spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeLocalTată condamnat după ce a vrut să dea mită la spital pentru...

Tată condamnat după ce a vrut să dea mită la spital pentru fiul său

Un botoșănean a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare după ce a încercat să ofere mită unui medic de la Spitalul Județean „Mavromati” pentru a se asigura că fiul său primește îngrijiri medicale. În loc să ajungă în buzunarul medicului, plicul cu bani a fost depus ca probă de către anchetatori, aflați deja pe urmele suspiciunilor de corupție din spital.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Povestea a început pe 30 martie 2023, când Dorin R., tatăl unui tânăr cu o rană gravă la picior, a apelat la medicul de gardă T.S., solicitând ajutor pentru fiul său.
Medicul a evaluat starea pacientului, care avea o inflamație severă la gambă, și a decis că intervenția chirurgicală este necesară. Operația a decurs fără probleme, iar pacientul a intrat în perioada de recuperare.

A doua zi, Dorin R. s-a prezentat în cabinetul medicului T.S., asistat de un angajat al spitalului, pentru a discuta despre evoluția fiului său. În timpul discuției, tatăl a pus discret pe birou un plic cu bani. Medicul a refuzat ferm mita, spunându-i botoșăneanului că „nu are nevoie de bani” și că, dacă plicul rămâne acolo, „tot acolo îl va găsi”. După plecarea acestuia, medicul a verificat plicul și a descoperit 200 de euro. A decis să lase banii pe birou, iar la sfârșitul zilei a informat un coleg pentru a-l contacta pe Dorin R. și a-i cere să vină să-și recupereze banii.

La data de 1 august, autoritățile au găsit banii într-o agendă roșie din cabinetul medicului, într-o operațiune coordonată de organele de cercetare penală, care aveau deja sub supraveghere Spitalul Județean în contextul unor suspiciuni de corupție.

Faptă recunoscută în instanţă

În instanță, Dorin R. și-a recunoscut fapta, depunând o declarație prin intermediul avocatului său, prin care a cerut să fie judecat în baza probelor administrate în timpul anchetei. Tribunalul a dispus o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, pe o perioadă de probă de doi ani, timp în care acesta va trebui să respecte mai multe măsuri de supraveghere: să se prezinte periodic la Serviciul de Probațiune Botoșani, să accepte vizitele consilierului de probațiune, să anunțe orice deplasare mai lungă de cinci zile și să furnizeze informații privind veniturile sale.

În plus, pe durata supravegherii, Dorin R. va fi obligat să urmeze un program de reintegrare socială și să efectueze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Primăriei din Coșula, fiind responsabil de activități edilitare și gospodărești.

Scandal de corupţie la spital

Medicul, care este unul dintre cei mai reputați chirurgi, a demonstrat că în Spitalul Județean sunt cadre medicale care nu sunt interesate de șpagă. Totuși, după numai câteva luni de la întâmplarea cu pricina, procurorii Direcției Naționale Anticorupție aveau să scoată la iveală o altă față a ceea ce se întâmpla în spital.

Pe 13 decembrie 2023, procurorii DNA au efectuat 92 de percheziții în mai multe locații, într-o cauză penală ce viza suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada 2018-2023, de către funcționari publici din cadrul Spitalului Județean „Mavromati”, în contextul fraudării unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante.

Concursuri aranjate pe bani

Ancheta procurorilor a arătat că, deși era criză de personal, concursurile de angajare se organizau doar când existau amatori să cumpere posturile. Pentru că exista cerere, „tariful” cerut aproape s-a dublat în patru ani. Corupţia din spital a fost demascată după ce anchetatorii au infiltrat un ofiţer sub acoperire. Potrivit DNA, Doina Caba ar fi adunat 80.000 de euro mită de la cei care s-au angajat ca asistenţi, brancardieri sau infirmieri la unitatea pe care o conducea.

De la fiecare persoană care plătea ca să afle subiectele şi rezolvările de la concurs, i-ar fi intrat în conturi 8.000 de euro. Sistemul de fraudare a concursurilor era bine organizat și funcționa în detrimentul pacienților și al personalului medical cinstit. În acest context, procurorii au mai notat că în spital au ajuns să lucreze oameni nemotivați, indolenți, care urmăreau, în principal, să-și recupereze, pe parcursul carierei, sumele de bani pe care le-au plătit ca preț al postului obținut”.

Mită de zeci de mii de euro

Anchetatorii susțin că, în perioada 2018 – 2023, cei implicați ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical bunuri și sume de bani, bijuterii din aur, ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean sau aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.

Până în prezent, sumele de bani identificate, care ar fi fost primite cu titlu de mită, se ridică la cuantumul total de aproximativ 65.000 de euro. În dosar au fost cercetate aproape 30 de persoane, însă unele dintre ele au fost deja condamnate în urma unor acorduri de recunoaștere a vinovăției. Ancheta continuă, iar procurorii se așteaptă ca și alți inculpați să solicite acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
2.7 ° C
2.7 °
0.5 °
77 %
3.7kmh
80 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...