Botoşănenii sunt pe zi ce trece tot mai bolnavi, iar afecțiunile de care aceştia suferă sunt din ce în ce mai diverse. Potrivit medicului Bogdan Alexandroaie, șeful Secției Medicală 2 de la Spitalul Județean ”Mavromati” din Botoșani, cazurile tratate în spital devin tot mai complexe, iar pacienții, indiferent de vârstă, prezintă numeroase comorbidități.
„Nu mai există în ziua de astăzi un pacient care zici că are o boală, atât: indiferent de vârstă, indiferent de situație, indiferent că provine din mediul rural sau urban. Afecțiunile sunt complexe, sunt multiple, comorbiditățile sunt mari. Având în vedere că media de vârstă a pacienților este de la 75 de ani în sus, realizați cam care este gradul de complexitate a cazului”, a declarat medicul Bogdan Alexandroaie.
Personal insuficient pe secţii
Acesta susţine că secțiile medicală 1 și 2 sunt aglomerate și datorită faptului că sunt foarte mulți pacienți vârstnici. Media de vârstă este de 75 de ani. ”Au un grad de dependență foarte mare din punct de vedere al personalului medical, al medicilor. Acum am reușit să acoperim norma, cel puțin de când sunt eu șef de secție, noi am funcționat cu trei oameni, periodic , sporadic, și cu toate acestea am făcut față cu brio la adresabilitatea de la nivelul secției”, a spus medicul.
Acesta a adăugat că din punct de vedere al personalului mediu și auxiliar spitalul are încă probleme, iar din acest motiv apar discuții între aparținători și personalul din secție.
„Norma unei asistente este de 1 la 15 oameni iar la infirmieri este de 1 la 20 de oameni. Acesta este normativul, care este prost, din punctul meu de vedere, în condițiile în care marea majoritate a pacienților sunt cu grad de dependență mare. Este foarte greu. Pentru că aceeași oameni, și aici mă refer la îngrijitor, la infirmieri, trebuie să îngrijească pacientul, să facă curățenie, să ducă pacientul la investigații, să se ducă după mâncare, să-i hrănească. Este foarte greu”, a adăugat Alexandroaie.