spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeEditorialPoate că asta merităm - Virgil COSMA, jurnalist

Poate că asta merităm – Virgil COSMA, jurnalist

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar doctor abilitat la Catedra de Sociologie, Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, doctor în sociologie la Universitatea Stanford, a făcut o medie a 18 sondaje premergătoare. Nu mai este o noutate că aproape toate sunt mistificate în favoarea celor care le plătesc și nici că aceste așa zise cercetări sociologice au devenit instrumente de manipulare a intențiilor de vot. Tocmai de aceea, știind că fiecare își trage cât poate spuza pe turta sa, o medie a sondajelor poate da măcar un fel de idee asupra imaginii generale.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Media la care fac referire nu produce surprize, clasamentul este cel vehiculat în mai toată mass media românească: Marcel Ciolacu – 27,20%, George Simion – 17,95%, Nicolae Ciucă – 14,36% Elena Lasconi – 13,65% și Mircea Geoană – 11,21%. Cifrele reale, care vor apărea în aceste zile, pot confirma sau infirma justețea acestei medii a previziunilor.

În primul caz înseamnă că majoritatea alegătorilor este formată din cei care nu înțeleg ce se întâmplă, cărora li se adaugă cei cărora nu le pasă. Ambele categorii sunt gata să tolereze orice abuz atâta vreme cât primesc „ceva”, un plus la venituri. O a treia categorie ar fi a celor care înțeleg și se zbat să schimbe ceva. Aceștia din urmă sunt în minoritate evidentă. Cel de al doilea caz, în care vreo surpriză uriașă să surclaseze scorurile prognozate, cu marjă de eroare cu tot, ar însemna ceva mult mai grav: fie un aranjament colosal de prin măruntaiele computerelor fie un fel de schizofrenie socială, în care respondenții au mințit sau au răspuns în dorul lelii.

Fiind vorba despre alegerea președintelui și nu a premierului, o confuzie care încă persistă grav, nu în termeni, ci în atribuțiile celor două funcții, alegătorii ar trebui să aibă în vedere cel puțin trei criterii: pregătirea – dacă persoana este pregătită pentru funcție; ideologia – dacă alegătorul se regăsește în proiectele candidatului preferat și dacă empatizează cu pozițiile lui; integritatea – cum arată trecutul și prezentul celui care îi cere votul. Aici intrăm într-o nebuloasă, fiindcă cele trei criterii minime nu fac obiectul interesului pentru majoritatea alegătorilor.

Nu au contat dezvăluirile acelei părți a presei care este încă independentă de infectul bacșiș politic, nu au contat insalubrele derapaje de limbaj și atitudine ale unora dintre candidați, nu au contat legăturile dubioase și dovedite cu mediile interlope, nu au contat nici sursele de finanțare incerte, nici echilibristica ideologică, nici incompetența jenantă ieșită la iveală în numeroase ocazii publice. Toate acestea s-au dezintegrat în fața reacțiilor umorale, a simpatiilor de moment sau a interesului personal mărunt.

Povestea cu „răul cel mai mic” este atât de tocită, încât ne-am săturat de ea. S-a repetat obsesiv la fiecare rând de alegeri. De data asta nici măcar nu mai are vreo semnificație. Toți la un loc, poate cu vreo două excepții, sunt atât de inadecvați funcției la care candidează încât este imposibil de făcut vreo ierarhie într-ale „răului”. Doi dintre candidați sunt aliați la propriu în actuala și în promisa viitoarea guvernare, opoziția e ridicolă, iar reprezentanții societății civile, vehemenți anti-sistem, s-au despărțit în câteva partidulețe nesemnificative.

După un criptocomunist, după unul slab și fără sprijinul serviciilor, după un derbedeu politic și după un turist insolent, potrivit sondajelor și prin prisma criteriilor enunțate mai sus vom avea în fruntea statului pentru viitorii cinci ani un incompetent, cu ideologia liber schimbistă a unui oportunist sagace și integritatea flenduri. Poate că atâta merităm.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
2.7 ° C
2.7 °
0.5 °
77 %
3.7kmh
80 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...