Ambrozia, planta invazivă responsabilă pentru alergii severe și probleme respiratorii, continuă să reprezinte o amenințare atât pentru locuitorii din mediul rural, cât și pentru cei din oraș.
DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!
Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.
Ambrosia artemisiifolia, cunoscută și sub numele de „iarba pârloagelor” sau „iarba pustiei,” este atent monitorizată de autoritățile locale, care acționează pentru a preveni răspândirea acesteia și pentru a proteja sănătatea publică.
În luna septembrie, Garda de Mediu Botoșani a primit o sesizare privind prezența ambroziei într-o zonă din municipiul Botoșani. O echipă mixtă, formată din reprezentanți ai Direcției pentru Agricultură și Direcției de Sănătate Publică Botoșani, a verificat terenul și a confirmat existența buruienii. Ca urmare, autoritățile au impus Unității Administrativ-Teritoriale (UAT) Botoșani un set de măsuri pentru combaterea ambroziei, inclusiv un termen de remediere.
Măsuri obligatorii de combatere și prevenție:
- Intervenții pe terenul public infestat – UAT Botoșani trebuie să aplice metodele legale de combatere a ambroziei pe zonele afectate, conform prevederilor Legii nr. 62/2018.
- Actualizarea evidenței terenurilor infestate – Până la data de 25 mai a fiecărui an, autoritățile locale vor întocmi un centralizator cu toate suprafețele de teren unde a fost observată ambrozia.
- Notificarea proprietarilor de terenuri – Toți proprietarii de terenuri infestate, identificați și înscriși în centralizator, vor fi notificați până la 5 iunie cu privire la obligația de a curăța terenurile de ambrozie.
- Lucrări de combatere a ambroziei – Pe parcursul sezonului de vegetație, autoritățile și proprietarii de terenuri sunt obligați să desfășoare acțiuni specifice de combatere a ambroziei: cosiri repetate, distrugere manuală sau mecanică, arături adânci și erbicidări, după caz. Aceste măsuri trebuie realizate până la 30 iunie, înainte de perioada de polenizare.
- Raportarea activităților de combatere – Până la 30 noiembrie, autoritățile locale trebuie să transmită către Direcția pentru Agricultură, Direcția de Sănătate Publică și Garda de Mediu din Botoșani un raport cu detalii despre activitățile desfășurate: numărul de proprietari care au respectat legea, avertismentele și amenzile aplicate.
Ca urmare a acestor măsuri, UAT Botoșani a actualizat recent centralizatorul cu terenurile infestate, identificând zece locații și notificând toți proprietarii respectivi.
Autoritățile locale au obligația de a respecta prevederile Hotărârii nr. 707/2018, care prevede transmiterea raportului anual către structurile județene până la finalul lunii noiembrie.