marți, noiembrie 5, 2024
AcasăLocalVizite cu programare la Muzeul vieţii cotidiene în comunism (VIDEO)

Vizite cu programare la Muzeul vieţii cotidiene în comunism (VIDEO)

În toamna anului 2013, Constantin Iftime, lansa la Primăria din Botoşani într-un cadru public, ideea construirii Muzeului vieţii cotidiene în comunism (MuViCC). Astăzi muzeul poate fi vizitat, însă cu programare.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Expoziția muzeală dedicată vieții cotidiene în comunism, aflată în centrul vechi al orașului, este împărțită în trei secțiuni. În prima cameră este o prezentare a celor trei etape ale comunismului. Prima perioadă este cea a anilor ‘50, imediat după introducerea comunismului, după război, când oamenii erau încă în ținutele lor de la țară, cu costumele lor naționale.

Cea de a doua perioadă este cea a anilor ‘70, cea care a reprezentat ,,un fel de glorie a comunismului în România”, așa cum a spus Florentina Gheorghiță, șeful centrului Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT). ,,Oamenii o duceau bine, exista cam tot ce le trebuia pentru trai, li se dădeau locuințe oamenilor care veneau de la țară la oraș. A fost o epocă când industrializarea a crescut foarte mult”, a spus șeful CNIPT Botoșani.

Ultima etapă este cea aproape de căderea comunismului, când s-a dorit eliminarea datoriilor statului și când au început foametea, frigul şi nemulțumirile oamenilor.

„Toate aceste obiecte arată limitările acelei epoci”

Cea de a doua încăpere cuprinde rafturi cu obiectele strânse în perioada iunie – septembrie 2014 cu ajutorul unei campanii de colectare la care au participat elevi-voluntari de la liceele din Botoșani.

Nu lipsesc peștele care stătea pe televizorul oamenilor, bibelourile și mileurile, câteva publicații din acea perioadă, cravata de pioner, televizoarele și radiourile pe lămpi. ,,Toate aceste obiecte arată limitările acelei epoci”, a mai adăugat Florentina Gheorghiță.

Secţiune dedicată lui Mugur Călinescu

Ultima secțiune este dedicată lui Mugur Călinescu,  elevul considerat un răzvrătit împotriva regimului, și a luat naștere la sfârşitul anului 2016, pe când Constantin Iftime a început, cu sprijinul Facultăţii de istorie din Bucureşti şi a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, o cercetare istorică a dosarului Mugur Călinescu (Dosarul „Elevul”), de la Comisia Naţională pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Cu datele istorice ale acestei cercetări, a fost realizată în interior o adevărată colecție istorică dedicată lui Mugur Călinescu.

Expoziția dedicată Vieții Cotidiene în Comunism (MuViCC) este un proiect inițiat și dezvoltat de Asociația CulturEst. În septembrie 2013, asociația amintită a primit de la Primăria Municipiului Botoșani drept sediu o hală industrială a fostului CET. Printr-un parteneriat, membrii CulturEst au suportat financiar dezvoltarea acestui proiect. Locul are o suprafaţă de aproximativ 1200 metri pătraţi, construcţie specifică industriei româneşti din anii ‘60 – ‘70, cu influenţe ale arhitecturii templelor industriale sovietice.

Florentina Gheorghiță, șeful Centrului Național de Informare și Promovare Turistică  (CNIPT), spune că nu există o statistică a oamenilor care au vizitat muzeul. ,,Nu există o situație a oamenilor care vizitează muzeul. Fiind atât de mic locul, iar capacitatea de vizitare redusă nu prea putem aduce clasele de elevi. Sunt și copii, însă, care efectiv nu vor să cunoască această epocă din viața noastră. Într-o lună avem de la 20 până la 40 de oameni. Pot fi și lunile de iarnă când nu vine nimeni, pentru că e rece. Așteptăm ca domnul Iftime, care a făcut aceasta expoziție, să termine ce și-a mai propus și să facă acea lansare pe care și-o dorește”, a spus aceasta.

Cei care doresc să viziteze expoziția muzeală dedicata Vieții Cotidiene în Comunism pot suna la numărul de telefon 0231519519.

 – Mădălina Mihai, reporter în cadrul redacţiei BUZZ

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
1.7 ° C
2.7 °
1.6 °
83 %
0.5kmh
78 %
mar
8 °
mie
11 °
joi
13 °
vin
12 °
sâm
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În oraşul verde copacii sunt prietenoşi cu mediul cât sunt mai tinerei. După aia devin periculoşi.      

EDITORIAL

Ceea ce vedem acum pe listele din toată țara este rezultatul contraselecției din toți cei 34 ani de la schimbarea de regim. Este rezultatul...

EPIGRAMA ZILEI

E zi normală, de altminteri, Dar vreau să vă-ntreb, oameni buni, De ce-n povești e Sfânta Vineri Și niciodată Sfânta … Luni? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...