joi, decembrie 26, 2024
AcasăLocal„Moromeții 3”, avanpremieră de succes la Botoșani, în prezența regizorului Stere Gulea...

„Moromeții 3”, avanpremieră de succes la Botoșani, în prezența regizorului Stere Gulea (video)

În weekendul are tocmai s-a încheiat a avut loc, la Botoşani, avanpremiera filmului „Moromeții 3”. Filmul a rulat la Cinema Unirea, dar şi la Happy Cinema. La ambele evenimente au participat regizorul filmului Stere Gulea și actorul botoșănean Bogdan Horga. La Cinema Unirea sala a fost plină.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Bogdan Horga este actor al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani și face parte din distribuția filmului „Moromeții 3”.

„Moromeții 3” arată parcursul amoros al lui Niculae cu Vera (în ciuda căsătoriei ei cu Sergiu), dar și cu Aurora, îmbunătățirea relației tată – fiu, găsirea orientării politice și revenirea în calitate de scriitor. „Am făcut filmul cu sentimentul de prețuire pentru cel care stă la baza acestui roman sau a lumii respective. Este vorba despre scriitorul Marin Preda, chiar dacă el apare, în ultimă instanță, sub numele de Niculae Moromete, nume pe care chiar Marin Preda l-a inventat în proza pe care a scris-o”, a spus regizorul.

Acesta a povestit şi cum l-a cunoscut pe autorul romanului „Moromeții”.

„El era Marin Preda, eu eram un om care spera să facă film. El era foarte bun prieten cu actorul Toma Caragiu, care mă simpatiza pe mine. Am avut ocazia în felul acesta să-l cunosc pe Marin Preda. Am rămas profund impresionat. Și asta a contribuit, cred, la nevoia de a face un film, în afară că mi-a plăcut romanul în momentul în care l-am citit. Mi-a lăsat impresia de om foarte profund. Cât l-am cunoscut, puțin, niciodată nu l-am auzit spunând ceva complezent. Puținul pe care-l spunea era izvorât din judecata și părerea lui. Era un om cu o privire foarte pătrunzătoare asupra oamenilor și a evenimentelor”, a povestit Stere Gulea. 

1954 – o perioadă puțin știută în România

După două ecranizări ale volumelor semnate de Marin Preda, regizorul a realizat o a treia parte neașteptată și atipică, scrisă de el după ce a adunat informații din jurnalul intim al autorului romanului, din confesiunile poetelor Aurora Cornu (prima soție a autorului, în film fiind personajul Aurora) și Nina Cassian, care, în film, este personajul Vera.

„Perioada din film, este vorba de un an, 1954. Documentându-mă pot spune că am o imagine, cel puțin, despre lumea literară, despre literatura care s-a scris în acea vreme. Am rămas cu o impresie foarte tristă, pentru că majoritatea scrierilor, indiferent că sunt romane sau poezii, nu mai sunt de citit. Compromisul pe care l-au făcut acei oameni din diverse motive, și din slăbiciuni umane, dar și datorită presiunii ideologice, îți lasă un gust amar. Îți lasă această impresie de cât de jos putem coborî, că nu suntem în stare să rezistăm, într-o oarecare măsură, puțin mai târziu”, a mai spus Stere Gulea.

Filmul, care a fost alb-negru, a avut secvențe în care au fost recreate arhive din perioada comunistă. Pentru reconstituirile imaginilor vechi, jurnalistul botoșănean Vasile Iftime a ținut să-i mulțumească regizorului filmului.

– Mădălina Mihai, reporter în cadrul redacţiei BUZZ

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.1 ° C
1.1 °
0.5 °
89 %
2.2kmh
100 %
joi
2 °
vin
3 °
sâm
3 °
Dum
7 °
lun
6 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Finanțatorul FC Botoșani arată direcția spre care se îndreaptă echipa.

EDITORIAL

Suntem în toiul Sărbătorilor de Iarnă și, pe undeva, se întrevăd niscaiva semne c-am fi pe drumul cel bun. Aparent, cel puțin. Nu, nu...

EPIGRAMA ZILEI

La-nceput a fost cuvântul Apoi strângerea de mână Dar le înghiți pământul Și-apăru ... țeapa română...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...