Decizii surprinzătoare și schimbări semnificative marchează Judecătoria Botoșani, care trece printr-o perioadă de instabilitate din cauza deficitului de personal. O demisie și o pensionare transformă deficitul de magistrați într-o problemă acută.
Demisia neașteptată a unui judecător debutant
Dumitru-Gabriel Voiniciuc, judecător la Judecătoria Botoșani cu doar șase luni de experiență, a decis să renunțe la profesie, stârnind întrebări despre motivele din spatele acestei alegeri rapide. Decizia a fost aprobată de Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe 17 octombrie, iar cererea de eliberare a fost înaintată Președintelui României pentru aprobare. Motivele din spatele acestei demisii rămân necunoscute, însă ce surprinde este faptul că Dumitru-Gabriel Voiniciuc a fost numit judecător pe 8 aprilie a.c., după ce a promovat concursul de admitere în magistratură.
Magistrat pensionat prin decret al președintelui Iohannis
Pe 29 octombrie, președintele Klaus Iohannis a semnat și eliberarea din funcție prin pensionare a judecătoarei Diana Elena Tincu, activă în cadrul Secției Civile a aceleiași instanțe. Cererea de eliberare a fost inițial aprobată de CSM și ulterior semnată de președintele țării, oficializând astfel pensionarea.
Aceste plecări din magistratură, dar și cea a judecătorului Cristian Neculai Coșman de la Judecătoria Dorohoi, din luna trecută, confirmă un trend de schimbări în rândul magistraților din județ.
Președinte nou la Judecătoria Botoșani
Odată cu aceste plecări, CSM a numit un nou lider la Judecătoria Botoșani. Începând cu 5 noiembrie 2024, Ramona Cristea, actualul vicepreședinte, va prelua funcția de președinte al instanței. Decizia a fost aprobată în unanimitate în ședința CSM din 17 octombrie și este valabilă pe o perioadă de șase luni sau până la ocuparea funcției prin concurs.
„Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât delegarea doamnei judecător Cristea Ramona în funcția de președinte al Judecătoriei Botoșani, începând cu data de 5 noiembrie 2024, până la ocuparea funcției, prin concurs sau examen, în condițiile legii, dar nu mai mult de 6 luni,” se precizează în decizia CSM.
Adrian Murariu, promovat la Tribunal
Numirea noii conduceri la Judecătorie nu este întâmplătoare. După ce ani în șir a condus Judecătoria sau Secția penală, actualul președinte al instanței, Adrian Murariu, se va transfera, tot începând cu data de 5 noiembrie, la Tribunalul Botoșani. Și această numire vine pentru a compensa lipsa de personal de la Secția penală. Asta pentru că în viitorul apropiat urmează să se pensioneze alți doi magistrați de la Tribunal. Este vorba despre Anca Luciana Lemnaru, care se va pensiona până la finele acestui an, dar și Florin Cotoi, unul dintre cei mai apreciați judecători din județ, acesta sperând să se pensioneze în prima jumătate a anului viitor.
Deficitul de magistrați, o problemă gravă în Botoșani
Judecătoria Botoșani, care este și cea mai aglomerată instanță din județ și din subordinea Curții de Apel Suceava, se confruntă cu un deficit serios de personal. Potrivit unei analize realizate de CSM, județul Botoșani se confruntă cu o lipsă de 24% a magistraților, ceea ce înseamnă că unul din patru posturi este neocupat. Din acest punct de vedere, Botoșaniul este cel mai afectat județ din întreaga regiune a Moldovei.
Lipsa magistraților pune presiune pe cei rămași în sistem, iar schimbările recente riscă să accentueze problemele existente.