marți, octombrie 22, 2024
AcasăLocalPrimarul municipiului, în boxa acuzaților! Curtea de Apel i-a respins contestația

Primarul municipiului, în boxa acuzaților! Curtea de Apel i-a respins contestația

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, va ajunge în boxa acuzaților, după ce Curtea de Apel Suceava i-a respins contestația formulată în cameră Preliminară și a validat atât rechizitoriul întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), cât și legalitatea administrării probelor. Prin urmare, instanța de judecată urmează să stabilească data la care va începe procesul propriu zis în care Cosmin Andrei va fi judecat pentru utilizarea ilegală a informațiilor și facilitarea accesului unor persoane neautorizate la date confidențiale.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Decizia finală a venit astăzi, după ce Curtea de Apel Suceava a validat actele întocmite de procurorii anticorupție. „În temeiul art. 347 Cod procedură penală şi art. 425/1 alin. 7 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge, ca nefondată, contestația formulată de inculpatul – contestator ANDREI COSMIN IONUŢ, împotriva Încheierii nr. 218 din data de 18.07.2024, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Botoșani în dosarul nr. 830/40/2024/a1. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă contestatorul – inculpat la plata către stat a sumei de 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare din prezenta cale de atac. Definitivă. Pronunțată astăzi, 21.10.2024, prin punerea soluției la dispoziția părții și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței”, se arată în decizia de astăzi a instanței.

Război între avocați și procurori

Decizia de astăzi a venit după ce avocații lui Cosmin Andrei au contestat modul în care a fost întocmit rechizitoriul, susținând că documentul ar fi incomplet și nu respectă normele legale, întrucât ar lipsi detalii esențiale despre faptele de care este acuzat edilul.

Mai mult, aceștia au invocat că nu s-ar fi făcut o descriere clară și detaliată a faptelor, așa cum prevede Codul de Procedură Penală și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului. Prin urmare, apărarea a cerut ca dosarul să fie retrimis procurorilor pentru corectarea acestor deficiențe.

Un alt punct sensibil ridicat de apărare s-a referit la modul în care a fost derulată urmărirea penală. Deși procurorii ar fi avut dovezi clare încă din ianuarie 2024, aceștia au întârziat începerea formală a urmăririi penale, strângând în continuare probe fără a-i oferi primarului posibilitatea de a se apăra. Avocații au considerat că toate probele colectate în acest interval ar fi nule, iar dreptul la apărare al primarului ar fi fost grav încălcat.

Tactici nelegale și probe contestate

Avocații lui Cosmin Andrei au mai susținut că procurorii au încălcat principiul loialității în administrarea probelor, folosind metode nelegale pentru a obține dovezi și mărturii.

Aceștia afirmau că rechizitoriul ar conține acuzații nerealiste, precum influențarea unui concurs pentru un post de consilier superior în administrația locală, iar acuzațiile nu se bazează pe probe legale. Cu toate acestea, magistrații Curții de Apel au respins toate aceste considerații și au validat legalitatea administrării probelor și a întocmirii rechizitoriului.

Acord de recunoaștere respins

Un episod interesant a avut loc pe 25 martie, când apărarea a depus o cerere de recunoaștere a vinovăției.

Primarul și-ar fi exprimat dorința de a încheia un acord de recunoaștere doar dacă ar fi beneficiat de amânarea pedepsei, ceea ce i-ar fi permis să își păstreze mandatul în cazul realegerii. Procurorii au respins însă această cerere, motivând că edilul ar fi încercat să influențeze soluția finală.

Concurs viciat prin divulgarea de informații confidențiale

Cosmin Andrei a fost trimis în judecată pe 8 mai de către DNA Suceava, fiind acuzat de utilizarea ilegală a informațiilor și facilitarea accesului unor persoane neautorizate la date confidențiale. Conform procurorilor, în vara anului 2021, la scurt timp după ce a devenit primar, Andrei ar fi folosit informații confidențiale pentru a favoriza o candidată într-un concurs organizat de Direcția de Impozite și Taxe. El i-ar fi oferit acesteia subiectele și soluțiile pentru proba scrisă, ceea ce a dus la angajarea acesteia.

Între timp, pe 17 octombrie a.c., Tribunalul Botoșani a prelungit măsura controlului judiciar în cazul edilului. Decizia a fost contestată și ea la Curtea de Apel Suceava. Dacă hotărârea va fi menținută, Cosmin Andrei va rămâne sub control judiciar încă 60 de zile. În timpul perioadei de control judiciar, primarul are obligația să respecte mai multe condiții, inclusiv să nu depășească granițele țării fără aprobarea instanței și să nu comunice cu persoanele menționate în ordonanța de control judiciar.

Scandalul a ieșit la iveală în februarie a.c., când DNA a organizat mai multe percheziții, inclusiv la Primăria Botoșani. Însă, până la o decizie definitivă, Cosmin Andrei beneficiază de prezumția de nevinovăție. Dacă va fi achitat, își va continua mandatul fără probleme. În schimb, o condamnare ar putea complica serios situația. Infracțiunile de care este acuzat sunt pedepsite cu închisoare de la 1 la 5 ani, dar fiind vorba de fapte asimilate corupției, instanța ar putea decide și alte măsuri, precum interdicția unor drepturi.

De asemenea, o condamnare penală l-ar face incompatibil cu funcția de primar, ceea ce ar duce la încheierea prematură a mandatului său.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
8 ° C
8.6 °
5.9 °
52 %
2.6kmh
4 %
lun
8 °
mar
18 °
mie
17 °
joi
14 °
vin
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa se explică procesele împotriva hingherilor din ultima vreme.

EDITORIAL

Am tot avertizat asupra uraganului financiar care se va abate asupra cetățenilor țării după dezmățul bugetar al politicienilor din acest an electoral. După ce...

EPIGRAMA ZILEI

Fă-mă Doamne, ce n-am fost, Pădurar și șef de post, Proprietar de Ermitaj, Contabil la canotaj...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...