spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeCaleidoscopMai întâi au venit boții, apoi au venit șefii. Intrăm în noua...

Mai întâi au venit boții, apoi au venit șefii. Intrăm în noua eră a dezinformării

Joan Donovan, profesoară la universitatea din Boston scrie în The Guardian despre pericolele ca proprietarii rețelelor sociale să ajungă pe față la guvernare.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„Sunt cercetător în manipularea mass-media, iar urmărirea rezultatelor alegerilor din 2024 în SUA a fost ca și cum aș fi asistat la scufundarea Titanicului.

În fiecare zi, până la 5 noiembrie, apăreau tot mai multe afirmații scandaloase pe rețelele sociale menite să submineze integritatea alegerilor. Toate aceste dezinformări despre numărarea coruptă a voturilor s-au dovedit a fi inutile, deoarece Donald Trump a câștigat alegerile categoric. Dar alegerile au demonstrat că dezinformarea nu mai este doar domeniul conturilor anonime. În 2024, minciunile circulă mai departe și mai rapid pe rețelele sociale, care sunt un câmp de luptă. Iar acum, proprietarii platformelor care răspândesc cele mai incendiare minciuni au acces direct la Biroul Oval.

Consecințele codificării credințelor politice în algoritmi

În ultimul deceniu, am urmărit cum platformele de social media deformează opinia publică prin deciziile legate de ceea ce utilizatorii văd și când văd, algoritmii dublându-se astfel ca editori ai fluxurilor de știri și ale cronologiilor. Când directorii de companii tech își codifică credințele politice în designul platformelor, aceasta devine o formă de „tehnofascism,” în care tehnologia este folosită pentru a suprima politic libertatea de exprimare și pentru a reprima organizarea rezistenței împotriva statului sau capitalismului.

Moderarea conținutului pe aceste platforme reflectă acum principiile șefului și ceea ce acea persoană consideră a fi în interesul publicului. Opiniile politice ale conducătorilor din tehnologie, precum Musk și Zuckerberg, sunt acum încorporate direct în algoritmii lor.

Exemple de restricționare și influențare a discursului politic

De exemplu, Meta a limitat circulația discuțiilor critice despre puterea politică, raportându-se chiar și la scăderea vizibilității postărilor care folosesc cuvântul „vot” pe Instagram. Clona de Twitter a Meta, Threads, a suspendat jurnaliști pentru că au relatat despre fostul șef de cabinet al lui Trump, care descria admirația lui Trump pentru Hitler.

Implementarea acestor mecanisme de filtrare ilustrează o diferență clară față de abordarea Meta din 2016. Este, de asemenea, o inversare surprinzătoare a poziției lui Zuckerberg privind libertatea de exprimare din 2019. Zuckerberg a susținut o prezentare la Universitatea Georgetown, în care afirma că a fost inspirat să creeze Facebook pentru a oferi studenților o voce în timpul războiului din Irak. Povestea sa, chiar dacă falsă, sintetiza o viziune despre cum Zuckerberg credea odată că societatea și politica ar trebui organizate.

El pare acum să fi abandonat această poziție, preferând să descurajeze discuțiile politice în întregime. Recent, Zuckerberg i-a scris republicanului Jim Jordan, afirmând că regretă deciziile sale de moderare a conținutului în timpul pandemiei, deoarece a acționat sub presiunea administrației Biden. Scrisoarea în sine a fost o încercare evidentă de a câștiga favoruri, pe măsură ce Trump se impunea candidat prezidențial republican. Zuckerberg avea motive să se teamă de Trump, care a menționat că ar dori să-l aresteze pe Zuckerberg pentru că l-a exclus de pe platformele Meta după revoltele de la Capitoliu din 6 ianuarie.

Haos al dezinformării

Platforma X pare să fi îmbrățișat haosul dezinformării și să fi integrat complet campania lui Trump în strategia de conținut a platformei. Acuzații scandaloase circulă pe X, incluzând afirmații false precum că imigranții mănâncă animale de companie în Ohio, bunica jamaicană a Kamalei Harris era albă și că imigranții sifonează ajutoare. Merită menționat că Musk este cel mai mare promotor al teoriilor conspiraționiste anti-imigrație pe X.

