vineri, octombrie 11, 2024
AcasăNaționalRomânia rămâne la ușa Schengenului terestru

România rămâne la ușa Schengenului terestru

Stabilirea datei de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România va necesita o nouă decizie a Consiliului, spune comunicatul oficial după reuniunea de joi a miniștrilor de Interne din UE. Următoarea ședință a Consiliului Justiție și Afaceri Interne va avea loc pe 12-13 decembrie.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Potrivit HotNews, comunicatul oficial dat publicității după reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) al UE de joi menționează sec că România și Bulgaria și-au prezentat măsurile puse în aplicare pentru a-și proteja frontierele și precizează că ridicarea controalelor la granițele terestre va necesita o altă decizie a Consiliului – fără să ofere o dată sau semnalele pozitive așteptate de oficialii români.

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, semnalase deja înaintea reuniunii că Viena se opune în continuare aderării depline a României și Bulgariei la Schengen.

„Președinția a prezentat un raport cu privire la stadiul punerii în aplicare integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România. La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să ridice controalele la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România. Stabilirea datei de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România va necesita o nouă decizie a Consiliului. Bulgaria și România au prezentat măsurile pe care le-au pus în aplicare de la decizia Consiliului din decembrie pentru a-și proteja frontierele externe și pentru a combate migrația ilegală”, precizează comunicatul oficial.

Comunicatul include și poziția președinției ungare a Consiliului, care susține aderarea celor două țări.

„Consolidarea securității frontierelor noastre externe este de o importanță capitală pentru președinția maghiară. Ne menținem angajamentul de a asigura aderarea deplină la spațiul Schengen a Bulgariei și a României cât mai curând posibil”, a declarat Sándor Pintér, ministrul ungar al afacerilor interne.

„Miniștrii s-au axat pe creșterea rezilienței frontierelor externe ale UE și, în special, pe îmbunătățirea calității controalelor la frontiere și pe îmbunătățirea cooperării cu țările terțe. Numeroase delegații au subliniat importanța furnizării de resurse adecvate pentru protecția frontierelor externe și a asigurării utilizării complete a sistemelor de informații ale UE. Miniștrii au subliniat, de asemenea, rolul Frontex în sprijinirea statelor membre și a țărilor terțe cu care a semnat acorduri”, mai spune comnunicatul.

Karner a tăiat avântul oficialilor români

Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a subliniat înaintea reuniunii JAI că nu a sosit încă timpul pentru ca România și Bulgaria să adere la Schengenul terestru, scrie Kurier.at.

„Controalele suplimentare la frontieră au dus la scăderea presiunii în multe țări”, a declarat Karner. Acesta a citat exemplul frontierei dintre Austria și Ungaria, unde numărul de treceri ilegale ale frontierei a scăzut semnificativ.

Cu toate acestea, el consideră că nu a sosit încă momentul ca România și Bulgaria să adere la Schengen: „Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”.

Tot înaintea reuniunii, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, declarase că România este pe deplin pregătită să intre în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre.

„Am aplicat şi am îndeplinit toate criteriile pentru a intra şi cu graniţele terestre. Implementăm perfect decizia Schengen aerian adoptată de Consiliu anul trecut în decembrie. Am redus semnificativ migraţia ilegală prin eforturile Poliţiei de Frontieră şi cooperare poliţienească. Vom continua să aplicăm toate procedurile Schengen şi suntem pregătiţi să implementăm toate instrumentele Schengen”, a spus Predoiu, potrivit Agerpres.

El a precizat că, deşi joi nu este ziua adoptării unei decizii, este însă ziua în care se pregăteşte o astfel de decizie.

„Vom discuta cu colegii noştri în perspectiva unei astfel de decizii. Vom continua să cooperăm cu statele membre şi cu Comisia pentru a asigura în mod riguros securitatea frontierelor ţării noastre şi, implicit, ale UE”, a afirmat ministrul român de Interne.

Și premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat speranța că aderarea deplină va avea loc în acest an. „Sunt într-un contact cu cancelarul Nehammer, să vedem ce majoritate se creează în Austria, şi mai este un JAI, parcă pe 11-13 decembrie. Eu sper, ca până atunci, să se lămurească foarte mult lucrurile”, a spus premierul.

El s-a arătat optimist cu privire la data la care România va intra deplin în Spaţiul Schengen. „România va adera anul acesta la Schengen terestru”, a adăugat Ciolacu.

Ce urmează în Austria

O decizie favorabilă privind Schengen ar putea depinde de felul în care va arăta viitorul guvern de la Viena.

Partidul Libertății (FPÖ) condus de radicalul Herbert Kickl a câștigat la sfârșitul lui septembrie alegerile parlamentare din Austria. Prezența FPÖ într-un eventual guvern ar oferi o veste proastă României. Asemenea conservatorilor cancelarului Karl Nehammer, partidul, care are un discurs dur împotriva migrației, se opune aderării depline a țării noastre și a Bulgariei la Schengen.

România are însă și susținători în noul parlament austriac. Partidul austriac NEOS a cerut joi guvernului de la Viena să renunțe la veto-ul impus aderării României și Bulgariei la Schengen cu granițele terestre. Apelul a venit înaintea reuniunii JAI.

„Ministrul de interne Karner are șansa de a deschide în sfârșit calea pentru România și Bulgaria în spațiul Schengen”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al NEOS pentru politică externă și șeful delegației în Parlamentul UE, Helmut Brandstätter.

„Austria nu trebuie să mai pună frână”, a cerut Brandstätter, potrivit unui comunicat al partidului NEOS care a sosit pe locul patru în alegerile parlamentare din 29 septembrie, cu 9.2%.

Aderarea deplină a României este de asemenea susținută de Verzi.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
14.6 °
13.9 °
87 %
6.6kmh
100 %
vin
15 °
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
15 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Unii șoferi chiar se gândesc înainte de a parca. Se gândesc cum ar putea încurca mai multă lume.

EDITORIAL

Ion Țiriac, Ion Cristoiu, Paula Iacob, Marcel Vela, Marian Oprișan, Andrei Marga, Sorin Ovidiu Vântu, Miron Cozma, Mugur Isărescu, Mugur Mihăescu, Viorel Cataramă, Gheorghe...

EPIGRAMA ZILEI

M-am zăpăcit de tot aseară Și am ajuns în asemenea hal Că nu-mi mai aminteam de vară; (Cea cu o fată soră la spital!)   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...