Peste patru sute de copii, elevi la Școala Cristești, au luat parte sâmbătă la o acțiune inedită, „Învăț să cresc în siguranță”.
Despre cum să crești în siguranță au vorbit pompierii botoșăneni, astăzi, cu elevii care frecventează școlile din comuna Cristești.
Le-au explicat ce se poate întâmpla dacă se joacă cu focul ori în apropierea panourilor sau cablurilor de electricitate. Pirotehnicienii i-au sfătuit să nu atingă muniția rămasă neexplodată, în timp ce inspectorii de prevenire și specialiștii SPIRC le-au explicat cum să se comporte înainte, pe timpul sau după producerea unui cutremur, incendiu, inundație sau alte situații în care viața este pusă în pericol.
Elevii s-au arătat interesați de cunoașterea metodelor de acordare a primului ajutor. Aceștia au aflat că indiferent de vârstă, trebuie să știe cum să reacționeze atunci când o persoană dragă se simte rău și devine inconștientă, primul pas fiind chiar apelarea numărului unic de urgență 112. Ei au adresat întrebări referitoare la cazurile în care este necesară efectuarea manevrelor de resuscitare, durata acestora și modul în care trebuie realizate. Cu ajutorul manechinelor, asistenţii UPU SMURD, paramedicii SMURD și voluntarii din cadrul programului național „Salvator din Pasiune” le-a arătat elevilor cum să execute corect manevrele de resuscitare, iar aceștia au avut posibilitatea de a le exersa, activitatea fiind interactivă.
Sute de elevi au primit materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale „R.I.S.C – Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale” , „Nu tremur la cutremur” „Viziune 2020”, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău” și „Îndepărtează pericolele! Protejează-i pe cei dragi!”.
„Astfel de lecții îi vor ajuta să devină responsabili și curajoși”
Evenimentul a fost organizat de Scoala Gimnaziala Nr. 1 Cristesti, la initiativa directorului Bogdan Ciobanu. „Ne-am propus să le oferim copiilor modele de viață autentice și să le arătăm cât de important este să fie pregătiți pentru situațiile neprevăzute. Prin aceste activități, am dorit ca și copiii din comuna noastră să învețe cum să acorde primul ajutor, cum să reacționeze corect în fața unui pericol și să înțeleagă că siguranța lor este prioritară. Credem că astfel de lecții îi vor ajuta să devină cetățeni responsabili și curajoși, pentru că elevii din mediul rural nu au parte de astfel de activități la fel de des precum cei din mediul urban”, a declarat Bogdan Ciobanu, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Cristești.
La acţiunea inedită au luat parte reprezentanţi de la Inspectoratului Școlar Județean, Inspectoratul de Poliție, SMURD, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Penitenciar și Ministerul Apărării Naționale.