spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocalEscrocherii online. Atenție la fraudele cu investiții! Cum să te protejezi de...

Escrocherii online. Atenție la fraudele cu investiții! Cum să te protejezi de înșelătoriile online

Fraudele online legate de investiții sunt tot mai frecvente și tot mai sofisticate, iar specialiștii avertizează că mulți oameni pot cădea ușor victime. Polițiștii atrag atenția asupra metodelor tot mai ingenioase prin care escrocii pătrund în viața oamenilor și îi lasă fără bani, promițându-le oportunități financiare care nu există.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„În ultimii ani, investițiile online au câștigat multă popularitate, dar, din păcate, acest fenomen a adus cu sine și riscuri mari. Fraudele cu investiții, cunoscute și sub denumirea de <<investment frauds>>, pot duce la pierderi semnificative, iar victimele rămân fără economiile de o viață”, spun polițiștii.

Aceste fraude pot lua diferite forme, de la tranzacții cu acțiuni fictive și criptomonede inexistent, până la scheme piramidale sau produse financiare false. Multe dintre victime ajung să fie păcălite prin anunțuri atrăgătoare pe rețelele de socializare sau prin reclame care promit investiții cu profituri rapide și mari. După ce își lasă datele de contact, oamenii sunt contactați telefonic, uneori chiar din afaceri externe, și sunt convinși să se înregistreze pe platforme de investiții online.

În stadiile incipiente, victimele sunt încurajate să investească sume mici, de ordinul câtorva sute de euro, în criptomonede. La început, banii par să fie acolo, în conturile de pe platformele de investiții, ceea ce creează iluzia unei afaceri profitabile. Însă, pe măsură ce investitorii trimit mai mulți bani, totul începe să devină suspect.

În multe cazuri, atacatorii își conving victimele să instaleze aplicații de control de la distanță pe dispozitivele electronice, cum ar fi telefoanele sau laptopurile. Aceste aplicații le oferă acces complet la dispozitivele afectate, iar infractorii pot exploata toate datele personale și financiare ale utilizatorilor. Cu acces la conturile bancare și la informațiile de pe dispozitive, escrocii pot comite transferuri frauduloase și alte activități ilegale.

De cele mai multe ori, victimele sunt convinse să investească sume tot mai mari, sub pretextul că este vorba de taxe de retragere sau de garanții pentru profituri. Scenariile devin din ce în ce mai complexe și mai greu de identificat, iar oamenii continuă să trimită bani în speranța că vor obține câștiguri rapide, până în momentul în care încearcă să retragă fondurile, iar acest lucru devine imposibil.

Pentru a preveni astfel de fraude, polițiștii recomandă să aveți grijă de următoarele aspecte:

  1. Verificați compania sau platforma de investiții: Orice firmă sau persoană care oferă servicii de investiții trebuie să fie autorizată și licențiată. Întotdeauna verificați background-ul companiei înainte de a investi.
  2. Fiți sceptici la promisiuni nerealiste: Dacă oferta sună prea bine pentru a fi adevărată, probabil că este o înșelătorie. Investițiile financiare implică riscuri și nu există garanții de profituri rapide și uriașe.
  3. Nu oferiți informații personale sau financiare altor persoane decât celor autorizate: Investițiile trebuie realizate prin intermediari oficiali, care nu solicită plăți sau date personale prin internet.
  4. Cereți informații scrise: Asigurați-vă că aveți toate informațiile în scris, cum ar fi prospectele de investiții și detalii ale companiei. Citiți cu atenție aceste documente înainte de a face orice pas.
  5. Nu cedați presiunii: Escrocii pot încerca să vă determine să acționați rapid, prin termene limită sau oferte exclusive. Nu vă lăsați păcăliți!
  6. Raportați frauda: Dacă ați căzut victimă unei fraude sau bănuiți că cineva încearcă să vă înșele, anunțați imediat autoritățile.

În final, prudența este cheia protecției împotriva fraudelor cu investiții. Nu lăsați promisiunile de profit rapid să vă păcălească și fiți vigilenți atunci când investiți online!

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.6 ° C
1.7 °
-0 °
94 %
9kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...