duminică, decembrie 22, 2024
AcasăLocal BTSănătatea pe card dă iarăşi rateuri

Sănătatea pe card dă iarăşi rateuri

Inaugurat în urmă cu un an şi jumătate, sistemul informatic al cardului naţional de sănătate continuă să dea rateuri. Acesta nu funcţionează de luni dimineaţă, din cauza unor probleme tehnice de comunicaţie între unele componente ale serverelor care deservesc cea mai mare platformă online existentă în România. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate precizează că, până la remedierea deficienţelor, confirmarea semnării prin cardul de sănătate a serviciilor medicale/prescrierii reţetelor/eliberării medicamentelor va putea fi efectuată în modul offline. „Serviciile operate în acest interval vor trebui încărcate în PIAS în maxim trei zile lucrătoare calculate de la ora zero a zilei următoare datei prestării serviciului, conform prevederilor legale în vigoare”, precizează reprezentanţii CNAS pe site-ul instituţiei.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


 

„Eu mor până fac ei sistemul”

 

Deşi oficialii de la nivel naţional susţin că asiguraţii nu vor fi afectaţi, ei putând primi îngrijiri atât la medicul de familie, cât şi la cei din spitale şi lua reţetele compensate din farmacii, practic, însă, există o mulţime de necazuri. Pentru că şi medicii de familie şi farmaciştii au întâmpinat probleme cu validarea serviciilor înregistrate offline, mulţi au refuzat să le ofere îngrijiri asiguraţilor pe perioada cât sistemul nu funcţionează.

Efectul a fost luarea cu asalt a Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU), o mulţime de botoşăneni venind la spital şi recunoscând faptul că au ajuns acolo din cauza sistemului informatic paralizat. „Pe mine mă doare inima. Am hipertensiune. La medicul de familie nu avea ce să îmi facă, tot spunea că nu merge sistemul. Păi eu mor până fac ei sistemul”, le spunea cu năduf ieri un bărbat din judeţ asistentelor din triajul UPU.

 

Medicii reclamă că au probleme zilnic

 

Cardul de sănătate a devenit obligatoriu pe 1 mai 2015, iar sistemul care-l gestionează şi în care s-au investit milioane de euro a dat numeroase rateuri, ducându-i la disperare atât pe medici şi farmacişti, cât şi pe pacienţi, care au trebuit să aştepte ore bune la consultaţii sau să colinde farmaciile pentru a-şi putea lua medicamentele. La începutul acestui an s-a ajuns chiar ca sistemul să fie oprit pentru mai mult de 24 de ore. „Sistemul se blochează două-trei ore pe zi, poate mai mult. Automat scade numărul de pacienţi consultaţi şi validarea serviciilor se face doar parţial. Neavând acces la sistem, nu ştii dacă acelui pacient i s-a mai prescris vreo reţetă, sau dacă a fost internat, iar când introduci reţeta în sistem vezi că ţi se anulează unele servicii”, a precizat un medic de familie botoşănean.
La Botoşani sunt active în jur de 200.000 de carduri, iar la nivel naţional peste 10 milioane.

Zilnic, peste jumătate de milion de persoane au nevoie de acesta pentru a lua medicamente compensate.

 

CASETA:

Cazul a ajuns şi în atenţia DNA

 

Mare parte dintre probleme ar fi provocate de faptul că o bună parte din sistemul informatic a rămas fără mentenanţă şi sprijin tehnic de la sfârşitul anului 2015. În prezent este în derulare o nouă licitaţie, care a fost însă deja contestată de una din firmele participante.

Potrivit presei centrale, procurorii DNA s-au sesizat şi au început o anchetă din care a reieşit că s-ar fi cheltuit sume uriaşe cu asistenţa tehnică în urma unor contracte semnate direct, fără licitaţii.

Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu, foşti preşedinţi ai CNAS, au fost puşi sub acuzare pentru abuz în serviciu, iar DNA susţine că ar fi prejudiciat statul cu aproape 17 milioane de euro.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
nori împrăștiați
-0.6 ° C
-0.6 °
-1.7 °
88 %
0.5kmh
48 %
Dum
4 °
lun
2 °
mar
7 °
mie
3 °
joi
1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa e țara: se descurcă fiecare cum poate.

EDITORIAL

PSD, prin Marcel Ciolacu, mai face o „românească” și pozează într-o mimoză ofensată, aruncând guvernarea cât colo după ce „răii” de dreapta i-au jignit....

EPIGRAMA ZILEI

Lumea-i atât de dezvoltată Încât - susțin cei de la NASA - Aia în negru îmbrăcată Vine de-acum cu ... motocoasa! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...