar omite activitatea sa în cadrul Securității.
„Nu mă aștept să citească pe aici votanți SOS din Botoșani, dar m-am gândit să îi completez omului CV-ul. Că poate a uitat de calitatea de fost securist – subspecia CI-st în armată, în a doua jumătate a anilor ’80”, scrie Răzvan Popa, cercetător CNSAS pe pagina lui de Facebook.