marți, decembrie 3, 2024
HomeSărbătoarea ZileiSfântul Apostol și Evanghelist Luca

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

S-a născut în Antiohia Siriei. Îl întâlnește pe Hristos în Teba Boeţiei, loc în care se îngrijea de bolnavi în calitatea sa de medic. Crezând în El, Sfântul Luca ajunge să se numere printre cei 70 de Apostoli. Împreună cu Sfântul Apostol Cleopa, el L-a văzut pe Domnul înviat pe drumul către Emaus (Luca 24). După Pogorârea Sfântului Duh, Luca s-a întors la Antiohia și l-a ajutat pe Pavel să vestească Evanghelia Domnului.
A scris o Evanghelie și cartea Faptele Apostolilor adresate dregătorului Teofil. Evanghelia se remarcă prin bogăția de pilde – 33 de parabole împodobesc Evanghelia Sfântului Luca.
După martiriul Sfântului Apostol Pavel, Sfântul Luca a predicat Evanghelia în Italia, Dalmația, Macedonia și Grecia.
Este socotit și patronul iconografiei creștine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtând în brațe pe Hristos și prima icoană a Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
A trecut la cele veșnice la vârsta de 80 de ani, când niște păgâni l-au spânzurat de un măslin în cetatea Tebei din Boeţia.
Constanțiu, fiul împăratului Constantin, a adus moaștele sfântului din Teba și le-a așezat în Biserica Sfinților Apostoli, sub sfânta masă, alături de cele ale Sfinților Andrei și Timotei.
Simbolul Evangheliei sale este un taur în iconografie.

Un fost deținut într-un lagăr de concentrare nazist şi-a vizitat un prieten, fost coleg de lagăr cu el.
– Tu i-ai uitat pe naziști? l-a întrebat el pe amicul său.
– Da.
– Ei bine, eu nu i-am uitat. Sunt încă plin de ură faţă de ei.
– În acest caz, i-a spus prietenul său cu blândețe, înseamnă că te afli încă în închisoarea lor.
…adevărații noștri dușmani nu sunt cei care ne urăsc…ci cei pe care îi urâm noi!

Mângâiere pentru bolnavi

Era prima aniversare a căsătoriei lor. Fotis voia să-i facă un cadou de valoare soției sale. S-a gândit însă să-i dea Ellisei libertatea de a alege.
– Iubirea ta mă emoționează mult, i-a zis Ellisa soțului ei. Îți mulțumesc pentru că îmi dai dreptul de a alege. Aș vrea să mergem acum la magazin.
– Imediat și cu mare plăcere, a răspuns Fotis.
– Dar unde mergem, Ellisa? Aici unde mă conduci nu există magazine. Nu vezi ce case sărace sunt?
– Ai puţină răbdare și vei înțelege, a răspuns soția cu multă bunătate. Curând au ajuns pe un drum strâmt, care ducea la o casă de cărămidă. Au intrat înăuntru. Pe pat era întinsă o femeie tânără, palidă și slabă. În jurul ei se aflau trei copilași.
– Doamna Vasiliki, cum îți merge astăzi? Am adus medicul, așa cum am promis. Este soțul meu.
– Fotis, doamna Vasiliki suferă de mult timp. Și-a pierdut soțul și se luptă să-i crească pe cei trei copii ai săi. Medicul, la început, a rămas uimit. Apoi și-a revenit. A ieșit imediat afară și a luat geanta din mașină. Apoi a examinat-o pe bolnavă cu blândețe.
– Doamnă Vasiliki, voi veni în fiecare zi să vă consult, până ce o să vă faceți bine. De medicamente mă voi îngriji eu…
– Iar de copii o să am eu grijă, completează Ellisa cu bunătate și fericire.
– Da, înțeleg acum de ce m-ai adus aici, adaugă medicul. Și trebuie să te încredințez, Ellisa, că ai ales cel mai bun cadou pentru aniversarea căsătoriei noastre. Un colier de iubire necondiționată pentru semeni!

Preot Olivian SANDU

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
2.7 ° C
2.8 °
1.1 °
91 %
2kmh
9 %
mar
3 °
mie
3 °
joi
2 °
vin
2 °
sâm
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când ți-e frig, poate și un pic foame, patriotismul vine numai bine.

EDITORIAL

Au trecut treizeci și mai bine de ani de când Ceaușescu ne-a părăsit, dar se pare că asta s-a întâmplat doar la nivel oficial....

EPIGRAMA ZILEI

Iarba rea din holde piară, Piară dușmanii din țară Să rămânem singuri-cuci Fără hoți și politruci... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...