spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeLocalVeniturile unei familii din Botoşani sunt aproape la jumătate față de cele...

Veniturile unei familii din Botoşani sunt aproape la jumătate față de cele din București

Cele mai recente date (provizorii) publicate de Institutul Național de Statistică arată că veniturile medii lunare pe gospodărie din Regiunea Nord-Est nu au ținut pasul cu cele din alte regiuni ale țării.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Potruvit Ziarul de Iaşi, în trimestrul al doilea al acestui an, venitul lunar mediu din Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Vaslui și Suceava reprezentau 79% din venitul total pe gospodărie din România și erau la jumătate cât cel ale bucureștenilor. Acesta procent e în scădere față de anul trecut, când în trimestrul al doilea venitul total mediu lunar din Regiunea Nord-Est era la nivelul de 80,1% din venitul total lunar mediu pe gospodărie în România.

Moldovenii au cele mai mici venituri

Mai exact, în perioada mai-iulie 2023, moldovenii din Regiunea Nord-Est a României aveau un venit total pe gospodărie de circa 1.100 euro (5.533,94 lei), în timp ce la nivelul țării venitul mediu lunar era de aproximativ 1.380 de euro (6.910), iar în București era de aproape 2.000 de euro (9852.18 lei).

Un an mai târziu, în perioada mai-iulie 2024, aceste venituri pe gospodărie au crescut cu 936,8 lei în regiunea Nord-Est, cu 1299,77 lei în România și cu 2.877,25 lei în București, ajungând la niveluri de circa 1.290 euro în Regiunea Nord-Est, 1.642 euro în România și 2.545 euro în București.

În medie, de la un an la altul, veniturile totale medii lunare ale gospodăriilor din România au crescut cu aproape 1.300 de lei, însă creșterea nu a fost uniformă la nivel de regiuni. Față de această creștere medie a veniturilor totale lunare pe gospodărie înregistrată în România, în capitală creșterea a fost de 221% (+2.877,25 lei). În  schimb, în Regiunea Nord-Est creșterea cu 936,80 lei a acestor venituri totale medii pe gospodărie a reprezentat doar 72% din creșterea medie înregistrată la nivelul țării.

Creșterea neuniformă a veniturilor totale pe regiuni a făcut ca veniturile totale pe o gospodărie în București-Ilfov să fie acum de 155% față de media pe țară, în condițiile în care în aceeași perioadă a anului trecut erau de 143% (+12%). În același timp, veniturile totale pe gospodăriile din Regiunea Nord-Est, care erau la 80,1% din venitul total mediu lunar pe o gospodărie din România, au ajuns în acest an la 78,8% (-1,3%).

Cum sunt definite veniturile

Potrivit definiției, „veniturile totale reprezintă ansamblul veniturilor brute formate din veniturile bănești, indiferent de sursa de proveniență (exclusiv împrumuturile și creditele luate, sumele retrase din depozitele constituite la CEC Bank, alte bănci și instituţii similare) precum și contravaloarea veniturilor în natură (consumul uman și furajer de produse alimentare și nealimentare din resursele proprii ale gospodăriei, respectiv mărfurile și serviciile obținute gratuit sau cu reducere de preț de la agenții economici publici și privați) care nu au caracter de salariu în natură”.

În România, din veniturile totale medii lunare pe gospodărie, cam două treimi reprezintă salariile sau alte drepturi salariale. Cele mai mari diferențe apar însă în regiunile aflate la extreme – cea mai bogată, București Ilfov, și cea mai săracă, Regiunea Nord Est. În București-Ilfov, procentul veniturilor obținute din salarii e cel mai mare din țară (81%), în timp ce în Regiunea Nord Est e cel mai mic (54% dintre veniturile totale medii pe gospodărie sunt reprezentate de venituri salariale).

Salariile reprezintă doar 53% din veniturile totale

În veniturile totale de 6.450,74 de lei ale gospodăriilor din Regiunea Nord-Est, salariile brute și alte drepturi salariale reprezintă doar 53%, pensiile reprezintă 17%, iar contravaloarea consumului din resurse proprii reprezintă 11%, restul fiind reprezentat de alte tipuri de venituri, precum cele obținute din agricultură sau din vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei.

În schimb, în Regiunea București-Ilfov, din veniturile totale de 12.729,43 lei, salariile reprezintă 83% , 10% pensiile, iar contravaloarea consumului din resurse proprii reprezintă doar 1% (164,69 lei lunar/gospodărie).

Datele statistice, ilustrate în graficul de mai sus, arată că locuitorii din România cu cele mai mici venituri totale lunare medii pe gospodărie apelează cel mai mult la consumul de produse din resurse proprii în timp în populația cu cele mai mari venituri totale are cel mai mic consum din resurse proprii.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-1.2 °
-2.8 °
75 %
2.2kmh
5 %
joi
-3 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...