Un bărbat din Botoșani, implicat într-o rețea specializată în șantaj și recuperări, a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare, după ce a semnat un acord de recunoaștere cu anchetatorii.
Sentința, pronunțată de Tribunalul Botoșani, nu este însă definitivă. Potrivit deciziei judecătorești, Florin B.L. va trebui să respecte mai multe măsuri de supraveghere timp de trei ani și să efectueze 90 de zile de muncă în folosul comunității, fie la Protopopiatul ortodox Botoșani, fie la Primăria Botoșani. Între timp, alți doi botoșăneni, presupuși membri ai aceleiași rețele, sunt judecați la Curtea de Apel București pentru acuzații de constituire a unui grup infracțional organizat și alte fapte.
Operațiune de amploare pentru destructurarea rețelei
Gruparea, din care făcea parte și Florin B.L., a fost destructurată în urmă cu doi ani, în cadrul unei ample acțiuni a structurilor de combatere a criminalității organizate. Atunci, procurorii DIICOT și polițiști din întreaga țară au desfășurat 123 de percheziții, vizând locuințele și sediile unor persoane fizice și juridice din București și din județe precum Prahova, Brașov, Iași, Suceava, Botoșani, și multe altele. Membrii grupării erau bănuiți de șantaj, lipsire de libertate, distrugere și favorizarea infractorilor.
Potrivit anchetatorilor, scopul grupării ar fi fost să împiedice extinderea sălilor de jocuri de noroc concurente și să protejeze propriile afaceri prin constrângerea clienților problemă să renunțe la câștiguri. “A fost creată o structură de forță pentru a împiedica clienții care realizau câștiguri mari să intre în posesia acestora. Structura a asigurat un sistem coercitiv la nivel național, menit să împiedice clienții să revină în sălile de joc administrate de grup și să recupereze prejudiciile produse de aceștia,” au declarat anchetatorii.
Frații Doroftei, suspecți în organizarea rețelei
Surse neoficiale indică faptul că frații Mihăiță și Sorin Doroftei, proprietarii sălilor de jocuri de noroc „Las Vegas”, ar fi coordonat activitatea grupării. Aceștia ar fi recrutat persoane pentru a intimida și elimina concurența, faptele având loc începând din 2018 și până în 2022. Mai exact, victimele ar fi fost constrânse să renunțe la spațiile deținute pentru săli de joc, să modifice fațadele locațiilor și să renunțe la câștigurile obținute în sălile gestionate de rețea.
În județul Botoșani, anchetatorii au descoperit că, în martie 2021, trei membri ai grupării au constrâns o femeie să renunțe la funcția deținută într-o firmă concurentă și să se alăture societății lor. Ulterior, în perioada august-septembrie 2022, prin amenințări, aceștia ar fi forțat un bărbat din Drăgușeni să plătească o datorie acumulată în urma desfășurării unor jocuri de noroc în incinta unui bar din localitate.
Recunoașterea vinovăției, soluție pentru reducerea pedepsei
Inițial reticent, Florin B.L. a încercat să-și minimizeze rolul în grup, susținând că a crezut că „Pitbulu”, cel care l-a contactat, se ocupa doar de securitatea sălilor de joc. Cu toate acestea, la o audiere ulterioară, și-a detaliat implicarea și a solicitat un acord de recunoaștere a vinovăției, în fața probelor numeroase adunate de anchetatori – interceptări telefonice și înregistrări video care confirmau faptele.