Nu există semne mai clare ale dorinței lui Musk de a folosi puterea platformei decât amplificarea neîncetată a propriului cont, precum și a contului de Twitter al lui Trump, în algoritmul „Pentru tine” al platformei X sau pentru a interzice conturi și linkuri către documente scurse care îl prezentau pe vicepreședintele SUA, JD Vance, într-o lumină negativă.

Musk va beneficia personal de pe urma apropierii de putere

Musk înțelege că va beneficia personal de pe urma apropierii de putere. El l-a susținut pe Trump printr-un comitet de acțiune politică controversat, care oferea bani celor care semnau petiția sa online. Musk a plătit milioane și a petrecut multe seri în Pennsylvania făcând campanie pentru Trump.

Odată cu victoria lui Trump, acesta respectă promisiunea de a-l plasa pe Musk într-o poziție în „Departamentul de Eficiență Guvernamentală” încă necreat (Doge – numele fiind și o referință la criptomoneda preferată a lui Musk). Deși pare o glumă dusă prea departe, Musk a declarat că plănuiește să taie 2 trilioane de dolari din bugetul național, ceea ce ar putea devasta economia și ar putea fi catastrofal în combinație cu deportarea în masă a 10 milioane de persoane.

Ce înseamnă controlul tehnologic asupra opiniei publice?

Pe scurt, ceea ce învățăm din strategiile de conținut ale X și Meta este simplu: designul platformelor este acum inseparabil de politica proprietarului.

Acest lucru nu era inevitabil. În 2016, a avut loc o recunoaștere publică a faptului că social media fusese folosită de adversari străini și actori interni pentru a răspândi dezinformare. Sute de studii au fost efectuate în anii următori, atât de cercetători interni ai companiilor, cât și de academicieni independenți, arătând că platformele amplifică și expun publicul la teorii ale conspirației și știri false, care pot duce la incitare rețelelor și la violență politică.

Până în 2020, dezinformarea devenise o industrie în sine, culminând cu asaltul Capitoliului din 6 ianuarie. Acest lucru a dus la o decizie fără precedent a companiilor de social media de a-l interzice pe Trump, care era încă președinte în funcție, ilustrând astfel cât de puternice deveniseră platformele de social media.

Discurs politic dictat

Ca reacție la această măsură fără precedent de limitare a dezinformării, cel mai bogat om din lume, Musk, a cumpărat Twitter, a concediat mare parte din personal și a trimis comunicările interne ale companiei către jurnaliști și politicieni în 2022. De atunci, acești CEO și-au întărit credințele politice în designul algoritmilor, dictând prin extensie discursul politic pentru noi toți.

Fie că este vorba de strategia lui Musk de a inunda utilizatorii cu postări de la el însuși și Trump, fie de tăcerea impusă de Zuckerberg asupra discuțiilor politice, cei care suferă din cauza limitării libertății de exprimare sunt cetățenii. Desigur, nu există o modalitate sigură de a ști cum a afectat dezinformarea fiecare alegător în parte, dar un sondaj recent Ipsos arată că votanții lui Trump au crezut în dezinformări pe o serie de teme sensibile, susținând că imigrația, criminalitatea și economia sunt mai rele decât indică datele. Pentru moment, să considerăm această cunoaștere un semnal de alarmă pentru tehnofascism, în care SUA nu mai este guvernată doar de politicieni aleși, ci și de autoritari tehnologici care controlează discursul la scară globală.

Răspunsul societății și rolul presei locale în combaterea dezinformării

Dacă vrem să dezarmăm dezinformatorii, avem nevoie de o abordare a întregii societăți, care să prețuiască discuția reală (informații locale corecte și la timp) și siguranța comunității. Acest lucru ar putea însemna ca statele să adopte legislație pentru a finanța jurnalismul local în interes public, deoarece știrile locale pot reduce diviziunile dintre vecini și pot aduce un grad de responsabilitate guvernului. Va necesita ca instituțiile noastre, precum medicina, jurnalismul și academia, să lupte pentru adevăr și justiție, chiar și în fața unor posibile represalii. Chiar și abonarea la un canal de știri local reprezintă în zilele noastre un act politic profund. Să conștientizăm acest lucru.

Joan Donovan este fondatoarea Institutului de Studii Critice ale Internetului și profesor asistent de jurnalism la Universitatea Boston.

Articolul original poate fi citit AICI

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
-0.5 ° C
-0.4 °
-0.6 °
75 %
1.8kmh
26 %
Dum
2 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...