joi, octombrie 17, 2024
AcasăNaționalScandal naţional cu premiile de la canotaj

Scandal naţional cu premiile de la canotaj

Elisabeta Lipă, cap de listă la Camera Deputaţilor din partea PSD Botoşani, e vizată de scandalul momentului, după ce angajaţi de la canotaj au luat mai mulţi bani ca medaliaţii.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Imediat după Jocurile Olimpice de la Paris, unde România a câștigat 9 medalii, dintre care 5 (două de aur și 3 de argint) au venit de la canotaj, Federația de profil, condusă de Valentin Gavril, a întocmit propunerile de premiere pentru toți cei implicați, dar și pentru restul angajaților, arată GSP.ro. Iar suma totală se ridică la 8.750.000 de euro, unii dintre angajații FR Canotaj având sume mai mari chiar și decât sportivii.

Eduard Novak, fost ministru la Ministerul Tineretului şi Sportului, e dezgustat de premierile de la FR Canotaj şi a reacționat pe pagina sa de Facebook:

„În timp ce lipa lipa către Botoșani, David Popovici pălește în fața SG-ului și a contabilului șef de la Federaţia Română De Canotaj. La prima vedere, pare o glumă, însă este o realitate tristă. Când vine vorba de performanță, valorile și criteriile actualilor decidenți din sport sunt de noaptea minții. Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 de euro, în timp ce Erhan Cătălin, secretar general FR Canotaj, și Roxana Petrescu, contabilul șef al FR Canotaj, au primit un premiu de câte 162.000 de euro. Adică mai mare decât premiul obținut de David Popovici”.

„Nu degeaba doamna Lipă e motivată cu canotajul”

GSP.ro l-a contactat pe Eduard Novak, care a dezvoltat subiectul: „Nu e normal ce se întâmplă! E un sistem frumos pus la punct! Nu degeaba doamna Lipă e motivată cu canotajul. Vorbim despre un star al lumii, David Popovici, iar secretarul general al unei federații, un neica nimeni, ia mai mult decât David Popovici?! Nu cred că e ceva ilegal, dar arată că legile care privesc sportul românesc sunt dezastruoase, adică te duc într-o situație care frizează penibilul”.

Eduard Novak, fost ministru MTS, a continuat pe același ton şi a spus că „e nesimțire, doamna Lipă nu mai are limite!”.

Eduard Novak, fost ministru MTS: „Secretarul general și contabilul șef iau câte 162.000 de euro de la COSR. Popovici, doar 140.000. De noaptea minții!”

„În Italia, un antrenor precum Calamonici, dacă are trei sportivi care câștigă medalia de aur, de argint și de bronz, este premiat doar pentru cea de aur, nu toate cele trei medalii. La noi, un antrenor dacă are 20 de sportivi medaliați, câștigă 50% din cât ia fiecare medaliat. E corect așa ceva?! Eu zic că este nesimțire! Ce simte David Popovici când vede aceste lucruri?! Repet, e un star al lumii. Noi nu ne dăm seama de asta, că îl vedem în pantaloni scurți în stație la RATB. Ăsta e stilul lui, e băiat simpatic, modest”, a adăugat Novak.

224.000 de euro primește David Popovici de la COSR pentru medaliile de la Jocurile Olimpice – 140.000 de euro pentru aur, 84.000 pentru bronz.

„Dar Popovici ar fi trebuit să ia un milion de euro! Și ajungem în situația penibilă că genii d-astea din administrație iau mai mult decât el. Nu-i descurajează pe sportivi când văd asta?! Așa ceva nu se întâmplă nicăieri în lume. Nu se mai poate așa! Ăștia chiar nu au nicio rușine! Măcar dacă ar face astfel încât să fie de bun simț. Nu poți să speculezi legea și canotajul să ia bani de peste tot, de la ANS, de la COSR, de la cluburi!”, a mai spus Novak.

„Probabil că are și conotații politice”

Novak consideră că Elisabeta Lipă e principala vinovată de această situație. Fiindcă „după ce văd, din poze, din reportaje, e prezentă la toate festivitățile, la premieri, la anunțarea de noi sponsori! Eu zic că tot dânsa conduce și federația de canotaj. Este peste tot, la ANS, la canotaj, nu are nicio treabă, nicio limită! Probabil că are și conotații politice, că altfel nu e de înțeles. Dacă făceam eu așa, la ciclism, când eram ministru, ce-ar fi zis lumea?! Nu, nu se mai poate ca lucrurile să meargă așa. Trebuie schimbate legile, regulile, pentru că, repet, e penibil ce se întâmplă!”.

