spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal„File de Enciclopedie Culturală Botoșăneană” – o lansare care onorează memoria culturală...

„File de Enciclopedie Culturală Botoșăneană” – o lansare care onorează memoria culturală a Botoșanilor (VIDEO)

Muzeul Scriitorilor botoșăneni din Centrul Vechi a găzduit, la finalul săptămânii trecute, lansarea cărții ,,File de enciclopedie culturală botoșăneană” a istoricului Gheorghe Median. Evenimentul face parte dintr-o serie de inițiative care poartă numele de ,,Botoșăneni din generația de aur”. Cartea a apărut la editura Agatha, iar inițiativa îi aparține fostului bibliotecar Mihai Cornaci.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Potrivit autorului, lucrul la volumul lansat sâmbătă a durat 15 ani și cuprinde, printre altele, articole publicate sub semnătura lui Gheorghe Median din 2010 până în prezent. Odată cu realizarea acestei cărți, istoricul și-a dorit să acopere, prin intermediul cărții, o perioadă a Botoșaniului mai puțin știută.

 ,,Am zis de cei patru: Luchian, Eminescu, Iorga, Enescu. Despre fiecare am scris, dar lucruri despre care nu se știu. Am găsit, în presa timpului, lucruri ce îi privesc pe acești oameni. L-am găsit pe Enescu conferențiar, am găsit niște informații extraordinare despre modul în care știa să vorbească lumii. L-am găsit pe Iorga sărbătorit cu ocazia celor 50 de ani la Ateneul Român – o sărbătoare la care a participat întreaga intelectualitate românească, inclusiv cei doi mitropoliți ai Moldovei și Munteniei. Am scris și despre oameni care ai făcut istorie și despre care noi nu știm nimic”, a spus Gheorghe Median.

Pentru întreaga activitate de muzeograf, eseist, scriitor, istoric, atât jurnalistul Traian Apetrei cât și Ion Istrate, directorul muzeului care a găzduit evenimentul, au pledat în cadrul evenimentului pentru oferirea titlului de cetățean de onoare al municipiului Botoșani lui Gheorghe Median. ,,Mi se pare încă o scăpare, pentru că fel de fel de regulamente au făcut ca alți cetățeni din cultura românească să primească premiul”, a spus Traian Apetrei.

Distincţii oferite autorului

La eveniment nu a fost prezent niciun reprezentat oficial al conducerii urbei, lipsă criticată de autor. ,,Contează să fie cineva, și primarul să fie, pentru că așa ți se dă curaj. Așa se încurajează oamenii care fac ceva pentru Botoșani. Noi facem asta non-profit, pentru că nu câștigăm nimic din asta. Scriem, vorbim, dar este bine să existe și încurajare de la oficialități, de la cei care au un cuvânt concret de spus”, a spus Gheorghe Median.

În cadrul lansării de carte, Ion Istrate i-a înmânat lui Gheorghe Median diploma ,,Honoris Civis Comitatum”, în gest de recunoștință civică, deoarece prin operele și conținutul discursului public, istoricul a adus o contribuție la dezvoltarea comunității botoșănene.

De asemenea, două membre ale redacției Buzz i-au înmânat, din partea întregului colectiv, lui Gheorghe Median titlul de membru de onoare al redacției Buzz. Asta deoarece cunoscutul istoric a arătat mereu o deschidere redacției formata din copii, ajutându-i de-a lungul timpului, in documentările pe care le-au avut pentru reportajele lor.

Cine este Gheorghe Median

Gheorghe Median s-a născut în județul Prahova, la 11 octombrie 1949. Este publicist, eseist, istoric și un important apărător al memoriei culturale botoșănene. A ajuns în Botoșani datorită primirii unei repartiții la muzeul din Botoșani. Este autorul studiului monografic Ileana Turușancu (Editura Agata, Botoșani, 2004), carte care a apărut sub egida Muzeului Județean Botoșani și cuprinde scrisori cu o valoare deosebită pentru memoria culturală, deoarece aici găsim date, evenimente istorice și, bineînțeles, preocupări ale intelectualilor din acea perioadă.

Printre cărțile semnate de Gheorghe Median se numără și: Nicolae Iorga și Botoșanii – legături epistolare (Editura Agata, Botoșani, 2006), Octav Onicescu – Scrisori către Luigia (Editura Agata, Botoșani, 2012), Botoșani [album] (în colab. cu Dușa Ozolin; Tip.Honterus, Sibiu, 2000), Armenii în istoria și viața orașului Botoșani (în colab. cu Ștefan Iovanesian; Tip. Ria, Botoșani, 2001), ), Botoșani [album] (în colab. cu Florin Bondrilă; Eurofilm-Media Promotion, București, 2010); îngr. ed.: G. Leonardescu și N. Adamiu – Povestiri alese (Editura Agata, Botoșani, 2011); Județul Botoșani [album] (în colab. cu Dușa Ozolin, Editura Pim, Iași, 2012).

– Mădălina Mihai, reporter în cadrul redacţiei BUZZ

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
0 ° C
1.6 °
-0 °
77 %
3.1kmh
58 %
sâm
0 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...