Elevii de la Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani au transformat Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Traficului Rutier într-o experiență de învățare practică, alături de pompieri și echipele SMURD. Participanții din două clase au avut ocazia să învețe direct de la profesioniștii de prim ajutor despre procedurile de salvare și protecție în caz de accidente rutiere.
DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!
Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.
Elevii au primit explicații detaliate despre cum să reacționeze corect atunci când sunt martori ai unui accident, cum să intervină pentru a ajuta o victimă și, mai ales, cum să evite pericolele care pot duce la accidente rutiere. Cu ajutorul unui echipaj SMURD, tinerii au asistat la o demonstrație practică despre utilizarea echipamentelor de prim ajutor, învățând, astfel, tehnici esențiale pentru salvarea de vieți.
Tinerii au învățat cum să evalueze rapid o situație de urgență, cum să contacteze autoritățile și ce acțiuni trebuie să facă pentru a ajuta victimele până la sosirea echipajelor specializate. Demonstrațiile au inclus tehnici de resuscitare, metode de imobilizare a fracturilor și sfaturi de siguranță esențiale.
Pentru a face experiența cât mai realistă, elevii au participat și la o simulare de accident rutier. Astfel, „pasagerii” implicați au trăit senzația de a fi în rolul victimelor, ceea ce i-a ajutat să înțeleagă mai bine importanța unei intervenții rapide și corecte într-o situație critică.
Pe lângă exercițiile de salvare, reprezentanții Inspecției de Prevenire le-au vorbit elevilor despre măsurile de protecție în caz de dezastre precum incendii și cutremure. Liceenii au aflat informații utile despre reacția rapidă și corectă în fața acestor pericole, accentuând importanța pregătirii pentru a reduce riscurile și a salva vieți.