Conform organigramei oficiale, Federația Română de Canotaj e condusă de Valentin Gavril.

GSP a intrat în posesia tabelelor de premieri propuse de FR Canotaj către COSR, care arată că secretarul general și contabilul primesc câte 162.000 de euro, antrenorul principal, 475.000 de euro, secunzii câte 309.400, în total aproximativ 9 milioane de euro.

Documentele sunt semnate chiar de contabilul șef Roxana Petrescu, care figurează pe listă cu suma de 162.000 de euro. La finalul tabelelor, suma totală solicitată pentru premieri la canotaj este de 8,75 milioane de euro.

Astfel, antrenorul principal al lotului, Antonio Colamonici, are suma de 475.000 de euro, iar antrenorii secunzi, Ciprian Atomei, Sorin Bahnarel, Rodica Macovei, Despina Marcus, și Cosmin Boguș au câte 309.400 de euro.

În tabele mai figurează și alți 8 antrenori secunzi, care au fost propuși cu câte 238.000 de euro. În total, cei 14 antrenori au de încasat 3.927.000 de euro!

Alți 39 de antrenori, care au depistat și pregătit de-a lungul carierei sportivii medaliați la Paris, ar urma să încaseze în total 928.200 de euro. Tehnicienii și specialiștii, 13 persoane, figurează cu suma totală de 476.000 de euro.

Ultimele tabele din listă conțin sumele cerute separat inclusiv pentru antrenorii care au contribuit la formarea sportivilor medaliați la tineret și juniori.

Unii premiaţi s-au trecut pe două liste

În tabelele cu premierile, Veronica Cochelea figurează la antrenori lot olimpic seniori, la poziția 7, cu 238.000 de euro. Cochelea apare însă și la capitolul antrenori care au depistat și pregatit sportivii, la poziţia 39, cu alți 28.350 euro!

Premieriile sportivilor și celor care i-au ajutat să ajungă acolo este reglementată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.447/2007 și modificată și completată în 11 iulie 2024, cu două săptămâni înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Paris.

Astfel un aur olimpic sau paralimpic este premiat cu 140.000 de euro, un argint cu 112.000 și un bronz cu 84.000, inițial premiile prevăzute fiind de 35.000 de euro, 28.000 și 21,000 de euro.

Elisabeta Lipă a evitat ieri răspunsurile

Contactată de GSP, Elisabeta Lipă a răspuns succint: „Sunt la Chișinău, intru într-o serie de întrevederi, voi reveni cu un răspuns pe acest subiect”.

Şi europafm a încercat să obțină un punct de vedere de la Elisabeta Lipă – telefonic și în scris, dar și de la Mihai Covaliu, președintele COSR. Cel din urmă nu a putut fi contactat, iar Elisabeta Lipă a spus că va reveni astăzi, 17 octombrie 2024, cu un punct de vedere în acest caz.

Lipă este candidată la Parlament din partea PSD Botoşani, fiind impusă însă de la Bucureşti.

„Dragii mei, sunt oficial candidata PSD, la Camera Deputaților, pentru județul Botoșani. Pentru mine, Județul Botoșani va rămâne mereu acasă, iar faptul că acum mi se oferă această provocare, de a face lucruri concrete pentru bunăstarea oamenilor din acest județ, mă responsabilizează și mă onorează. Mulțumesc tuturor celor care mi-au susținut candidatura la alegerile parlamentare care vor avea loc de 1 decembrie”, scrie Elisabeta Lipă pe facebook.

Lipă este în prezent președintele Agenției Naționale pentru Sport, având rang de secretar de stat.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
4.4 ° C
4.6 °
4.4 °
94 %
0.9kmh
6 %
joi
11 °
vin
11 °
sâm
11 °
Dum
13 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Probabil așa se livrează acuma, la easybox, cu kit de instalare și se descurcă fiecare cum poate.

EDITORIAL

În ultima perioadă, în mass media - mai ales cea aservită partidelor de guvernământ - apar tot mai des articole în care se atrage...

EPIGRAMA ZILEI

Drumul ei în lumea mare A fost numai în urcare. Ieri dormea în coviltir, Azi, mai sus, adică-n TIR ! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...